Travel Magazine

Asigurarea de călătorie. Chiar avem nevoie de ea?

Asigurarea de călătorie cu siguranţă nu este cel mai interesant subiect. Mulţi consideră că este o cheltuială inutilă, dar realitatea este că totul se reduce la liniştea pe care ţi-o asiguri în vacanţă. Adevărat, peste 70% (dacă nu mai mult) dintre turişti nu au nevoie de ea, dar există cazuri în care aceasta chiar este necesară. Cât de grave sunt consecinţele dacă ţi se întâmplă ceva în vacanţă şi nu ai asigurare? Iată ce trebuie să ştii:

Asigurarea de călătorie se împarte în cinci mari categorii:
1. Anulare / întrerupere de zbor
2. Asigurari medicale
3. Asigurări de evacuare medicală
4. Asigurarea bagajelor
5. Asigurări de zbor
Dintre acestea, trei sunt principale şi de o reală importanţă într-o vacanţă peste hotare. Tocmai de aceea, ne-am axat pe ele.

Asigurarea medicală
Dacă ai deja asigurare medicală la domiciliu, trebuie să te interesezi mai întâi dacă ea îţi poate acoperi nevoile în evenetualele incidente petrecute în străinătate. Unele poliţe acoperă incidentele petrecute oriunde în ţara de origine, nu şi în străinătate, iar altele sunt recunoscute în străinătate, dar te limitează la anumiţi furnizori. Spre exemplu, pot exista o mulţime de furnizori care îţi acoperă serviciile în Londra, dar nu mulţi care fac asta în Timbuktu. De-asta trebuie să te interesezi.

Sfat: Întreabă-ţi furnizorul asigurării medicale de lista cu afiliaţii existenţi în destinaţia ta. Astfel nu rişti să afli că nu poţi beneficia de asigurarea plătită.

Asigurare de evacuare medicală
Dacă ai de gând să mergi la shi, să faci drumeţii montane sau sporturi de aventură în destinaţii destul de îndepărtate, asigurarea de evacuare medicală este cea mai bună opţiune. Acest tip de asigurare îţi va acoperi cheltuielile de transport din locul în care te afli, la spital. Unele politici îţi asigură transportul la cel mai apropiat spital local, în timp ce alte politici îţi pot asigura transportul înapoi acasă, la un spital pe care tu îl alegi. Bineînţeles, diferenţele apar la preţ. Astfel că va trebui să cântăreşti bine opţiunile, în funcţie de nevoi.

Sfat: De peste 50 de ani, tarifele cresc la fiecare 10 ani. Asta înseamnă că, acum, a-ţi asigura părinţii într-o vacanţă de croazieră nu-i acelaşi lucru cu asigurarea unui adolescent în vacanţa de primăvară. Fii atent atunci când alegi poliţa de asigurare.

Asigurare de anulare/întrerupere călătorie
Acest tip de asigurare îţi rambursează banii pentru zborurile preplătite şi/sau nerambursabile, pentru rezervările la hotel sau pentru excursii (optionale). Sună bine, nu-i aşa? Nu te lăsa păcălit! În primul rând, asigură-te că ai înţeles diferenţa dintre o anulare şi o întrerupere. Ambii termeni au diferite limite. Acest tip de asigurare este într-adevăr util când au loc evenimente majore, printre care  tsunami, atacuri teroriste sau decesul unui membru din familie.

Lucruri la care să fii atent
1. Asigură-te că agenţia sau compania aeriană pe care o alegi este acoperită de compania şi asigurarea pentru care optezi.

2. Există şi o poliţă de „anulare pentru orice motiv” (CAFR). Aceasta este mult mai scumpă şi nu-ţi va înapoia banii 100%, dar cu siguranţă merită să o analizezi.

3. Păstrează toate chitanţele la tine. Sunt hârtii doveditoare, care te vor scoate din necaz, în cazul unor încurcături. Dacă nu le ai, va trebui să plăteşti din buzunar pentru serviciile de care ai nevoie şi-apoi, la întoarcerea acasă, să încerci să-ţi iei banii cu chitanţele încasate acolo. E o întreagă nebunie.

4. Indiferent de poliţa aleasă, citeşte întotdeauna hârtia scoasă la imprimantă. Pare absurd, ştiu, dar asta te-ar putea scoate mai târziu din multe încurcături.

Gina Rotaru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *