Probabil că ați auzit de sistemul unic de evaluare Michelin a restaurantelor, dar cât de mult știți cu adevărat ce reprezintă râvnitele stele? Iată un ghid rapid pentru universul înstelat al Ghidului MICHELIN.
Stelele Michelin
Ghidul MICHELIN prezintă recenziile sale despre restaurante prin scurte rezumate de două până la trei rânduri și un sistem extins de simboluri, dintre care cele mai venerate sunt stelele sale de renume mondial. Restaurantele pot primi de la zero la 3 stele pentru calitatea mâncării pe baza a cinci criterii: calitatea ingredientelor utilizate, stăpânirea aromelor și a tehnicilor de gătit, personalitatea bucătarului în bucătăria sa, raportul calitate-preț și consecvența între vizitele recenzorilor.
Inspectorii nu se uită la decorul interior, la aranjarea mesei sau la calitatea serviciilor atunci când acordă stele – acestea sunt evaluate separat prin numărul de „covers” pe care le primește, reprezentate de simbolul furculiței și lingurii.
Bib Gourmand și The Plate MICHELIN
Nu chiar o stea, dar cu siguranță nu un premiu de consolare, Bib Gourmand – numit după Bibendum(Michelin Man), mascota oficială a grupului Michelin – este un rating la fel de apreciat, acordat restaurantelor care servesc mâncare bună la prețuri moderate.
În timp ce inspectorii MICHELIN Guide vizitează restaurantele rafinate din întreaga lume, ei sunt, de asemenea, în căutarea constantă a restaurantelor care oferă mâncăruri de înaltă calitate la prețuri accesibile.
Cu timpul, acest proces a dus la crearea unei categorii de rating separate pentru a recunoaște astfel de restaurante.
Inițial, restaurantele erau marcate cu un simbol roșu „R” pentru a indica cititorilor că erau destinații care serveau „mâncare bună la prețuri rezonabile” și anume o masă cu trei feluri de mâncare, feluri principale și desert, într-un interval de preț fix (care astăzi se ridică la 36 EUR în majoritatea orașelor europene și 40 USD în orașele americane).
În 1997, simbolul Bib Gourmand – imaginea Michelin Man care-și lingea buzele – a fost lansat pentru prima dată în Ghidul MICHELIN. De atunci, Bibendum a devenit un reper îndrăgit de clienții care caută valoare la prețuri bune.
Datorită Bibendum și Bib Gourmand, inspectorii Michelin au remarcat creșterea numărului de restauratori dedicați oferirii de experiențe culinare autentice prin intermediul bucătăriei de calitate la prețuri accesibile în restaurante prietenoase.
În ediția din 2016 a ghidului francez, a fost lansat un nou simbol, L’assiette sau The Plate pentru a recunoaște restaurantele care „servesc pur și simplu mâncare bună”.
Varietatea
Ghidul MICHELIN recunoaște și varietatea alimentară locală: în țări precum Spania, barurile de tapas deosebite sunt recunoscute printr-un simbol suplimentar, vin și scobitoare, în timp ce puburile de calitate din ghidul Regatului Unit și Irlandei sunt marcate cu simbolul cănii de bere. Similar, restaurantele cu liste impresionante de vinuri, sake și cocktailuri sunt recunoscute cu simbolurile strugurilor, sticlelor de sake, respectiv paharelor de cocktail.
Citește și Top cele mai tari rooftop baruri din lume
[…] Despre clasificările Michelin găsiți mai multe detalii aici. […]