Treisprezece țări din Uniunea Europeană au convenit asupra criteriilor pentru crearea unui „pașaport verde” pentru călătorii în UE, a anunțat luni un reprezentant al Ministerului austriac al Turismului.
Informația vine după ce ministrul austriac al turismului, Elizabeth Köstinger, a organizat un summit virtual la sfârșitul lunii martie cu miniștrii turismului din Bulgaria, Croația, Cipru, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Italia, Malta, Portugalia, Slovenia și Spania, pentru a discuta prioritățile comune și criterii clare pentru lansarea certificatului verde digital, care va putea fi utilizat în toată Europa pentru călătorii fără restricții Covid-19.
Luni, cele 13 țări ale UE au convenit ca pașaportul digital să fie disponibil până în luna iunie „cel târziu” și că trebuie să faciliteze libertatea de mișcare, chiar și în timpul pandemiei în curs.
Miniștrii turismului din UE au convenit, de asemenea, că:
– trebuie să se asigure că toate certificatele verzi digitale vor avea „tratament egal” și că nu va exista discriminare;
– toate certificatele digitale verzi vor fi implementate cu o tehnologie sigură și ușor de utilizat;
– va fi dezvoltată o soluție transfrontalieră pentru armonizarea aplicării certificatului verde digital al UE cu țările terțe;
– va exista o strânsă cooperare cu industria turismului pentru introducerea certificatelor verzi digitale.
Green Pass: o chestiune de supraviețuire pentru turismul european
„Green Pass va arăta, prin intermediul unui cod QR, dacă cineva a fost vaccinat, s-a recuperat sau a fost testat. Acest lucru ar trebui implementat într-un mod simplu și ușor de utilizat la nivel european”, a declarat ministrul austriac al turismului Elizabeth Köstinger pentru agenția de știri austriacă APA.
Ea a adăugat că realizarea certificatului verde digital este o „chestiune de supraviețuire” pentru turismul european.
Certificatul verde digital, pe care Comisia Europeană își propune să îl pregătească până în iunie, va include următoarele informații:
– dacă un călător a fost vaccinat împotriva Covid-19;
– un rezultat al testului Covid-19;
– recuperarea după o infecție cu Covid-19.
Scopul este de a facilita circulația sigură și liberă în interiorul UE și de a sprijini recuperarea atât de necesară a sectorului turismului și al călătoriilor.
Certificatul verde digital va fi disponibil – gratuit – în format digital sau pe hârtie. Acesta va include un cod QR pentru a asigura securitatea și autenticitatea certificatului.
Ideea de certificat a fost prezentată inițial de premierul grec Kyriakos Mitsotakis în ianuarie, cu scopul de a permite reluarea călătoriilor și de a sprijini economiile UE.
Citește și “Pașaportul” pentru călătorii sigure în vremea COVID 19