Travel Magazine

Andaluzia

Pentru multi, Spania este o destinatie de vacanta mult apreciata. Dar cand te gandesti la Spania, te gandesti la vara, te gandesti la valurile Mediteranei care bat Costa del Sol, Costa Brava si toate celelalte Coaste. In schimb, iarna, ce se poate face iarna in Spania? Ei bine, daca vrei o vacanta culturala, instructiva, intr-un climat placut si fara a te calca in picioare cu prea multi turisti, Andaluzia este o alegere … inteligenta – vei avea soare, va fi caldut, si vei vedea portocale in copaci… dar mai ales vei fi uimit de fusion-ul culturii europene cu cea araba, in superbul triunghi de aur al Andaluziei – Granada, Sevilla, Cordoba.

Andaluzia este provincia cea mai sudica a Spaniei. Pe aici au navalit musulmanii (maurii cum sunt numiti pe aici) in 711 care au faurit orase splendide si condus regate fastuoase pana in 1492. Timp de 700 de ani, Andaluzia a fost un leagan al culturii, al tolerantei (evreii cat si crestinii erau bine primiti) si al fastului. Prin intermediul Spaniei musulmane, lumea crestina a reluat contactul cu cunostiintele lumii antice alungate din Europa de Biserica Catolica in mileniul intunecat. Prin Cordoba, Granada sau Toledo, europenii i-au redescoperit pe Pitagora, Socrate sau Euclid. Tot aici, s-au construit palate si moschei superbe. De altfel, se considera ca exceptand Taj Mahal-ul sau marile palate mogule din India, cele mai superbe exemplare ale arhitecturii arabe nu se gasesc in Arabia, Orientul Apropiat sau Africa de Nord, ci in sudul Spaniei, in Andaluzia. Mezquita Catedral din Cordoba este considerata cea mai frumoasa moschee din lume, iar palatal Alhambra din Granada cel mai frumos palat musulman din lume.

Primul stop al turului poate fi Granada, unde ai primul “soc” – odata ajuns in piata centrala, descoperi ca deasupra placutelor cladiri ce marginesc piata centrala, pluteste ceva magic… este Alhambra, palatul emirilor de Granada. Daca vara, mii de vizitatorii iau cu asalt gradinile palatului, iarna te poti bucura de acest superb monument in liniste… Si ai ce vedea… musulmanii au iubit apa, poate si pentru ca in Arabia genezei religiei lor, apa este un element extrem de rar, asa ca peste tot in Alhambra sunt fantani, bazine in care superbele cladiri se reflecta cu gratie. Punctul de forta este celebrul Patio de los Leones, asaltat de aparate de fotografiat. In plus, printre palate, gradini si fantani, la picioarele Alhambrei, ca un sclav supus, se intinde orasul intr-o panorama superba. Si poti vedea clar diferenta intre orasul nou spaniol si cel arabesc, cartierul Albaicin, alb, stralucitor, ca medinele nord-africane, astazi un loc turistic de prim ordin, pe care turistii il strabat in cautarea magazinelor cu suveniruri, dar mai ales a superbei panorama a Alhambrei cu inzapezitii Sierra Nevada pe fundal…

Nu poti sa vizitezi Granada fara sa nu te duci la un act cultural definitoriu pentru Spania – spectacolul de flamenco. Cel mai faimos si cel mai pasional dans al Spaniei este un dans tiganesc, o sinteza a ritmurilor indiene si a energiei nord-africane, un adevarat regal de dans si muzica. Cele mai faimoase tablao – localuri de flamenco se afla in cartierul Sacromonte, dincolo de Albaicin in ale carui pesteri se adaposteau pe vremuri gitanos. Intre timp, Sacromonte a devenit el insusi un loc prea turistic si deci prea scump ca tiganii sa mai salasuiasca pe aici, dar show-urile au ramas. Si sunt la fel de uimitoare, cu un inceput lent, dar care acumuleaza amenintator o energie care la un moment dat devine de nestapanit si se dezlantuie spectaculos prin intermediul barbatilor, sustinuti de dansatoare intr-un festival de culori si ritm. Show-urile din Sacromonte sunt evident doar pentru turisti, dar de aici, apar pe banda rulanta tinere talente care devin marile star-uri ale flamenco-ului spaniol, astfel, cu putin noroc poti vedea o stea la debut…

