Ceea ce bănuiam cu toții este acum demonstrat științific. Oamenii care călătoresc sunt mai fericiți decât ceilalți, conform unui studiu publicat de curând în Tourism Analysis.
O echipă condusă de profesorul Chun-Chu (Bamboo) Chen, de la School of Hospitality Business Management din cadrul Washington State University (SUA), a efectuat un sondaj pentru a afla de ce unele persoane călătoresc mai des decât altele și dacă experiențele de călătorie au sau nu un efect prelungit de fericire și bunăstare.
Rezultatele analizei arată că persoanele care acordă mai multă atenție informațiilor legate de turism și discută frecvent planurile de călătorie cu prietenii sunt mai predispuse să meargă în vacanțe decât cei care nu se gândesc constant la aceste lucruri.
În plus, sondajul arată că cei călătoresc în mod regulat la cel puțin 150 km depărtare de casă sunt cu aproximativ 7% mai fericiți decât cei care au declarat că nu călătoresc sau o fac foarte rar.
“În timp ce lucruri precum munca, viața de familie și prietenii joacă un rol mai mare în rapoartele generale despre bunăstare, acumularea de experiențe de călătorie pare să aibă un efect mic, dar vizibil, asupra nivelului de satisfacție a vieții”, a spus Chen. „Arată într-adevăr importanța de a putea ieși din rutina zilnică și de a experimenta lucruri noi.”
Studiile anterioare au examinat beneficiile experiențelor turistice asupra stresului, sănătății și bunăstării, dar au avut tendința de a examina efectul unei singure călătorii sau vacanțe. Cercetările lui Chen duc aceste studii anterioare cu un pas mai departe, analizând beneficiile călătoriilor pe parcursul unui an.
Participanții la studiu au fost întrebați despre importanța călătoriei în viața lor, cât timp au petrecut planificând vacanțele viitoare și câte călătorii au făcut pe parcursul unui an. De asemenea, au fost întrebați despre nivelul de satisfacție general. Din cei 500 de participanți la sondaj, puțin peste jumătate au declarat că au efectuat mai mult de patru călătorii de plăcere pe an. Doar 7% dintre respondenți nu au plecat deloc vacanță.
Pe măsură ce restricțiile de călătorie datorate COVID-19 încep să se relaxeze, cercetarea ar putea avea implicații importante atât pentru turiști, cât și pentru industria turismului. Pe baza rezultatelor studiului, Chen a spus că firmele de turism, stațiunile și chiar companiile aeriene ar putea lansa campanii de socializare, despre beneficiile științifice ale vacanței.
„Această cercetare arată că cu cât mai multe persoane discută despre călătorii și planifică vacanțe, cu atât sunt mai multe șanse să le și pună în practică”, a spus el.
Vezi și “Pașaportul” pentru călătorii sigure în vremea COVID 19