Travel Magazine

Obiceiuri de nuntă, din jurul lumii

Zâmbim, plângem şi visăm la fiecare nuntă! Ne bucurăm de tradiţii, admirăm ţinutele şi aşteptăm cu nerăbdare tăierea tortului. Însă, ai mai fi atât de nerăbdătoare dacă, în loc de tort, ai avea parte de… ficat de pui? Da, greu de crezut, dar, în loc de tăierea tortului, în unele locuri se disecă puiul, iar în altele inelul de logodnă este, de fapt, un dinte de balenă! Iată cele mai ciudate obiceiuri de nuntă din jurul lumii, care sigur te vor surprinde… plăcut sau nu!

Romantism într-un… ficat de pui
Cu totii am auzit de tăierea tortului, dar de tăierea puiului? La nunţi, populaţia chineză de etnie Daur disecă puiul şi inspectează ficatul acestuia, în loc de tort. Dacă ficatul este sănătos, înseamnă că mirii vor avea noroc în căsnicie. Dacă nu, cuplul trebuie să continue căutarea ficatului profetic.

Blocada domnişoarelor de onoare, în China
De parcă ziua nunţi nu ar fi destul de stresantă, chinezii îi mai pun mirelui şi beţe în roate. Când vine să-şi ia mireasa, acesta este blocat de un baraj de domnişoare de onoare, care îi cer să-şi demonstreze dragostea pentru ea înainte de nuntă. Pe lângă un plic roşu cu bani, tinerele îl pun pe mire să participe la o serie de jocuri şi activităţi, el fiind obligat să cânte şi să facă ce i se cere pentru a-şi demonstra dragostea pentru viitoarea lui soţie.

Toaletă cu tradiţie, în Borneo
Un trib bornean, care se mândrește cu unele dintre cele drăgăstoase tradiţii de nuntă, are şi una destul de… dureroasă, am spune noi! După ziua nunţii, tinerii căsătoriţi nu au voie să iasă din casă şi nici să-şi folosească toaleta. Pentru asta, ei sunt supravegheaţi constant şi au, înainte de nuntă, un regim alimentar restricţionat. Scopul: ar aduce noroc în căsnicie.

Înroşirea miresei, în Scoţia
Dacă bătaia cu perne îţi pare distractivă, cea cu peşte şi ouă stricate pun pariu că te va degusta! Înainte de marea zi, mireasa şi, uneori, mirele sunt bombardaţi pe stradă cu tot feluri de alimente dezgustătoare precum ouă stricate, melasă, peşte şi multe alte alimente mirositoare. Scoţienii cred că această umilinţă pregăteşte cuplul pentru viaţa de familie. O tradiţie care aduce un sens cu totul nou termenului „a înroşit mireasa”.

Lacrimi de bucurie în China
Este natural să plângi de fericire la nuntă, însă e puţin ciudat să începi cu o lună înainte. Cu toate acestea, în minoritatea etnică Tujia din China se obişnuieşte ca mireasa să plângă o oră pe zi, cu o lună înainte de nuntă. La scurt timp, lacrimile miresei sunt urmate de lacrimile mamei şi aşa mai departe, până când toate femeile îndrudite cu mireasa ajung să plângă câte o oră pe zi, până în ziua nunţii. În ciuda lacrimilor, nunta e o fericire şi în China şi se spune că sunetele femeilor care plâng sunt privite ca pe-un cântec. De jale sau nu, doar ei pot şti.

Mai mare, mai bine, în Mauritania
Cine nu se chinuie să slăbească înainte de nuntă?Pentru că da, est ecea mai importantă zia  vieţii noastre, iar rochia de mireasă trebuie să pice ca turnată. Ei bine, în Mauritania, cu cât mireasa e mai mare, cu atât e mai bine. O soţie grasă înseamnă bogăţie adusă familiei. Din păcate, tradiţia nu mai e atât de veselă când vine vorba de obezitatea femeilor la nivel naţional… Obiceiul a ajuns în atenţia guvernului, care a luat deja măsuri de protecţie a tinerelor şi a copiilor.

Dinte de balenă, în Fiji
Cadoul perfect de nuntă? În Fiji, ai nevoie doar de un dinte de balenă. Acesta este o practică obişnuită când îţi ceri logodnica în căsătorie. Iar pentru asta nu trebuie decât să te scufunzi la sute de metri în ocean şi să faci pe stomatologul cu cel mai mare mamifer din lume. Asta da iubire adevărată…

Dansul banilor, în Grecia
Cunoscuţi pentru spiritul lor exuberant, grecii sunt şi ei în radarul nostru. O tradiţie de nuntă deosebită este primul dans al cuplului, când oaspeţii trebuie să agaţe cât mai mulţi bani de ţinutele mirilor în timp ce aceştia dansează. Şi, credeți sau nu, acest obicei este considerat o onoare pentru oaspeți.

Tatuajele henna, în Africa
O caracteristică cheie în comunitățile arabe și africane este personalizarea femeilor Swahili, împodobindu-le înainte de nuntă cu desene din henna. Acestea evidenţiază frumuseţea, feminitatea și valoarea miresei, așa că tatuajele trebuie să fie cât mai elaborate. Pe lângă estetică, ele reprezintă şi o împuternicire – o calitate senzuală a Swahili – ce ascunde adesea inițialele mirelui, într-un loc secret, pe corpul viitoarei soţii.

Gina Rotaru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *