Travel Magazine

Specialități locale. Savurează gustul dulce din Torino!

Urcă la bordul unui tramvai rustic și gustă tradiția cofetăriei din Torino, într-un tur turistic prin oraș, presărat cu prăjituri și bomboane din ciocolată. Torino este faimos pentru patiserie și arta ciocolatei, pe care casa roială a savorilor a transportat-o în toată Europa în anii 1800. Patiserii șefi conduc aici, iar vizitatorii pot spera să-ți gâdile papilele gustative în Ristocolor sau Gustotram, două tramvaie viu colorate ale orașului, ce oferă tururi de degustare și de vizitare a atracțiilor orașului, ce durează 50 de minute și costă aproximativ 20 de euro, de persoană.

Un dublu răsfăț: un ghid turistic, care-ți spune poveștile tradiției cofetăriilor din Torinp, în timp ce o echipă de bucătari pregătesc și servesc dulciuri și prăjituri, dezvelindu-și totodată rețetele și secretele patiseriei și cofetăriei zonale.

Zabaglione, funghetto și gianduiotto
Alune, zabaglione și cafea care te pișcă pe limbă. Funghetto este o delicatesă mică, în formă de ciupercă, acoperită în ciocolată. Diplomatico, este o creație pufoasă și cremoasă de patiserie, plină cu rom. Tăvile de praline și ciocolată includ lichior cu aromă de cireșe, însă simbolul orașului este „Gianduiotto”, inventat în timpul primului rege al Italiei, Vittorio Emanuele II, și numit după popularul personaj de carnaval Gianduja. În formă de bărci răsturnate și învelite în folie, Gianduiotto sunt delicatese dulci, preparate din alune măcinate și se care se topesc în gură ca untul. Toate delicatesele vin în porții și propoprții mici, pentru a se potrivi cu apetitul delicat al aristrocraților.

Savoare în stil aristocrat
„Nu trebuie să le muști”, spune Giovanni dell’Agnese, unul dintre bucătarii șefi ai tramvaiului. „Le înghiți dintr-o îmbucătură, exact cum făceau doamnele aristrocrate, pentru a evita murdărirea degetelor.” Iar dacă această experiență nu-ți este de ajuns, află că tramvaiele au diferite trasee, cu diferite tururi de degustare. Înainte de turul ducegăriilor, poți merge într-un tur cu tramvaiul de degustare a meniurilor sărate și a altor specialități locale, contra sumei de 18 euro de persoană. Drumul este aproape la fel de lung, doar că este săra, nu dulce. Cum să nu iubești italia și, mai ales, gastronomia locală din Torino?
Gina Rotaru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *