Capitala Chinei și o zonă întinsă din nordul țării au fost învăluite luni în cea mai severă furtună de nisip din ultimii zece ani, ducând la anularea a sute de zboruri, în timp ce nisipul și praful au înghițit Beijingul.
Zgârie-norii din centrul Beijingului au dispărut în mijlocul prafului și nisipului. Traficul aerian a fost puternic perturbat, peste 400 de zboruri fiind anulate din cauza vântului puternic și a vizibilității reduse.
Centrul Național de Meteorologie a declarat că furtuna de luni s-a dezvoltat în deșertul Gobi, în centrul Mongoliei.
Astfel de furtuni se produc în mod frecvent primăvara, afectând zone importante din Asia, până în nordul Japoniei.
Plantarea masivă de copaci și vegetație în zonele expuse a redus efectele în unele zone ale Chinei, dar extinderea orașelor și a zonelor industriale, alături de pășunarea excesivă, a exercitat o presiune constantă asupra mediului în toată China. Cu amestecul său de deșert și stepă, Mongolia este în mod deosebit expusă la condiții meteorologice extreme, rezultate din exploatarea resurselor.
La fel ca și COVID-19, despre care se crede că s-a răspândit de la lilieci și alte animale sălbatice, furtunile de nisip reamintesc necesitatea respectării naturii, a declarat Zhou Jinfeng, secretar general al grupului de conservare China Biodiversity Conservation and Green Development Foundation.
„Împreună cu pandemia, aceasta este o altă lecție importantă pe care ar trebui să ne-o însușim și ar trebui să ne schimbăm comportamentul”, a spus Zhou.
Centrul Meteorologic Național a prognozat că nisipul și praful vor afecta 12 provincii și regiuni din Xinjiang, în nord-vest și până la Heilongjiang.
“Aceasta este cea mai intensă furtună de nisip pe care a înregistrat-o țara noastră în ultimii 10 ani, precum și acoperă cea mai largă zonă”, a declarant un representant al Centrului într-o postare pe site-ul instituției.
Sursa: Associated Press
Citește și Record zdobitor: China reinventează rețeaua feroviară high-speed