Peisaj superb. Ne aflam la poalele Muntilor Gutai (1445 m) si Mogosa (1249 m), in centrul judetului Maramures.
Suntem la Cavnic, un loc vestit nu doar pentru drumetii sau doar in lumea celor care lucreaza in industria mineritului, ci si pentru iubitorii sporturilor de iarna, mai ales a impatimitilor de schi. Daca nu doriti sa mergeti in strainatate fiindca nu v-au convins reclamele sau vi se pare ca ar costa prea mult pentru buzunarele dumneavoastra, ei bine, o optiune pentru a va bucura de schi este tocmai Cavnicul si partiile sale.
In orasul Cavnic se ajunge pornind din Baia Mare, pe drumul catre Sighetul Marmatiei. Exista indicatoare rutiere speciale pentru partia SuperSki Cavnic in intersectiile principale si pe drum. Orasul este situat in centrul judetului Maramures, la 30 km de municipiul Baia Mare si 40 km de municipiul Sighetu Marmatiei. Cunoscut mai ales ca un oras minier, Cavnic tinde acum sa se transforme intr-o statiune montana. Turistii sunt interesati de trasee montane, de flora si fauna si mai ales iarna, de schi.
Da, la Cavnic, daca timpul e frumos. Aici se poate admira Creasta Cocosului din Muntii Gutai (1438m). Aceasta se numara printre formele de relief cele mai bizare din tara noastra, dar si cele mai frumoase. Numita de catre localnici Tafaraia Gutaiului, Creasta Gutaiului sau Piatra Gutaiului, Creasta Cocosului a fost declarata rezervatie geologica. Ea ocupa un spatiu de 50 ha si reprezinta o portiune dintr-un vechi crater vulcanic. Aceasta fortareata naturala seamana de la distanta cu o creasta de cocos, din unele pozitii cu o muchie de secure dar si cu o gigantica reptila preistorica.
Dar iarna oamenii vin la poalele Gutaiului nu atat pentru Creasta Cocosului ci mai ales pentru schi si snow-board. Pentru snow-bord exista rampe special amenajate, iar pentru schi sunt doua zone cu partii de schi: partiile Icoana si partiile Roata.
Activitatea turistica in Cavnic a inceput sa se dezvolte abia in 2002, cand a fost inaugurata partia de schi din zona Icoana. Cavnicul, datorita numarului mare de zile de iarna este cunoscut drept polul zapezii din Maramures, ceea ce reprezinta un avantaj pentru toti cei care iubesc sporturile albe. Maramure?ul a fost astfel inclus in lista domeniilor schiabile din Romania.
Dupa lucrarile executate in vara lui 2007, suprafata pe care se poate schia in fostul oras minier a crescut la 8,5 kilometri. Cele sapte partii (Icoana 1, Icoana 2, Roata 1, Roata 2, Rainer 1, Rainer 2 si Partia Albastra), din care trei sunt noi, au o lungime de 800 – 2.200 de metri ?i o înclinatie intre 19 si 37 de grade, ceea ce le face potrivite atat pentru incepatori, cat ?i pentru avansati sau chiar profesionisti.
Tarifele pe partie pentru teleschi sunt intre 10 lei (trei urcari) si 70 lei (30 de urcari), iar abonamentele variaza intre 85 lei (o zi) si 240 lei (trei zile) la pret intreg. Inchirierea unui echipament complet de schi: clapari, schiuri, bete costa de la 40 la 60 lei/zi, in functie de modelul schiului. Se pot inchiria si separat schiuri, bete, clapari, bootsi, placi.
O serie de pensiuni, hoteluri si case particulare stau la dispozitia turistilor inca din luna noiembrie cand incepe sezonul de schi. Printre acestea se numara: pensiunile Adina, Ana, Sandra, Taberna 2**, Pensiunea Elisabeta 3***, motel Cristal 3*** sau cabanele Marie&Friends si Gutai sau hotel SuperSki si Roata 3*** si alte case particulare.
Alte posibilitati de cazare sunt in statiunea Ocna Sugatag, la o distanta de aproximativ 12 km.
Alice-Claudia Gherman