Coastele insorite ale Dalmatiei. Marea de un albastru ireal, cladiri albe cu acoperisul de tigla sau olane, stradute inguste, chiparosi inalti, cetati cocotate pe stanci iesite din mare. Suntem la Dubrovnik, pe malul Marii Adriatice, intr-una dintre cele mai frumoase statiuni ale Croatiei. Am ajuns aici cu autocarul din Romania, am optat pentru varianta Bucuresti-Belgrad, iar de la Belgrad la Dubrovnik am luat un alt autocar.
Dubrovnikul nu este o localitate mare, e un port care numara doar 49.278 de locuitori. Localitatea a fost fondata prin unirea a doua orasele: „Laus” (care in latina inseamna stanca), o mica insula pe coasta de sud a Dalmatiei care oferea adapost pentru refugiatii italieni din orasul Epidaurum si „Dubrava” („dub” in slavona inseamna stejar), o asezare a imigrantilor slavi la poalele dealului Srd. Stramtoarea de pamant umed care despartea cele doua orasele a fost mai tarziu umpluta cu pamant, unificand orasul in jurul nou-formatei piete (astazi „Placa” sau „Stradun”). Patronul spiritual al orasului este Sf.Blaziu.
Lord Byron a numit aceasta frumoasa statiune „Perla Adriaticii” si nu s-a inselat. Din 1979, Dubrovnikul a intrat in patrimoniul UNESCO. In Dubrovnik sunt multe de vizitat: catedrala Dubrovnik construita in secolul al XVIII-lea pe locul unei alte vechi constructii; biserica Sf. Blaziu, in stil baroc construita de catre arhitectul venetian M. Gropeli; columna lui Orlando amplasata in centrul pietei dintre Palatul Sponza si biserica Sf. Blaziu; turnul Bell Tower construit in 1928 pe locul altui turn din 1444 si inalt de 35 de metri; Palatul Sponza – amestec de arhitectura gotica si renascentista; zidurile orasului care masoara 1.940 de metri lungime si 25 de metri latime; Muzeul Dubrovnik; cea mai veche farmacie din Europa, etc.
Numeroase hoteluri intre doua si cinci stele, pline ochi in sezon, ofera cazare si servicii de inalta calitate. Vrei un hotel aproape de plaja? Hotel Adriatic, doua stele, incepand de la 28 de euro/persoana/noapte (functie de sezon), aflat la 4,5 km de centru si 50 de metri de plaja poate fi o optiune. Prieteni de ai nostri au stat insa si la hotel Ivka, la 2 km de orasul vechi, 60 de euro/camera dubla cu mic dejun si cina. Oferta insa e destul de variata, trebuie doar sa faci rezervarile din timp.
Dubrovnikul isi intampina oaspetii cu peste 60 de restaurante si taverne cu meniuri care mai de care mai atragatoare. Pestele, mielul, carnea de capra, molustele si, in general, fructele de mare constituie baza bucatariei dalmate alaturi de branzeturi si masline. In Croatia, de obicei ora 13.00 se considera ca este ora pranzului, asa ca acesta e un moment propice, dupa o baie in Adriatica sau o plimbare prin orasul vechi sa degustati din deliciile dalmate. Comandati „brodet”, o specialitate de peste inabusit, amestecat cu orez fiert, „pasticada”, mai pe romaneste carne de vitel umpluta cu sunca si cartofi. Incercati si carne de vanat, chiar daca sunteti in sudul Croatiei, va fi pregatita in sos de otet, ulei de masline, vin, prune si rozmarin. La desert cereti „rozata” – un fel de crema caramel.
Dintre bauturi, daca va doriti ceva cu adevarat croat incercati un fel de tuica de prune aromata cu diverse ierburi sau esenta de nuca ori, daca ati comandat vanat luati o sticla de vin rosu „Dignac”.
Retineti! Pentru varianta cu autocarul de la Belgrad la Dubrovnik sunt plecari la 22.45 si ajugeti la 14.15 in Dubrovnik. Pretul unei calatorii este de 240 de dinari, iar pentru un bilet dus-intors este de 384 de dinari. Alte solutii sunt: cu trenul de la Bucuresti la Viena si de acolo cu trenul la Zagreb, apoi cu autocarul la Dubrovnik, sau, daca nu va sperie taxele de aeroport mari, luati avionul Bucuresti-Viena, iar apoi Viena – Dubrovnik, cu Sky Europe. Pentru cei care merg cu masina taxa de autostrada este de 3,5-4 euro la suta de kilometri.
Alice-Claudia Gherman