Ai grijă pe unde calci. Sunt abrupte, înguste, în spirală, alunecoase si lungi. Sunt cele mai periculoase, dar spectaculoase, scări din lume. Le găsești în Peru, la Ecuador, în Franța, China și în Hawaii. Sunt perfecte pentru aventurieri, dependenți de adrenalină și exploratori cu inima „tare”. Atenție însă. Odată pornit pe acest drum, nu mai există o altă cale de întoarcere. Iar coborârea este încecit mai terifiantă!
Inca Stairs, Peru
Templul Lunii, la peste 210 metri înălțime pe Machu Picchu, este una dintre marile atracții ale lumii. Însă, pentru a ajunge acolo, turiștii sunt nevoiți să escaladeze Scările Inca, cu ale sale trepte abrupte și alunecoase din granit, sculptate în urmă cu peste 500 de ani, pe marginea unei prăpăstii, pe lateralul muntelui Huayna Picchu. Excursiile sunt organizate în fiecare dimineață cu 400 de vizitatori, iar scările sunt mărginite într-o parte de peretele umed și rece alte muntelui, iar în cealaltă parte de câteva lanțuri metalice… pentru a nu risca o cădere directă în râul Urubamba.
Cascada Pailon del Diablo, Ecuador
De jos, observi că arhitectura scărilor adiacente cascadei Pailon del Diablo a fost concepută pentru a se amesteca cu peisajul tropical. Dar, înainte de a te avânta, ia în considerare numele „Pailon del Diablo” și problemele pe care le-ai putea întâmpina. Scările sunt făcute din pietricele netede îmbinate una în alta, creând de jos impresia unei trepte dintr-o singură piatră. Fiind udate constant de apa cascadei, scările sunt alunecoase și riscul de a cădea e mare. Pe margine există o balustradă de metal, dar nu conta prea mult pe ele.
Observatorul Janssen, Mont Blanc, Franța
Treptele sunt înguste și simpatice. Nu sunt înghesuite, au balustrade, iar traseul nu este prea aglomerat. Ceea ce le face înfricoșătoare este plasarea pe cel mai înalt Munte din Alpi, fiind deschise și extrem de periculoase în fața vânturilor și a temperaturilor reci. Sunt perfecte pentru aventurieri dornici de adrenalină, dar cu specificația că trebuie să aibă un echipament adecvat și extrem de confortabil.
Scarile Haiku, Oahu, Hawaii
Pot fi scările într-atât de înfricoșătoare încât să fie interzise? Ei bine, da. În 3922, treptele șubrede care conduc o jumătate de milă până în Lanțul Muntelui Koolau Oahu prezintă un risc imens și urcarea lor este interzisă. Poreclite Autostrada spre Cer, scările au fost construite în 1942 de US Navy ca mijloc de a instala cabluri de comunicare. La scurt timp după al doilea război mondial, ele au fost închise turiștilor din motive de siguranta. Și, în ciuda unul proiect de renovare din 2003, ele rămân așa.
Catacombe din Paris
Excursia printr-un tunel de aproape 2 kilometri, printre osuare fără oxigen care găzduiesc oasele a peste șase milioane de parizieni, depozitate aici în secolul al 18-lea, este destul de înfricoșătoare. Iar dacă asta îți părea mult, imaginează-ți că trebuie să te confrunți și cu 130 de trepte claustrofobice, în formă de spirală, care coboară în catacombe subterane și mai sumbre. Distractiv, nu?
Scările Spirală din Munții Taihang, China
Deși unii vin în orașul Linzhou, din Munții Taihang, pentru drumeții, adevărata aventură se petrece în sud vest de Beijing, unde mii de turiști vin anual să urce scara spiralată, de peste 91 de metri înălțime. La plecare, asigură-te că ai la tine un pix. Asta pentru că, înainte de a lua drumul răsucit prin scările a 21 de spirale, vei fi pus să semnezi un formular în care declari pe propria răspundere că ești complet sănătos și că nu ai peste 60 de ani. Asta ar trebui să-ți dea de gândit.
Gina Rotaru