Străbătută de munți, mărginită de ape și binecuvântată cu un relief variat, România a devenit, în ultimii ani, o destinație turistică tot mai iubită de străini. Deși foarte puțin promovată, țara noastră se află în mari topuri ale lumii datorită frumuseților sale naturale și a tradiționalismului păstrat intact încă din cele mai vechi timpuri.
Dacă ai vizitat Maramureș sau Bucvina, știi despre ce vorbim. Dacă nu, este vremea să o faci. Țara noastră are multe frumuseți, iar multe dintre ele sunt foarte puțin cunoscute, chiar și de locuitorii ei. Așadar, iată un top 10 atracții mai puțin știute, pentru care să vizitezi României. Iar acestea sunt doar câteva…
1. România este al nouălea producător de vinuri din lume.
2. Cele mai vechi fosile de homo sapiens, descoperite până în prezent, s-au găsit în 2002, în sud-vestul României, în Peștera Bones. Vârsta fosilelor este estimată la 37.800 la 42.000 de ani vechi.
3. Cea mai înaltă sculptură în stâncă din Europa (135 de metri) este statuia regelui Decebal, realizată în zona stâncoasă a Dunării. Basorelieful are 55 de metri înălțime și 25 de metri lățime.
4. Cea mai înaltă biserică din lemn din lume și, totodată, cea mai înaltă structură de lemn din Europa este Sapanta Peri, din Maramureș, nord-vestul României. Ea se află pe malul Tisei, a fost realizată între anii 1998 și 2003 și are o cruce de 7 metri înălțime care cântărește 4.5 kilograme, aflată în vârful bisericii… la 78 de metri înălțime.
5. Ghețarul Scărișoara este al doilea cel mai mare ghețar subteran din Europa și se află sub Munții Bihorului din România. El are un volum de 75.000 de metri cubi și există de peste 3.500 de ani.
6. Munții Carpați sunt casa uneia dintre celei mai mari păduri virgine din Europa. 400 de specii unice de mamifere, inclusiv capra neagră carpatica, este stabilită aici. 60% din populația europeană de urs brun trăiește în Munții Carpați.
7. Strada Sforii din Brașov este a treia cea mai îngustă stradă din Europa, după Spreuerhofstraße din Germanania și Parliament Street din England Anglia. Ea are 83 de metri lungime și o lățime cuprinsă între 1.11 și 1.35 metri.
8. Palatul Parlamentului din București este a doua cea mai mare clădire din lume, după Pentagon din Statele Unite ale Americii.
9. Muzeul Astra din Sibiu este al doilea cel mai mare muzeu în aer liber din Europa. El are peste 300 de clădiri și se întinde pe aproximativ 96 de hectare, din care expoziția ocupă 42 de hectare.
10. Canalul Dunăre-Marea Neagră este pe locul trei în lume în topul celor mai lungi căi de navigație realizate de om, după Canalul Suez și Canalul Panama. Pentru construcția lui a fost nevoie de o investiție de aproximativ 2 miliarde de dolari.
Gina Rotaru