Travel Magazine

Top 10 mâncăruri picante servite pe stradă

„Street food”  sau mâncarea în stradă,  a fost  întotdeauna o atracție, o experiență a simțurilor și  o fereastră către cultura și patrimoniul unei regiuni, expunerea mâncărurilor în stradă fiind una dintre cele mai interesante modalități de a simți cu adevărat pulsul unui oraș.

 De la tarabele colorate din Mumbai până la vânzătorii ambulanți din Taiwan, zonele de street food reprezintă puncte de maxim interes pentru turiști. E bine totuși să plecați la drum pregătiți, astfel de locuri exotice oferind de multe ori surprize culinare mai greu de „digerat”.

Malatang

Unde: în China

Când vorbim despre mâncarea de stradă din China primele feluri care ne vin in minte sunt găluștele și ramenul, dar dacă găsești malatangul, pregătește-te pentru o experiență „superhot”. Bazat pe piperul din Sichuan și pe ardeii iuți, acest fel de mâncare se traduce prin „supa care te amorțește. ” Și chiar așa se întâmplă, la propriu.

Dacă vă aflați în Chongqing sau oriunde în provincia Sichuan, merită să încercați. Sau nu.

Supa Tom Yum

Unde: Thailanda

De obicei această supă thailandeză acrișoară și picantă este primul contact culinar pentru călătorii abia sosiți in Thailanda.

Se prepară în foarte multe feluri, dar gustul specific este dat de ardeiul iute. Deltfel, acest ingredient face ca Tom Yum să fie undeva foarte sus pe scala Scoville Scale(măsoară cât de picant/piperat este un produs). 

Totuși, cel puțin în Bangkok, unde comercianții sunt obișnuiți cu turiștii, veți fi întrebat înainte de a fi servit cum preferați supa. Vă recomandăm pentru început să n-o cereți picantă, o să observați că și cea „normală” depășește cu mult percepția obișnuită despre mâncarea condimentată. 

Chicken 65 

Unde: India

Un nume ciudat, nu-i așa? Circulă multe povești despre proveniența denumirii, cum ar fi faptul că a fost inventat în 1965, că se face din pui de 65 de zile sau că bucătarul care l-a inventat a inclus în rețetă 65 de ardei iuți.

Această ultimă teorie pare destul de plauzibilă, după ce gustați din acest pui prăjit super picant.

Vă recomandăm să experimentați Chicken 65 pe străzile din Chennai, acolo unde a fost inventat.

Mapo Tofu

Unde: Sichuan, China

Revenim în Sichuan unde testăm un alt fel de mâncare cu un nume interesant (și evocator). Se traduce aproximativ „tofu al bunicii” și este făcut din bucăți de tofu într-un sos puternic picant, cu ingrediente care includ usturoi, ceapă verde, pastă de fasole, ulei de chili și, desigur, boabe de piper din Sichuan.

Dacă ați prins curaj după Malatang, merită să încercați și Mapo Tofu.

Otak-otak

Unde: Indonezia

O prăjitură din pește, pufoasă, ​rulată într-o frunză de banană aburită sau la grătar nu sună neapărat înfricoșător, dar aspectul ei inofensiv poate fi înșelător. O gustare clasică de stradă originară din Indonezia, care se găsește acum în tot sud-estul Asiei, având ca ingredient principal  ardeiul iute uscat amestecat cu turmeric, lemongrass și praf de curry – o combinație cu adevărat explozivă.

Otak înseamnă „creier” în indoneziană și malaeziană și numele i-a fost dat datorită asemănării (destul de vagi) cu creierul.

Som Tam

Unde: Thailanda

O găsim pe tarabele de pe străzile și din piețele aglomerate din Bangkok și în multe alte orașe thailandeze.

Som Tam este o salată verde de papaya, mult diferită de salatele cu care probabil sunteți obișnuiți. 

De ce nu este o salată obișnuită? Pentru că Som Tam este umplută, pe lângă ouăle sărate, creveți uscați, fasolea verde, roșiile cherry și arahide, cu o cantitate impresionantă de chili. Poftă bună și…curaj!

Tacos

Unde: Mexic

Arhicunoscutul  taco este cât se poate de inofensiv la origine, depinde de client cât de condimentat devine. Este un „clasic” al mâncării de stradă, ce poate fi savurat în multe locuri din lume.

Foto: latimes.com

Totuși, o experiență autentică nu poate fi oferită decât de zona de street food din Mexico City, unde tacos se vând din zori până mult după miezul nopții. Doar să fiți foarte atenți la cantitatea de chili habaneros ce ajunge în farfurie.

Jerk Chicken

Unde: Jamaica

In cazul acestui fel de mâncare, totul este despre sos. Găsit acum la tarabele de mâncare de stradă din întreaga lume, acest clasic își are originea în Jamaica și și-a dobândit popularitatea în special datorită sosului cu care este asezonat.

O mulțime de ierburi și condimente sunt folosite pentru a crea un amestec ideal pentru a acoperi puiul, plus ingredientul-cheie, inegalabilul ardei scotch bonnet pepper , specific zonei Caraibelor.

De la Kingston la Montego Bay, de-a lungul drumului, veți găsi numeroși negustori ce vă vor oferi cea mai autentică experiență Jerk Chicken .

Tteokbokki

Unde: Coreea de Sud

Seulul are atât de multe opțiuni de food street, încât poate fi considerat  practic un restaurant în aer liber. În special după lăsarea întunericului, spectacolul piețelor cu mâncare este de-a dreptul impresionant. Aici vom găsi cel mai probabil, niște prăjituri micuțe, aurii, cu aspect inofensiv, botezate tteokbokki. Făcute din orez,  reprezintă un fel de bază în toată Coreea de Sud, dar ce se știe mai puțin și ce surprinde călătorul neavizat, este gustul lor picant.

Dacă sunt gătite într-o cantitate prea generoasă de sos gochujang încărcat cu fulgi de chili, aceste prăjituri umile pot pune la grea încercare orice gurmand.

Fire Paan

Unde: Delhi, India

OK, deci există o mulțime de feluri de mâncare fierbinți pe această listă, dar iată una care „arde”  la propriu.

O tarabă de stradă autentică din Delhi, Shukla Odeon Paan Palace vinde o gustare tradițională indiană, făcută din frunze de betel umplute cu nucă de areca și ocazional tutun, pe care o aprinde înainte să fie înghițită rapid!

Foto: timesofindia.indiatimes.com

Deși s-ar putea să pară periculos acest mod de a servi o mâncare, se crede că „procedura” are proprietăți curative(!), iar focul dă o senzație de rece în gură(surprinzător…).

Vezi și: Unde se fabrică cel mai bun rom din lume

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *