Travel Magazine

Cum să-ți organizezi o vacanță ieftină și reușită

Indiferent că optează pentru vacanțe ieftine sau scumpe, un turist are trasee prestabilite. Un turist se concentrează mai mult pe lucrurile pe care TREBUIE să le facă, să le viziteze și să facă poze ca să arate că a fost acolo. Ce câștigă din toată experiența căpătată? În niciun caz o vacanță ieftină sau reșită. La final va simți oboseala, dorința de a reveni acasă, va avea multe poze și, probabil, va rămâne în minte cu câteva mâncăruri care i-a plăcut, dar cărora nu le-a reținut complet numele. Iar asta nu e vacanță.

A călători înseamnă a expeimenta, a descoperi o altă cultură, a străbate alte trasee decât cele arhicunoscute și arhipromovate de agențiile de turism. Călătoria, nu turismul, înseamnă o nouă cale de a experimenta cu adevărat lumea. Așadar, în noua ta vacanță, alege să fii călător, nu turist, și întoarce-te acasă nu doar cu fotografii, ci și cu o nouă percepție asupra destinației. O percepție care să-ți influențeze pozitiv viața. Călătoriile te schimbă, turismul nu!

Uită de planuri și de „must-sees”
– fii spontan. Planurile sunt pentru turiști, iar schimbarea constantă a planurilor sunt pentru călători. În timp ce lucrurile de bază, ca zboruri și alegerea hotelului, pot fi plănuite în avans, altele pot fi lăsate la voia întâmplării. Nu îți calcula întreaga vacanță de acasă, nu-ți face liste cu ce o să mănânci și nici ce vei vizita, pe zile. De asemenea, asigură-te că-ți poți anula rezervarea la hotel când vrei, în cazul în care vei avea șansa să descoperi alte cazări locale, mai interesante și mai puțin turistice.

– evită stereotipurile. Nu te înghesui la toate atracțiile, într-un timp limitat. Chiar contează dacă pierzi anumite atracții turistice și ale sale suveniruri? Chiar și o țară mică a mult mai multe de oferit decât tarabe cu suveniruri și tururi locale, la grămadă.

– tinde către locurile adesea ignorate (uitate), acelea din afara centrului turistic. Presupune că vrei să vizitezi altceva decât zecile de mici muzee din împrejurul orașului în care te afli. Într-adevăr, te vei zbate și vei căuta mai mult locurile care să-ți ilustreze actuala cultură. Muzeele sunt mai simplu de găsit, dar și mai turistice.

Vânează ce caută și localnicii
– vorbește cu localnicii cât mai mult posibil. În loc să asculți un ghid, interacționează cu iamenii în parc, în pub sau chiar în autobuz. De obisei, vârstinicii sunt cei mai deschiși și cei mai pricepuți în a-ți da informații despre locurile pe care ar trebui să le vezi. Dacă lor le place, atunci ai găsit poata spre cultura zonală.

– dacă-i gratis, probabil este bun și probabil făcut de localnici. Drumețiile, plimbatul cu bizicleta, mersul prin pădure, privitul oamenilor pe străzi și relaxarea în parcuri sunt doar câteva dintre activițăile pe care le-ai putea adopta. Nu costă nimic, dar sunt variante ideale de a te cufunda în viața zilnică a localnicilor, pentru un gust autentic al culturii.

– mergi cu autobuzul, trenul, tramvaiul sau cu bicicleta. Nu te feri să folosești transportul public. Vei cunoaște oameni, vei vedea atracții uimitoare, vei ajunge în locuri de care s-ar putea să nu fi auzit și vei face și economii.

Urmează traseele mai puțin străbătute
– vizitează vechilei alei ale țării, care nu se regăsesc în ghiduri. Descoperă lucruri interesante pe alte cărări decât cele arhistrăbătute de turiști. Vei vedea ce nu găsești pe net.

– oprește-te din alergătura pentru hoteluri de 5 stele. Nu ai nevoie de cazări scumpe, cu aer condiționat, frigider și rooms service 24 de ore. Poți fi fericit și în mici hoteluri sau pensiuni cu „bed and breakfast”. Statul la localnici e încă o bună opțiune. Până la urmă, contează ce descoperi, nu cum arată dormitorul și de câți oameni ești servit.

– preocupă-te să simți viața culturală și socială a zonei, decât să faci multe poze cu care să te mândrești în fața prietenilor. Du-te și găsește unicul, neobișnuitul și relaționează cu persoane fără business-uri și interese financiare. La final, te afli în vacanță pentru tine și plăcerea ta, nu pentru a-i impresiona pe alții.
Gina Rotaru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *