Travel Magazine

In trecere prin Ferrara

Ferarra, oras renascentist din regiunea Emilia-Romagna, este locul potrivit de vizitat pentru doua, trei zile, mai ales daca alegeti o vacanta pe cont propriu intr-unul din orasele Bologna, Padova sau Venetia, situandu-se foarte aproape de acestea.

Orasul Ferrara si-a castigat prestigiul in perioada cand a fost guvernata de familia D’Este si a ramas pana in zilele noastre un exemplu de armonie si echilibru architectural. Este un orasel medieval micut, cu multe strazi pietonale, inca pavate cu pietrele raului Po. Defapt, aici a fost creat primul plan urbanistic modern al Europei de catre Biagio Rosetti, care a reusit sa imbine vechiul si noul, aducand orasului medieval elemente renascentiste. Ferrara este inscris inca din anul 1995 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO pentru ansamblul cladirilor monumentale renascentiste.

Cum ajungem. Trenul este poate cea mai simpla varianta daca deja ati planuit o vacanta in Italia, dar poate Ferrara nu era pe lista oraselor de vizitat. Orasul se afla pe linia feroviara dintre Bologna si Venetia – 33 de trenuri pornind din Bologna trec prin Ferrara zilnic si calatoria dureaza doar o ora intre Ferarra si Ravena si o ora si jumatate daca plecati din Venetia. Daca alegeti sa ajungeti aici cu masina, din Bolognia trebuie sa mergeti pe A13 spre nord, iar daca veniti din Venetia, mergeti spre sudvest catre Padova si apoi continuati pe A13.

Unde stam. Ferrara ofera cateva hoteluri interesante, iar dintre ele noi am ales unul potrivit pentru fanii Charlie Chaplin, gazduit intr-o casa veche din anii ’30, complet renovate, ce ofera camere cu baie proprie si aer conditionat. Fiecare dintre camere este dedicata unui film al actorului britanic. Masa se serveste in restaurantul hotelului, dedicata lui Geraldine Chaplin, fiica actorului. Aici puteti gusta produse traditionale din Ferrara.

De vazut. Fiind un oras mic, poate fi vizitat de la un capat la altul pe jos, desi poate vreti sa incercati o plimbare cu bibicleta, intrucat aici bicilceta este mijlocul de transport principal al localnicilor si este preferat si de turisti, mai ales ca la fiecare colt de strada puteti gasi centre de inchiriat biciclete de toate marimile, chiar si pentru copiii mai mici. Defapt, agentiile de turism locale chiar organizeaza tururi cu bicileta pentru a oferi turistilor posibilitatea de a admira fiecare straduta a orasului.

In primul rand, cum ajungeti in Ferrara puteti admira zidurile orasului, care se intend pe o lungime de peste 9 km, fiind construite intre anii 1493 si 1505. Mergand spre centru, admirati casele de pe strada Cavour – strada principala de aici si opriti-va la Castelul Estense, o constructie medievala ce domina orasul. Langa castel, admirati catedrala din Ferarra, o imbinare de stiluri roman si gotic. De asemenea, in biserica Sant’Antonio puteti vedea fresce impresionante din secolele XIII si XIV.

Unde mancam. Centrul orasului ofera cateva restaurante micute cu mancare italieneasca ce merita incercate, insa noi recomandam sa incercati La Romantica, un restaurant gazduit in fostele grajduri ale casei unui negustor din secolul al XVII-lea. Restaurantul este luminos si modern decorat, iar aici puteti gusta cateva dintre specialitatile zonei, cum ar fi cappellacci di zucca, un fel de paste in crema de tomate, cu alune si parmesan. Puteti de asemenea incerca tagliolini negre sau somon inabusit cu mustar. O alta varianta interesanta este vita cu sos de gorgonzola si muguri de pin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *