Travel Magazine

9 țări în care nu lipsește peștele la masa de Crăciun

Dacă pentru noi este de neconceput masa de Crăciun fără porc, în multe țări în care peștele și fructele de mare se găsesc din abundentă, consumul de pește de Crăciun este o tradiție îndrăgită. 

Iată nouă țări în care se mănâncă pește de Crăciun.

Polonia

Wigilia este o cină tradițională de Ajun de Crăciun servită în multe familii poloneze. Numele de Wigilia derivă din din cuvântul latin vigil – priveghere, astfel încât masa este uneori cunoscută în mod colocvial ca Cina Stelelor. În consecință, cina începe când apare prima stea pe cer. Peștele este vedeta acestei mese, în special crapul, despre care se crede că aduce noroc. Peștele este prăjit în mod tradițional în pesmet și apoi copt la cuptor. Fileul de hering și rulourile de hering murat sunt, de asemenea, des întâlnite. Douăsprezece feluri de mâncare sunt servite în mod tradițional pe parcursul mesei (un fel de mâncare pentru fiecare apostol din Biblie), așa că peștele se găsește și în alte feluri.

Câteva alte tradiții însoțesc cina Wigilia, care merită menționate. Unele familii pun fân sub masă ca un memento că Isus s-a născut într-o iesle. Sau se pun paie pe masă pe care au așează o figurină a pruncului Iisus. Un alt obicei implică stabilirea unui loc suplimentar la masă în cazul în care apare un invitat neașteptat. Adică, dacă cineva ar bate la ușa ta în timpul cinei Wigilia, trebuie să o inviți pe acea persoană la masă. 

Cehia

În Republica Cehă, Ajunul Crăciunului este cunoscut sub numele de Ziua Generoasă. 

Supa joacă un rol important: cei care reușesc să reziste întreaga zi numai cu pește și cu ciorbă de varză, sunt recompensați la cină cu friptură de porc, semn de prosperitate pentru anul următor.

La cină, crapul prăjit este felul principal (o temă comună în multe țări de pe această listă), servit cu salată de cartofi. Solzii de pește se așează sub farfurii, pentru că se crede că aduce bogăție gospodăriei.

Croația

Badnji Dan (Ajunul Crăciunului) și Badnja Večer (Noaptea de Ajunul Crăciunului) sunt sărbătorile majore din perioada sărbătorilor de iarnă croate; numele sunt derivate din cuvântul slav badar, adică să rămână treaz, o referire la faptul că sunt  familii care stau treze toată noaptea, petrecând înainte de ziua de Crăciun.

Croații postesc în ajunul Crăciunului și apoi se bucură de masă seara. Codul uscat și sărat, numit bakalar, este felul principal de mâncare. Codul este lăsat în apă timp de două zile pentru a îndepărta excesul de sare înainte de a fi gătit, apoi este preparat ca o tocană, cu cartofi, patrunjel și usturoi.

Italia

Deși sărbătoarea celor șapte pești”( Feast of the Seven Fishes) este o sărbătoare tradițională italo-americană din ajunul Crăciunului, rădăcinile sale le găsim în Italia, unde  această cină bogată în fructe de mare este cunoscută sub numele de la cena della vigilia – priveghiul de la miezul nopții în așteaptarea nașterii lui Hristos.

Mark Cirillo , specialist și autor de cărți de bucate, explică faptul că felurile de mâncare din pește servite la această masă variază în funcție de regiune: la Roma, de exemplu, supa de pește arzilla este o alegere populară, în timp ce prăjiturile din cod sunt întâlnite în zona Napoli. De asemenea, se servesc fructe de mare de tot felul, nu doar pește, inclusiv scoici și calamari.

Ungaria

În ajunul Crăciunului, cunoscut sub numele de Szenteste sau Seara Sfântă, ungurii mănâncă halászlé, o „ciorbă pescărească” picantă făcută cu o combinație de crap, somn și biban. Ingredientul cheie este boiaua (paprika), care conferă acestei supe culoarea roșie bogată.

La fel ca în Polonia, crapul este considerat aducător de noroc în Ungaria. Halászlé este adesea servit cu varză umplută și o ruladă de semințe de mac numită beigli. După cină, unele familii participă la liturghia de la miezul nopții.

Finlanda

Șunca la cuptor, rutabaga(nap suedez) și salata de sfeclă sunt de obicei produsele centrale ale cinei de Crăciun, numită Joulupöytä sau Yule Table în Finlanda.

Cu toate acestea, masa începe adesea cu o varietate de mezeluri din pește, inclusiv somon afumat și gravlax, lutefisk, icre de pește și hering murat, toate servite cu cartofi fierți.

Fiji

Iată o țară în care tradițiile religioase par a nu avea nimic de-a face cu fructele de mare la masa de Crăciun. Totuși…

În Fiji, masa de Crăciun constă din pui condimentat cu usturoi, manioc, rădăcină de dalo (cunoscută și sub numele de taro), carne de porc și, desigur, pește (care poate include mahi-mahi, ton și alte fructe de mare, cum ar fi caracatița ) – toate marinate în arome tropicale precum var, ghimbir și cremă de cocos. Aproape totul se gătește în Lovo, o groapă săpată în pământ, în care se încălzesc pietre la un foc de lemne.

Apoi carnea și peștele sunt adăugate în oală, se acoperă cu tulpini și frunze de cocos, toate îngropate sub un strat de pământ până când mâncarea este gata. Aroma finală amintește de grătarul afumat.

Suedia

Cina de Crăciun se numește Julbord în Suedia. Masa începe cu pește și carne rece, înainte de a trece la felurile de mâncare calde. Predomină heringul, servit murat, sau în salată. Ca și în Finlanda, foarte probabil să găsim lutfisk.

Somonul, fie că este uscat sau afumat, este un alt aperitiv popular, uneori servit pe pâine prăjită și acoperit cu mărar sau muștar. Un fel de garnitură clasică se numește gubbröra, un amestec de ouă fierte tocate și hamsii.

Germania

O parte din germanii catolici pregătesc o cină ușoară, fără carne în Ajunul Crăciunului. Salata de hering roșu – un amestec de castraveți murați, sfeclă și mere – este o garnitură clasică. Weihnachtskarpfen (crapul de Crăciun) este preparat într-o varietate de moduri. Crapul albastru, numit așa deoarece oțetul fierbinte este turnat peste pește până când capătă o nuanță albăstruie, se fierbe într-un bulion din ierburi și se sevește cu sos de hrean. De asemenea, poate fi și prăjit și servit cu salată de cartofi. Somonul sau chiar merluciul este, de asemenea, servit cu varză murată.

În Germania, solzii de pește sunt purtati uneori în portofel pentru atragerea a bogăției, pe baza superstiției că solzii de pește seamănă cu monedele. Un alt obicei vechi constă în îngroparea oaselor de pește sub pomul de Crăciun, ca să rodească în anul următor.

Vezi și Topul deserturilor de iarnă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *