Travel Magazine

Primul zbor Israel – Maroc

foto: i24news.tv

Primul zbor comercial din Israel către Maroc a decolat din Tel Aviv marți dimineață, 22 decembrie,  având la bord o delegație israeliano-americană.

Delegația israeliană a fost condusă de consilierul pentru securitate națională Meir Ben-Shabbat, ai cărui părinți s-au născut în Maroc.

Zborul de la Tel Aviv la Rabat, care a aterizat în capitala marocană în jurul orei 15:00, are un puternic caracter simbolic, după ce Marocul a anunțat pe 10 decembrie o „reluare a relațiilor” cu Israelul.

Călătoria își propune, de asemenea, să prezinte realizările administrației Trump în diplomația din Orientul Mijlociu, cu câteva săptămâni înainte ca președintele american Donald Trump să fie înlocuit la Casa Albă de președintele ales Joe Biden.

Jared Kushner, în calitate de consilier al lui Trump, a spus că speră că noile legături dintre Israel și Maroc vor crea o relație la fel de caldă ca cea care se dezvoltă între Ierusalim și Abu Dhabi, în urma unui acord de normalizare semnat la începutul acestui an.

După întâlnirea cu regele Mohammed al VI-lea al Marocului, delegația a susținut o conferință de presă și a semnat acorduri bilaterale privind aviația, finanțele, apa și vizele.

Marocul a devenit anul acesta cel de-al treilea stat arab care a normalizat legăturile cu Israelul în baza unor acorduri negociate de SUA.

Marocul găzduiește cea mai mare comunitate evreiască din Africa de Nord, stabilită în zonă din cele mai vechi timpuri și a crescut odată cu sosirea evreilor expulzați din Spania de către regii catolici din 1492.

A ajuns la aproximativ 250.000 de membri la sfârșitul anilor 1940, reprezentând la acea vreme 10 la sută din populație, dar mulți evrei au părăsit Marocul după crearea Israelului în 1948.

În același timp, Israelul găzduiește 700.000 de evrei de origine marocană.

Sursa: timesofisrael.com

Vezi și: Primul zbor de pasageri Emirate – Israel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *