Travel Magazine

Sikhii marchează cea de-a 551-a aniversare a nașterii lui Guru Nanaka

Credincioșii sikh la templul din Jammu – 30 noiembrie 2020
Foto: Channi Anand / AP Photo

Sikhismul, ca religie și filozofie, a apărut în regiunea Punjab din subcontinentul indian la sfârșitul secolului al XV-lea. Membrii săi sunt cunoscuți sub numele de sikhs. 

Conform tradiției sikh, sikhismul a fost înființat de Guru Nanak (1469-1539) și ulterior condus de o succesiune de alți nouă Guru. 

Mii de pelerini din diferite țări au ajuns în Pakistan pentru a participa timp de trei zile la festivalul ce sărbătorește cea de-a 551-a aniversare a nașterii fondatorului religiei sikh.
Foto: AP Photo/K.M. Chaudar

La începutul secolului 21 existau aproape 25 de milioane de sikhi în întreaga lume, marea lor majoritate trăind în statul indian Punjab.

Despărțirea dintre India și Pakistan în 1947 a produs nemulțumiri profunde în rândul sikhilor, care au văzut Punjabul împărțit între cele două noi state. Aproape toți sikhii din vestul Punjabului au migrat către zona ce i-a revenit Indiei. 

Templul de Aur iluminat, în Amritsar.
Foto: Narinder NANU / AFP

Timp de patru decenii după împărțire, sikhii s-au bucurat de prosperitate crescândă, întreruptă la începutul anilor 1980 de conflictul dintre guvernul central și militanții sikh, care cereau un stat național sikh independent. În 1984, prim-ministrul indian Indira Gandhi a ordonat acțiuni militare  împotriva sikhilor.

Mai târziu în același an, Gandhi a fost asasinată de două dintre gărzile sale de corp sikh, determinând un pogrom împotriva sikhilor, în special în zona Delhi, și ducând la războiul de gherilă împotriva guvernului central din Punjab, care a durat până în 1992.

Băieții sikh îmbrăcați în mod tradițional participă laceremoniile organizate la Nankana Sahib, lângă Lahore, Pakistan.
Foto: AP Photo/K.M. Chaudary

La începutul secolului 21, cererile fundamentaliștilor încă nu au fost îndeplinite, dar cel puțin Punjabul este liniștit. Între timp, numirea lui Manmohan Singh, un sikh, în funcția de prim-ministru al Indiei în 2004 a fost prilej de mare mândrie în comunitatea sikh.

Sikhismul are opt festivaluri majore, precum și câteva altele de o importanță mai mică. Patru dintre festivalurile principale sunt gurpurabs sau evenimente care comemorează evenimente importante din viața gurilor, precum zilele de naștere ale Nanak și Gobind Singh și martiriile lui Arjan și Tegh Bahadur.

Credincioși sikh la Templul de Aur din Amritsar – 30.11.2020
Foto: Narinder NANU / AFP

Mii de sikhi din întreaga lume au sărbătorit luni,  30 noiembrie 2020, cea de-a 551-a aniversare a nașterii lui Guru Nanak.

Evenimentul este sărbătorit în fiecare an în ziua lunii pline din luna Kartik, una dintre cele 12 luni din calendarul hindus.

Preotul sikh Giani Jagtar Singh (centru) în timpul unui Jalau, o expunere a obiectelor simbolice ale sikhismului în Templul de Aur din Amritsar.
Foto: Narinder Nanu / AFP

Credincioșii sikh din toată lumea au sărbătorit la templele din India, inclusiv la faimosul Templu de Aur din Amritsar.

Credincioșii din India și Pakistan au călătorit, de asemenea, în orașul Nankana Sahib din Pakistan, pentru a comemora aniversarea nașterii lui Nanak la Templul Janam Asthan.

Pelerinii sikhi primesc dulciuri într-un ritual religios la Nankana Sahib, la aproximativ 80 km (35 mile) de orașul estic Lahore.
Foto: Arif Ali / AFP

Adepții au îndeplinit ritualul religios al cărării Akhand – recitarea continuă a cărții sfinte sikh Guru Granth Sahib.

Festivalul este, de asemenea, marcat de o procesiune în care Guru Granth Sahib este purtat pe un baldachin decorat, cunoscut sub numele de palki, însoțit de muzicieni și gărzi înarmate. 

Un credincios sikh face o baie ritualică în “sfântul sarovar” – rezervorul de apă – din Amritsar. Foto: Narinder Nanu / AFP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *