Travel Magazine

Moș Crăciun a schimbat sania și renii cu elefanții

foto: channelnewsasia.com

Crăciunul și dragostea Thailandei față de elefanți s-au combinat miercuri, când patru dintre creaturile gigantice îmbrăcate ca Moș Crăciun au apărut la o școală din Ayutthaya, purtând măști uriașe de protecție.

Copiii de la școala Jirasat Wittaya, la o oră de mers cu mașina de Bangkok, i-au întâmpinat cu mult entuziasm și au cântat colinde și s-au fotografiat cu animalele uriașe,  conform tradiției anuale.

Anul acesta, însă, elefanții – Sri Mongkon, 14 ani, Sri Raya, 6 ani, Peter, 15 ani și King Kaew, 18 ani – au avut în coșuri  măști de protecție destinate elevilor și nu numai, într-o acțiune de sensibilizare a populației față de pericolul reprezentat de coronavirus.

Brett Baxter, profesor de engleză,  a declarat că evenimentul a adus un tip special de spirit de Crăciun, cuplat cu aroma locală.

“Este fantastic pentru copii. Aduce practic două culturi împreună. Nu este vorba doar de Moș Crăciun … cultura Thailandei se axează în jurul elefanților”, a spus el.

Ayutthaya, fosta capitală a Siamului, vechea denumire a Thailandei, este considerată locul de naștere a comunității catolice din regat, aici misionarii catolici europeni construind o biserică pe malul râului Chao Phraya în urmă cu trei secole.

Vizita elefanților are o tradiție de 17 ani, iar Ittipan Paolamai, managerul „palatului elefanților” din Ayutthaya, a declarat: “Anul acesta, din cauza pandemiei, am folosit această ocazie pentru a sensibiliza publicul cu privire la răspândirea Covid-19”.

Thailanda a înregistrat peste 5.700 de infectări pe zi, la o populație de 70 de milioane de locuitori, iar săptămâna trecută, într-o piață de fructe de mare din Samut Sakhon, s-a depistat un focar cu peste 1000 de cazuri.

Dar nu toată lumea consideră că acest obicei  este unul sănătos.

Jan Schmidt-Burbach, medic veterinar și consilier pentru Protecția Animalelor, a declarat că aducerea elefanților la o școală „pentru aceste tipuri de cascadorii publice este destul de discutabilă și nu este acceptabilă”.

“Copiii vor percepe elefanții ca niște animatori și clovni, mai degrabă decât ca animale sălbatice”, a spus el pentru AFP.

Experiența poate fi stresantă pentru animale, a adăugat el, și a existat întotdeauna potențialul producerii unor accidente.

“Îngrijitorul elefantului trebuie să se asigure că îl poate controla… Elefanții pot scăpa de sub control și pot răni și uneori chiar să omoare oameni.”

Dar managerul Ittipan este de altă părere: “Nu văd acest lucru ca pe o exploatare sau ca o tortură. Avem elefanți în provincia noastră folosiți pentru turism și facem conștientizare socială de foarte mult timp. Deci nu este mare lucru să faci activități cu ei ca în această dimineață”, a spus Ittipan.

„Elefanții au fost întotdeauna parte integrantă a modului de viață thailandez”.

Vezi și: India

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *