Travel Magazine

10 Stații de metrou ce îți vor atrage atenția

Imagine-iidabashi

1. T-Centralen, Stockholm

Când pășești în această stație de metrou, este ca și cum ai păși într-o peșteră foarte elaborată. Fiind singurul loc unde se întâlnesc toate cele trei linii, T-Centralen este cea mai folosită stație a orașului. A fost deschisă în 1957 și, ca multe alte stații ale acestui sistem, a fost construită ca o cavernă. Artistul Per Olaf Ultvelt a adăugat în anul 1975 motivele florale și de viță albastră pentru a crea o stare de calm.

2. Stația Toledo, Napoli
naples-toledo_2413808k
Nu este chiar ca o plajă, dar este pe aproape. Pereții stației Toledo din Napoli sunt îmbogățiți cu motive inspirate din reflecția luminii în apă. Face parte din „Stazioni dell’Arte” ale orașului (stațiile ce pun accentul și pe funcționalitate, și pe frumusețe). Mozaicul albastru Bisazza face loc unei „găuri de vierme” de 38 de metri, ce domină încăperea.

3. Stația Drassanes, Barcelona

Această stație este construită din trenurile care trec prin ea. Deasemenea, este atât de aproape de mare, încât este construită pe un singur nivel. Pereții săi albi, futuristici, cu plăci roșii, îndrăznețe, și tavanul negru, adânc, îți vor oferi o experiență mistică.

4. Stația Náměstí Míru, Praga
141019_XFLO7297_Prague-Metro_Linka-A_Namesti-Miru_999x
Una dintre cele mai adânci stații ale Europei înseamnă și una dintre cele mai lungi scări rulante din Europa – însă nu acest lucru îți va atrage atenția aici, ci pereții găuriți cu „gropițe”. La fel ca și în celelalte stații de-a lungul Liniei A1, designul amintește de un tunel giant compus din cuburi de construit din plastic.

5. Stația Olaias, Lisabona

Faptul că Portugalia este țara plăcilor de ceramică nu este chiar un secret (plăcile caracteristice „azulejo” împodobesc și bisericile și barurile laolaltă), dar Stația Olaias a Lisabonei iese în evidență. Plăcile colorate și vitraliile strălucitoare sunt juxtapuse cu coloane metalice pentru a oferi un efect mai dinamic. Arhitectul Tomás Taveira a modelat spațiul, iar instalațiile artistice au fost create de un grup de artiști portughezi.

6. Stația Jiantan, Taipei
1280px-Taipei_Metro_Jiantan_Station
Această stație de metrou a fost moddelată după forma unei bărci. Stația Jiantan din Taipei se ridică spre cer, precum munții din apropiere, și a fost făcută să semene cu o barcă-dragon, fiind astfel ridicată pe o platformă centrată între două linii. Majoritatea călătorilor ajung aici pe timp de noapte însă, datorită Pieței de Noapte Shilin.

7. Stația Fulton Street, New York

După cheltuieli de 1.4 milioane de dolari, centrul Fulton s-a redeschis în toamna anului 2014. Nouă dintre liniile de metrou ale orașului se întrunesc aici, în același loc, pentru prima dată. Clădirea principală a stației centrale este spațioasă și aerisită, cu un „ochi” central, în tavan, cunoscut și sub numele de Sky Reflector Net (pânză ce reflectă cerul). Comandar de programul de Arte și Design MTA, ochiul este compus din sute de oglinzi din aluminiu și este singura stație de metrou luminată în acest fel.

8. Stația Westfriedhof, Munich
Amazing design in Westfriedhof Metro Station, Munich, Germany (mimoa_eu)
Deși a fost deschisă în 1998, stașia a fost refăcută în anul 2001, când au fost instalate 11 lămpi mari, asemănătoare unor cupole – fiecare dintre acestea emanând lumină diferit colorată, de la galben luminos la roșu și albastru.

9. Stația Iadibashi, Tokyo

Unul dintre cele mai importante puncte de tranzit și întâlnire, stația Iadibashi cunoaște un număr mare de pași în fiecare zi. Structurile ovale frapante de la intrare (ce seamănă izbitor de mult cu ochii unei insecte) sunt turnuri de ventilație subterane. Odată ce ai intrat, vei observa culoarea verde-lime a stației. Sculpturile asemănătoare frunzelor de ferigă împodpbesc tavanul, și lumina verde iluminează platformele.

10. Stația Szent Gellért, Budapesta
most-beautiful-subway-stations-a-07-b
Numită după sfântul protector al orașului, stația de metrou a fost destinată tratamentului special încă de la deschiderea sa, în mai 2014. Artistul Tomás Komoróczry a fost chemat aici pentru a realiza designul mozaicurilor ce acoperă totul de la tavan în jos. Micile plăci de ceramică – unele dintre ele roșu și galben frapant – permit călătorului un moment de pauză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *