Timp de 442 de ani, a fost sub stapanirea portugheza, devenind cea mai veche posesiune europeana in Asia. In 1999, administrarea regiunii a revenit Chinei si multi au spus atunci ca zilele de glorie ale fostei colonii se apropie de sfarsit. Insa nu a fost asa.
Macao este o provincie speciala a Republicii Populare Chineze, asezata la circa 60 de km de Hong Kong si 145 km de orasul chinez Guangzhou. Este formata dintr-o peninsula si doua insule Taipa si Coloane. Se spune ca initial, peninsula era o insula, dar acumularile de nisip au lipit-o la propiu de China.
Fosta colonoie portugheza se bucura de un climat subtropical,ceea ce ii confera statutul de destinatie turistica pentru toate anotimpurile. In noiembrie, decembrie si ianuarie, temperaturile nu coboara sub 20 de grade, adica nici frig ca in emisfera nordica, nici caldul-sufocant din sud. Cum se ajunge acolo? Cu avionul, bineinteles. Ofertele sunt variate, insa pretul transportului nu va scadea sub 1000 de euro, din cauza inexistentei unei conexiuni directe cu Europa. Astfel trebuie sa ajungeti intr-un oras asiatic si de acolo inca un zbor va va duce in acest paradis mai putin cunoscut. Cea mai ieftina alternativa ramane un zbor pana la Hong Kong, de unde puteti lua un feriboat(din jumatate in jumatate de ora, de dimineata pana seara) pana la Macao.
Cu o atmosfera tipic europeana, fosta enclava portugheza este exemplul perfect de lux colonial, cu numai putin de 30 de monumente din secolul trecut, extrem de bine pastrate si in stare de functionare.(regiunea a fost declarata Patrimoniu UNESCO din 2005). Facilitatile pentru turisti sunt extraordinare si cuprind atat hoteluri mici si cochete cat si posesiuni ale marilor lanturi hoteliere din intreaga lume. Insa vedeta la Macao este delicioasa bucatarie portucheza, care de-a lungul secolelor a fuzionat cu cea asiatica, creeind bunatati care trebuie neaparat gustate. Nu ocoliti atunci cand o sa ajungeti in Macao: templul A-Ma,Fortaleza de Monte, Macau Tower, Guia Fortress sau ruinele catedralei Sf. Petru – o adevarata emblema a orasului. Insa celebritatea mondiala au adus-o jocurile de noroc. Cel mai cunoscut si mai vechi templu al zeitei Fortuna din Macao este cazinoul Lisaboa. In ultimii ani industria jocurilor de noroc a explodat, facand din Macao un rival de temult pentru Las Vegas. Multe companii din acest sector fie si-au mutat sediul aici, fie si-au deschis reprezentante in Macao, iar clientii sunt mai multi ca niciodata. Intreaga Asie isi joaca averile la cazinourile opulente, din Macao. Merita sa incercati macar un joc de ruleta in compania milionarilor veniti din intreaga Asie. Macao si-a castigat si renumele de orasul care nu doarme niciodata, cat e ziua de lunga puteti vizita minunile arhitectonice lasate de stapanirea coloniala, iar noaptea , cand orasul se transforma intr-o feerie de lumini si culori, cazinourile va imbie sa le treceti pragurile.
Limbile oficale aici sunt cantoneza si portugheza, insa cu siguranta o sa va descurcati foarte bine si cu engleza. Pentru a intra in Macao nu aveti nevoie de viza iar pentru o schimbare de peisaj faceti o vizita si vecinilor din Hong Kong. O vacanta de toamna tarzie cu temperaturi blande, mancare buna, cazare eleganta, nenumarate obiective turistice si sansa de a face cunostiinta cu zeita norocului, toate acestea va asteapta la Macao.
Stanca Alexandra