Parasind Granada, cobori incet in campiile andaluze. Apar terenuri verzi, ai deja o senzatie de primavara. Este superb, treci prin plantatii de portocali cu fructe parguite… si te astepti la ce e mai bun.

Si deodata, apare Sevilla, capitala Andaluziei, un oras care ascunde de asemenea tezaure arhitecturale si culturale deosebite. Sevilla a fost de-a lungul secolelor portul de debarcare al galioanelor pline cu aurul Americilor si multe cladiri au fost finantate din aceste bogatii aduse de departe. … Dar sa trecem in revista Sevilla…In primul rand, Catedrala este imensa, este “doar” a treia ca marime din lume dupa San Pietro din Vatican si St. Paul’s de la Londra, dar in mod cert este probabil cea mai inzorzonata. Tot aici se afla si presupusul mormant al lui Cristofor Columb (mai sunt si alte cateva locuri in lume care isi contesta aceasta onoare), dar si superba Giralda, fost minaret de moschee din care poti avea o imagine de ansamblu asupra orasului, Si nu poti sa nu vizitezi la doi pasi de Catedrala, palatal Alcazar, un palat in stil maur, dar construit de regii crestini cuceriti de arhitectura musulmana… Dupa ce vizitezi Alhambra, Alcazarul poate sa nu te mai surprinda, dar este un loc obligatoriu de vazut… mai ales gradinile verzi, pline de portocali, o oaza intr-un oras aglomerat. Langa Alcazar, se afla Barrio de Santa Cruz, fostul cartier evreiesc, astazi un cartier pietonal, plin cu restaurante traiditonale, magazine de suveniruri, tablao de flamenco si nu in ultimul rand case superbe cu patio-uri pline de flori. Florile si apa sunt o constanta a vietii andaluze, iar patio-urile, un soi de gradini interioara in mijlocul caselor sunt o oaza de placere.

Ultima latura a triunghiului de aur ne duce la Cordoba, un orasel mai mic, dar care adaposteste poate cea mai frumoasa moschee din lume – celebra Mezquita Catedral (adica Moscheea-Catedrala). Ca peste tot in Andaluzia, moscheile musulmane au fost convertite in biserici dupa Reconquista, dar cea din Cordoba cu exceptia unui altar incastrat in mijlocul moscheei cam ca bata in balta, este o adevarata simfonie de coloane arcuite, cu mihrabul indicand directia Meccai. Si daca ajungi in Cordoba, nu se poate rata celebra Calleja de la Flores, o alee ingusta plina de flori pe pereti, un alt simbol al Cordobei. Sau sa te plimbi pe aleile inguste ale Juderiei (vechiul cartier evreiesc), astazi un cartier commercial de prim ordin. Evident, ca si celelalte doua orase, Cordoba are si ea un Alcazar, palatul regal cu gradini superbe si fantani jucause.

Odata vizitata Andaluzia, nu poti sa nu re-evaluezi impactul culturii musulmane asupra Europei. Aici, la granita intre cele doua civilizatii, au aparut orase superbe care merita vizitate. E drept, alungarea musulmanilor si evreilor de dupa Reconquista au dus la ruinarea provinciei, dar recenta revenire economica a Spaniei a readus stralucirea de odinioara a locurilor si milioane de turisti sa le savureze. In plus, au reaparut chiar si musulmanii, de data asta nu in calitate de cuceritori si stapani, ci mai degraba de muncitori-oaspeti, aducand cu ei un strop de atmosfera araba… cel putin in Granada, poti gasi un intreg bazar identic cu cele marocane…

Cezar Dumitru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *