Travel Magazine

Topul deserturilor de iarnă

Foto: i.ytimg.com

Puține lucruri pot satisface in același timp nevoia de căldură și dorința de dulce, într-o zi rece de iarnă. Sigur, o supă caldă sau o ceașcă de ceai sunt binevenite, dar un desert fierbinte este de neînlocuit.

În funcție de locul în care vă aflați în anotimpul rece, puteți savura fie o variantă de aluat fierbinte prăjit, ori niște clătite umplute sau o budincă de orez. 
Un top – subiectiv, evident –  al deserturilor calde servite pe vreme rece, în întreaga lume, arată cam așa.

Oliebollen – Olanda

Oliebollen seamănă cu o gogoașă. Numele se traduce prin „becuri de ulei”, iar desertul constă din bile de aluat prăjite,  pudrate cu zahăr. Unele sunt umplute cu cremă de ciocolată sau cu fructe.

Aceste delicii calde sunt vândute pe tot parcursul iernii în Olanda, la oliebollenkramen, tarabe cu mâncare care vând în special, așa cum sugerează și numele, oliobollen.

Povestea spune că oliebollen a fost adus în Olanda de refugiații evrei veniți din Portugalia la începutul anilor 1500. Deși este un desert strâns legat de sărbătoarea Revelionului, merită încercat ori de câte ori aveți ocazia.

Sombi – Senegal

Sombi este o budincă de orez senegalez dulce ce poate fi servită pe tot parcursul anului, dar sombii proaspăt fierți sunt serviți calzi chiar de pe foc în lunile mai reci.

Rețetele variază în funcție de bucătar, dar ingredientele de bază sunt orezul, zahărul și smântâna sau laptele de cocos. Ingredientele sunt fierte la foc mic și servite de îndată ce orezul se înmoaie. Potrivit The African Gourmet, sombi este deosebit de popular în rândul comunităților senegaleze Toucouleur, Wollof și Jakhanke. 

Sombi preparat cu orez roșu local este nelipsit din meniurile nunților. După cum notează Saveur, bolurile de sombi sunt adesea consumate la micul dejun sau ca gustare, deși este delicios oricând ai poftă de ceva cald și dulce.

BeaverTails – Canada

BeaverTails(cozi de castor) numele le-a fost dat de la aspectul lor. Sunt ca niște gogoși și sunt făcute dintr-un aluat de făină de grâu integral, îndulcit, întins în formă de coadă de castor.

Aluatul este apoi prăjit și, în funcție de preferințe, este acoperit cu un amestec de zahăr și scorțișoară, cremă de alune de ciocolată, cremă de arțar, bucăți zdrobite de batoane de ciocolată, fructe sau orice alte toppinguri preferate. Este servit fierbinte, gata să vă încălzească în timpul iernii canadiene.

Desertul a fost creat în 1978 de Grant și Pam Hooker, care le-au vândut la un târg în afara orașului Ottawa, capitala Canadei. În prezent există peste 140 de magazine BeaverTail în întreaga lume, iar unul dintre cele mai faimoase se află de-a lungul Canalului Rideau, care leagă Ottawa de Lacul Ontario și este considerat cel mai mare patinoar în aer liber din lume.

Zabaglione –  Italia

Zabaglione este un desert deja celebru din bucătăria italiană și este cel mai adesea servit cald. Rețetele obișnuite recomandă prepararea desertului cu părți egale de gălbenuș de ou, vin și zahăr.

Potrivit The Guardian, coaja de ou este adesea folosită pentru a măsura ingredientele, iar băutura este și mai bună atunci când vinul predomină. În ceea ce privește tipul de alcool utilizat, vinul Marsala sau vinul alb dulce sunt de obicei folosite, dar orice vin fructat este bun, precum și un strop sau două de coniac sau whisky. Amestecul este încălzit și amestecat imediat înainte de servire.

Se consideră că zabaglione provine din Piemontul secolului al IX-lea și era consumat la curtea familiei Medicis din Florența secolului al XVI-lea. The Guardian citează o altă origine, în Veneția medievală, unde a fost servită ca un tonic matinal. Indiferent de ce parte a Italiei a provenit, astăzi este consumată pur și simplu ca un desert foarte potrivit iarna.

Taiyaki – Japonia

Aceste produse de patiserie japoneze dulci sunt făcute dintr-un aluat de vafe, umplut cu pastă de fasole roșie și copt într-o matriță în formă de pește. Taiyaki sunt servite fierbinți, de obicei la tarabele de pe stradă.

Potrivit blogului specializat în bucătăria japoneză Just One Cookbook, aluatul cald umplut cu pastă de fasole roșie a fost inițial realizat într-o matriță rotundă. A rezultat ceea ce se numește imagawayaki – un taiyaki, dar fără forma și designul atrăgător.

La un moment dat, brutarii au decis să dea matriței forma de pește. Nu se știe când s-a întâmplat acest lucru, dar una dintre teorii este că era în perioada Meiji între 1868 și 1912 când dorada (numită tai în japoneză) era un pește special și scump. 

Churros cu ciocolată caldă – Mexic

Cu mult înainte ca ciocolata să devină o delicatesă universală, ea a fost consumată sub forma unei băuturi fierbinte și amară. Olmecii, care au trăit în sudul Mexicului actual între 1200 și 400 î.Hr., consumau o băutură făcută din boabe de cacao. Mayașii au consumat-o și ei, adăugând și niște ardei iute. 

Când europenii au adus trestia de zahăr în America, produsul rezultat din prelucrare s-a potrivit perfect cu ciocolata și băutura cu ciocolată. Spaniolii au adus, de asemenea, churros, un aluat pufos prăjit și îndulcit, rămas până azi un desert popular în Mexic.

Astăzi, combinația de churros înmuiat în ciocolată caldă este un desert clasic în Mexic, unde este preparat in celebrele churrerías, în special pe străzile capitalei Mexico City.

Hotteok – Coreea de Sud

Hotteok este un desert clasic sud-coreean care este vândut de obicei pe stradă. Se prepară dintr-un aluat dulce asemănător unei clătite umplute cu miere, scorțișoară și nuci.

Exteriorul este crocant, în timp ce interiorul este fraged. Hotteok este popular în timpul iernii, când clătitele sunt fierbinți, scoase direct din tigaie.

Se spune că hotteok a fost adus de imigranții chinezi ajunși în Coreea la sfârșitul anilor 1800 în jurul orașului Incheon, care au schimbat umplutura clasică sărată, folosită în China, cu umplutura dulce de azi.

Sursa: afar.com

Vezi și: Specialități locale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *