Oamenii de știință australieni au descoperit un recif de corali sănătos, detașat din Marea Barieră de Corali, ce depășește în înălțime Empire State Building și Turnul Eiffel, conform Schmidt Ocean Institute, fiind prima descoperire de acest fel din ultima sută de ani.
Reciful de tip „lamă”( blade like reef) are o înălțime de aproape 500 de metri și o lățime de 1,5 kilometri, a declarat institutul fondat de fostul șef Google, Eric Schmidt. Se află la o adâncime de 40 de metri și la aproximativ șase kilometri de marginea Marii Bariere de Corali.
O echipă de oameni de știință de la Universitatea James Cook, condusă de dr. Robin Beaman, cartografia fundul nordic al Marii Bariere de Corali la bordul navei de cercetare a institutului Falkor, când au găsit reciful pe 20 octombrie.
„Suntem surprinși și încântați de ceea ce am găsit”, a declarat Beaman.
El a mai spus și că este primul recif detașat de o asemenea dimensiune, descoperit în ultimii 120 de ani.
Descoperirea vine după ce un studiu de la începutul acestei luni a constatat că Marea Barieră pierduse mai mult de jumătate din corali în ultimele trei decenii.
Folosind robotul subacvatic cunoscut sub numele de SuBastian, oamenii de știință au filmat și au cartografiat în format 3D noului recif.
Deși secțiunea nordică a Marii Bariere de Corali a suferit o degradare puternică în 2016(înălbire), Beaman a spus că acest recif nu prezintă nicio urmă de deteriorare.
Înălbirea are loc atunci când apa este prea caldă, forțând coralul să expulzeze algele vii și determinând calcifierea și albirea acestuia.
Marea Barieră de Corali se întinde pe o lungime de 2.300 km în largul coastei de nord-est a Australiei, acoperind o suprafață de 344.400 de km pătrați, poate fi văzută din spațiu și este cea mai mare structură din lume „construită” din organisme vii.
În 1981 a fost inclusă în patrimoniul mondial UNESCO iar în ultimii ani mai multe studii au semnalat o degradare accentuată a acestei minuni a naturii.