Travel Magazine

Templu al Afroditei, vechi de 2.500 de ani, descoperit în Turcia

foto: abawaba.com

Arheologii care fac săpături în  peninsula Urla-Çeșme din vestul Turciei au descoperit un templu dedicat zeiței Afrodita, datând din secolul al VI-lea î.e.n. 

Afrodita era zeiță greacă a frumuseții, iubirii și procreației. Uneori, era asociată și cu navigația și războiul. Sculpturile timpurii o arată îmbrăcată și în mare măsură asemănătoare cu alte zeițe, dar în jurul secolului al V-lea î.Hr., artiștii au început să o portretizeze goală sau în cea mai mare parte nudă, potrivit Encyclopedia Britannica. Multe temple și altare au fost dedicate cultului ei, în special în Cipru și pe insula Cythera din sudul Greciei.

Orașul antic Aphrodisias, aflat în Patrimoniul Mondial UNESCO, situat la sud-est de situl Urla-Çeșme din Turcia modernă, a fost numit așa după zeiță. Adepții au construit acolo un templu al Afroditei în secolul al III-lea î.Hr., urmat de construirea restului orașului, inclusiv un teatru și complexe de băi.

După cum informează Agenția de știri Anadolu, echipa de arheologi condusă de Elif Koparal, de la Universitatea de Arte Frumoase Mimar Sinan, a descoperit primele semne ale unui templu în locul respectiv în 2016, când documentau rămășițele numeroaselor așezări din zonă de-a lungul a mai multe milenii.

„În timpul examinării suprafeței, am detectat templul Afroditei din secolul al VI-lea î.e.n.”, spune Koparal pentru Anadolu. „… Este o descoperire fascinantă și impresionantă.”

Din 2006, cercetătorii au scos la lumină 35 de așezări preistorice în cadrul sitului arheologic de aproximativ 17.220 de metri pătrați. 16 dintre ele datează din perioada neolitică târzie – ultima parte a epocii de piatră.

Situl este situat în apropierea orașului İzmir. Fosta Smyrna, metropola este unul dintre cele mai vechi orașe din regiunea mediteraneană. 

Cercetarea urmărește să documenteze relațiile economice și sociale dintre oamenii care trăiesc în regiune încă din 6000 î.Hr. Descoperirile includ movile funerare și peșteri folosite ca locuri sacre. Koparal spune că echipa lucrează cu localnici pentru a proteja descoperirile, care ar putea fi amenințate de hoți și de dezvoltarea urbană.

Afrodita nu a fost singura zeitate clasică venerată în regiune: în toamna anului trecut, arheologii care au excavat acropola orașului Daskyleion au dezgropat o mască veche de 2.400 de ani care îl înfățișează pe Dionisos, zeul grec al vinului. Credincioșii antici foloseau probabil masca de teracotă în timpul ritualurilor asociate vinificației.

Vedeți și Olympos, alternativa ieftină

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *