Numeroși globetroteri, întâlnindu-se serile într-un bar, își deapană amintirile de călătorie – unde e cool și unde sucks… Pe lângă discuțiile despre Khao San Road din Bangkok, Thamel-ul din Kathmandu sau Tsim Sha Tsui – cartierul turistic din Hong Kong, un singur loc are parte de o apreciere unanimă – Taj Mahal, superba clădire din Agra.
Vizitează Taj Mahal
Taj Mahal este un monument unic, incredibil. A fost construit în secolul XVII de către Shah Jahan, împăratul mogul al Indiei și este de fapt un mormânt pentru soția sa Mumtaz.
Povestea spune ca Shah Jahan a fost îndrăgostit de soția sa Mumtaz cu care s-a căsătorit când ea avea 17 ani. În cei 17 ani de casnicie, ea a născut de nu mai puțin de 16 ori, iar la ultima naștere, probabil epuizată de atâtea nașteri, a murit.
La auzul știrii, Shah Jahan a avut un șoc. Cotemporanii spun că, deși avea părul negru ca pana corbului, într-un minut după aflarea știrii a albit pe loc.
Zeci de zile, Shah Jahan a rămas închis în casa, jelindu-și soția și apoi s-a hotărât să construiască cel mai frumos mormânt din lume, un adevarat templu al iubirii lui pentru Mumtaz, Taj Mahal-ul.
Este de neconceput să treci prin India, mai precis prin capitala New Delhi, și să nu dai o fugă la Agra, oraș situat la mai bine de 100 km de Delhi, dar legat de acesta prin unica autostradă din subcontinent, precum și de trenuri frecvente.
Trebuie sa spun că Agra, ca oraș, este de evitat. Este poate unul dintre cele mai urâte și murdare orașe pe care le-am văzut vreodata, dar adăpostește această minune a lumii. Unii compara Taj Mahal-ul cu un diamant prețios aflat în căldarea cu gunoi, dar, repet nu se poate rata o astfel de vizită.
Rezervă 2 zile pentru Taj Mahal
Multi vad Taj Mahal-ul în viteză, printr-un one-day trip de la Delhi. Nu recomand. Dormiți o noapte în Agra, într-un colț al Agrai se afla marile hoteluri – Sheraton, Taj, Oberoi, etc.
Aici veți avea parte de tot luxul și de toate condițiile de 5 stele. În plus, aceasta zonă de hoteluri de lux se afla relativ aproape de Taj Mahal. De pe terasele unora dintre ele, chiar îl puteti vedea în zare.
Inainte de planificare, interesati-va cand este inchis Taj Mahal-ul. O data pe saptamana este inchis, iar aceasta data nu este fixa. În general e lunea, dar poate fi si sambata.
Odata pe lună, intrarea este gratuită și, de asemenea, e bine să evitați această zi. Sunt mii de turiști și localnici indieni care vin să vadă aceasta minune a lumii. Practic nu poți umbla pe aleile Taj Mahal-ului. În plus, evitați anotimpul ploios care este vara. Din iunie până în septembrie, musonul se abate asupra Indiei cu ploi diluviene… Taj Mahal-ul trebuie vazut pe soare!
Taj Mahal trebuie simțit
Taj Mahal-ul nu trebuie vazut, ci simtit… e bine sa-l vedeti in diverse momente ale zilei, deoarece culoarea marmurei se schimba in functie de soare – dimineata, la rasarit, este rosiatica, apoi devine alb stralucitoare, in anumite momente ale zilei este de aur, iar seara, in mod rapid, se converteste la rosu si apoi in albastru.
Parcul de langa Taj Mahal este mult mai mare… aici mai scapati de numarul imens de mare de turisti si va puteti plimba in voie, luand o gura de aer curat intr-o tara poluata… in plus jocul de culori al Taj Mahal-ului vazut printre crengile de copaci devine un spectacol pe cinste.
Puteti sa intrati in mausoleum pentru a urca pe platforma mausoleului strajuita de doua moschei, trebuie fie sa va descaltati, fie sa primiti niste botosei – ca la Peles! Desi interiorul nu este la fel de spectaculos ca exteriorul, merita vazut – puteti observa superbele arabescuri arhitecturale, perle incastrate in perete, dar si sa vedeti mormantul celor doi indragostiti.
Se spune ca Shah Jahan avea in plan sa-si construiasca un mausoleu identic, dar din marmura neagra cred ca daca l-ar fi construit, complexul nu ar fi avut egal in intreaga lume. Din pacate pentru arhitectura si pentru turistii de azi, el nu a mai apucat.
Distrus de moartea lui Mumtaz, canalizandu-si toate eforturile proprii si resursele bugetului pentru construirea Taj Mahal-ului, tara a inceput sa decada intr-o criza economica fara precedent, iar fiul sau a intervenit si a preluat puterea printr-o lovitura de stat.
Noroc ca Taj Mahal-ul fusese deja gata… iar Shah Jahan a intrat in istorie nu ca un distrugator al economiei Imperiului Marilor Moguli, ci ca ctitor al Taj Mahal-ului!
Cezar Dumitru