Travel Magazine

Boeing 737 MAX – liber la zbor în Europa

Foto: boeing.com

Agenția Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației (EASA) a aprobat reluarea zborurilor unei versiuni modificate a aeronavei Boeing 737 MAX.

Aeronava a fost blocată la sol în întreaga lume în martie 2019, în urma a două accidente în decurs de numai șase luni, care au provocat împreună 346 de morți.

Cauza principală a accidentelor a fost o defecțiune identificată la sistemul MCAS(Maneuvering Characteristics Augmentation System), sistem conceput pentru a face avionul mai ușor de manevrat. Pe scurt, MCAS intra neașteptat în funcțiune la activarea unui senzor defect, împingând botul aeronavei în jos în mod repetat. În ambele accidente, piloții au pierdut controlul asupra avionului, rezultând accidentele catastrofale mai sus pomenite.

Avionul a primit aprobarea de zbor cu condiția implementării unei variante îmbunătățite de software, aplicării unor modificări la instalațiile electrice, a modificării procedurilor de întreținere, a procedurilor de manevrare manuală  și a instruirii echipajului.

„Am ajuns la o etapă semnificativă dintr-un un drum lung”, a declarat directorul executiv al EASA, Patrick Ky. „După o analiză extinsă a EASA, am stabilit că 737 MAX poate reveni în siguranță în serviciu. Această evaluare a fost realizată în deplină independență față de Boeing sau de Administrația Federală a Aviației și fără nicio presiune economică sau politică – am pus întrebări dificile până când am primit răspunsuri și am solicitat soluții care să îndeplinească cerințele noastre exacte de siguranță.
Am efectuat propriile noastre teste de zbor și simulator și nu ne-am bazat pe alții pentru a face toate aceste verificări”, a adăugat el. „Avem toată încrederea că aeronava este sigură, condiție prealabilă pentru acordarea aprobării. Dar vom continua să monitorizăm îndeaproape operațiunile 737 MAX pe măsură ce aeronava reia zborurile. În paralel, și la insistența noastră, Boeing s-a angajat, de asemenea, să lucreze pentru a îmbunătăți și mai mult aeronava pe termen mediu, pentru a atinge un nivel și mai ridicat de siguranță. ”

Citește și Scaunele avioanelor, motiv de altercaţii între pasageri

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *