Travel Magazine

Se reaprinde scandalul sculpturilor Partenonului

Grecia a reacționat puternic săptămâna aceasta la afirmațiile făcute de premierul britanic Boris Johnson conform căruia Marea Britanie nu va returna Marmurele Partenonului Greciei, reluând astfel o veche dispută.

„Grecia nu acceptă achiziția și dreptul de proprietate asupra sculpturilor grecești vechi de 2.500 de ani de către British Museum”, a declarat ministrul grec al culturii, Lina Mendoni, adăugând că ministerul poate furniza dovezi care să demonstreze acțiunile ilegale ale lordului Elgin.

Mendoni a subliniat că, potrivit datelor istorice, Elgin nu a achiziționat în mod legitim sculpturile, ceea ce înseamnă că British Museum nu poate revendica dreptul de proprietate.

„Din punctul de vedere al Greciei, British Museum nu deține dreptul de proprietate și nici posesia legitimă a sculpturilor”, a declarat ea.

Sculpturile grecești, care reprezintă principala atracție pentru vizitatorii British Museum, provin din Templul Parthenon de pe Acropole, împreună cu o secțiune din friza templului,  aduse la Londra la începutul anilor 1800 de către Lordul Elgin.

Susținând că este pasionat de studiul Greciei antice, comentariul lui Johnson pentru cotidianul grecesc Ta Nea a creat agitație în întreaga lume, organizațiile care acționează pentru returnarea sculpturilor fiind cele mai vehemente.

Kris Tytgat, președintele Asociației Internaționale pentru Reunificarea Sculpturilor Partenonului, a declarat că aprecierile lui Johnson demonstrează că „mai avem mult de făcut în ceea ce privește sensibilizarea, chiar și în Grecia, deoarece oamenii nu știu exact ce se solicită și nu sunt conștienți de condițiile exacte în care a avut loc jaful ”. 

La o zi după remarcile lui Johnson, vicepreședintele Comisiei Europene pentru Promovarea Modului European de Viață, Margaritis Schinas a spus: „Sculpturile aparțin Partenonului. În aceste vremuri dificile, moștenirea culturală universală ar trebui să unească omenirea, nu să o împartă ”.

Marea Britanie și British Museum au fost în mod repetat criticate pentru refuzul lor de a restitui Marmurile Partenonului țării de origine, pe fondul unui număr tot mai mare de susținători în întreaga lume.

British Museum a invocat o serie de argumente, dintre care multe nu mai sunt valabile, inclusiv faptul că Grecia nu are spațiu adecvat pentru a adăposti sculpturile.

Între timp, Congresul SUA a cerut retrocedarea Sculpturilor Partenonului, iar UNESCO a solicitat o „soluție reciproc acceptabilă”, care să recunoască dimensiunile istorice, culturale, juridice și etice ale problemei.

Trebuie remarcat faptul că o clauză legală din acordul comercial Brexit prevede returnarea proprietarilor legali ai obiectelor culturale însușite ilegal și a obiectelor furate.

Citește și Trei zile în Atena

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *