Travel Magazine

Vinurile grecești, la aperitiv, fel principal și cină

Podgoria Greciei este bogată, cu o multitudine de soiuri și un spectru nelimitat de opțiuni. Vinurile grecești sunt fine, aromate și pot fi consumate cu orice ocazie, fie sărbătoare pretențioasă, fie o masă liniștită în familie. Datorită pozițiilor geografice, fiecare insulă are o specialitate, care se face remarcată nu doar în Grecia, ci și peste hotarele ei. Astăzi, am făcut un mic ghid al vinurilor grecești, din care să aflăm ce soi de vinuri grecești se potrivesc momentelor cheie din timpul unei mese. Avem sfaturi direct de la greci!

Dacă ești gurmand, așa cum suntem și noi, și îți place să savurezi, nu să înfuleci o masă, vei fi încântat să afli ce vinuri grecești poți degusta la aperitiv, la felul principal și la desert, în timpul unei vacanțe în Grecia. Notează-ți numele celor care se potrivesc preferințelor tale și cere-le în următoarea vacanță. S-ar putea să iei câteva și acasă, așa, ca suvenir.

Ca aperitiv
Vinuri semiseci originale din fiecare zonă a Greciei. Gustă faimosul Vinsánto din Santorini, făcut din amestecul varietăților de struguri Assýrtiko și Aidáni. Celebrul Vinsanto, un vin dulce delicios, este făcut din struguri uscați de soare și îmbătrâniți de cel puțin trei ani. Un bun Vinsanto poate avea cu legeritate peste 100 de ani. Vinurile Vinsanto (numele înseamnând „vinuri din Santorini” și nu „sfântul vin” ca în cazul vinului vinosanto din Italia) au un aspect de caramel și foffee, cu fructe uscate, lucruri care îl transformă într-un partener bun pentru toate tipurile de dulciuri, în special pentru ciocolată. În comparație cu alte vinuri grecești, Vinsanto din Santorini are o caracteristică fresh, datorită acidității naturale Assyrtico.

La felul principal
• Ksinómavro: cel mai bun vin din varietatea roșie a Greciei de Nord. În funcție de timpul de maturare, acest vin acoperă o gamă largă de gusturi și nuanțe de roșu. Soiul Ksinómavro este una dintre marile dive ale podgoriei grecești. Este capricios, exigent și dificil, tocmai de aceea este savurat cu plăcere în toată lumea.

• Ayioryítiko sau Mavro Neméas: vine din Peloponez si este vinul rosu care trebuia să fie favoritul regelui mitic Agamemnon. Datorită culorii sale roșu intens, a aromei bogate și a gustului catifelat, vinul poate fi asociat cu carne roșie și sosuri. Cu o aromă pronunțată de mure și o o textură matură, catifelată și delicioasă, vinurile tinere Ayioryítiko sunt recomandate a fi consumate devreme. Cu toate acestea, există vinuri Ayioryítiko cu o vechime între 5-10 ani. Noi îți recomandăm să optezi pentru cele cât mai tinere.

• Mavrotrágano: O varietate de vin roșu vechi, din Santorini, readus la viață într-o manieră decentă. Fructuos în gust, profund în culoare și mediocru în acuitate, acest vin este apreciat pentru rezistența și rețeta sa veche.

• Athíri: un deliciu alb de la Marea Egee. Culoarea sa gălbui, cu reflexii de verde și gust distinctiv, subtil fructat, îl face potrivit pentru multe tipuri de feluri de mâncare. Vinurile Athíri sunt comune în insulele din sudul Mării Egee și în Halkidiki, în estul Macedoniei.

• Assírtiko: Deși cultivat în multe alte insule, Assírtiko este recunoscut pentru gustul desăvârșit din Santorini. Cu toate acestea, el se prepară și este aproape la fel de delicios și în Halkidiki, Epanomi, Drama, pe Muntele Pangeo din nordul Greciei și Peloponez. Având ADN-ul vulcanic al insulei, santorianul Assírtiko este fermecător de bogat în arome, de la citrice și mere, până la stafide și tămâie. Aceasta are o aciditate ridicată chiar și la deplină maturitate. Aromele lui sugerează citrice, floare de lamaie, coaja rasa de portocala si grapefruit.

• Moshofílero.. Este un soi versatil, folosit la crearea unei game largi de vinuri, de la uscat, la cele spumante de fructe. Culoarea lui poate varia de la roz deschis la Deep Purple. Mantinia alb sec este cel mai renumit dintre toate.

• Robóla: Unul dintre cele mai elegante soiuri grecesti, acest vin alb cu aromă de citrice este cel mai bine servit proaspăt. Combina-l cu fructe de mare, de preferat într-un local din insula Kefalonia (Cephalonia), insula unde s-a născut.

• Savvatianó: poate cel mai răspândit soi de vin grecesc, cu o istorie de peste 2.500 ani. Galben-verde albicios, Savvatianó vine într-o varietate de arome: piersică, lămâie, kiwi, banană, pepene galben și căpșuni și are o cantitate destul de scăzută de aciditate. Savvatianó este baza celebrului retsina.

Ca desert
• Muscat: Deși Muscat (Moschato în greacă) este cultivat în mai multe locuri, strugurii sunt asociați itoric cu vinurile dulci, îndungate, din Samos. Muscats Samos sunt dense și concentrate, cu arome de mere și pere.

• Mavrodáfni: După 2 – 8 ani de maturare, acest vin roșu vine din Patra și Kefalonia. Vanilie, cireșe, fructe uscate și ciocolată – ele sunt adevaratul spirit al acestui soi de vin, exportat pe scară largă. Este unul dintre vinurile grecești, care reușește să transforme o cină într-o experiență de viață, pe care o poți repeta oricând. Încearcă-l într-o vacanță în Grecia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *