Travel Magazine

Vaccinarea pentru COVID-19 poate deveni obligatorie pentru a călători în Europa?

foto: travelprofessionalnews.com

Majoritatea companiilor de asigurare și-au adaptat produsele destinate călătorilor, în general, și turiștilor, în special.

Polițele ce acoperă riscuri generate de noul coronavirus, mai ales cele de tip storno(protejează călătorul în cazul anulării călătoriei din motive generate de pandemie) au devenit indispensabile în cazul achiziționării unor pachete turistice în această perioadă.

Odată cu apariția vaccinurilor, asigurătorii europeni au ridicat problema obligativității vaccinării, ca și condiție la emiterea asigurărilor de călătorie. 

Deși vaccinarea COVID-19 nu este necesară în prezent pentru achiziționarea unei asigurări de călătorie valabilă pe teritoriul Uniunii Europene, aceasta va deveni obligatorie dacă UE decide să impună condiția vaccinării pentru accesul în țările Uniunii.

Potrivit companiei Europ Assistance, sunt șanse mari ca asiguratorii să solicite clienților să se vaccineze în prealabil.

Asiguratorul francez AXA a avertizat că „dacă clienții nu au fost vaccinați, nu vor fi acoperiți” pentru călătoriile în țările UE care impun vaccinarea. AXA a subliniat însă că decizia revine în cele din urmă autorităților de reglementare europene. „Dacă nu există nicio cerință din partea țării în care intră, nu putem impune ca oamenii să fie vaccinați”.

Vaccinul Pfizer-BioNTech a devenit primul vaccin Covid-19 care a primit autorizație în Uniunea Europeană chiar săptămâna trecută.

Încă din aprilie, SchengenVisaInfo avertiza că „odată ce riscurile pandemiei se vor reduce … statele membre vor începe să solicite documente suplimentare” pentru intrarea  în UE, cum ar fi dovada unui test Covid-19 negativ.

Organizațiile globale de travel,  precum IATA încearcă implementarea cât mai rapidă a unei aplicații de tip „Travel Pass” care va stoca informațiile relevante privind starea de sănătate a călătorilor prin prisma COVID-19, inclusiv rezultatul testărilor și situația vaccinării, iar companiile aeriene precum Qantas din Australia și Cebu Pacific din Filipine au declarat deja că pasagerii vor trebui să dețină dovada vaccinării pentru zborurile internaționale.

Forumul Economic Mondial și Fundația Rockefeller au început deja testarea propriului pașaport de sănătate „CommonPass”, care pare să aibă sprijinul grupurilor de linii aeriene precum Oneworld, Star Alliance și SkyTeam.

Bineînțeles că există și o opoziție destul de puternică față de aceste demersuri, susținătorii drepturilor civile și chiar și unii lobbyiști ai industriei de travel au avertizat că „pașapoartul cu vaccin” ar însemna „moartea atât a libertăților civile, cât și a industriei turismului”. Gloria Guevara, lobbyist al World Travel and Tourism Council, a avertizat recent că, dacă guvernele vor începe să solicite vaccinarea pentru călătoriile internaționale, aceasta le va „ucide sectorul” – care a suferit deja pierderi financiare enorme, de peste 3 trilioane de euro, ca urmare a măsurilor impuse de pandemie.

Vezi și: Sezonul turistic de iarnă, compromis în Austria

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *