Travel Magazine

Kathmandu-in umbra gigantilor

Orasul pagodelor, orasul stupelor si al templelor hinduse, Kathmandu fascineaza mereu, fiind atat de vechi si, totodată, atat de nou prin tot ceea ce ofera. Situat in Valea Kathmandu, la poalele muntilor Himalaya, la altitudinea de 1.400 m, este cel mai dezvoltat oras al Nepalului, avand o populatie 756.000 de locuitori. Nu exista excursie in Nepal fara ca el sa nu fie inclus in lista locurilor demne de vizitat. Faceti o vizita la Khatmandu si veti canta odata cu William Ackerman – A Happy Home in Kathmandu.

Cand spui Kathmandu spui, de fapt, trei orase reunite sub un singur nume: Patan, Kathmandu si Bhaktapur. Fiecare are temple si piete splendide de vizitat, fiecare isi are istoria sa si nu poti spune ca ai vizitat Kathmandu fara sa nu fi vazut fiecare oras in parte. Pe strazi si la temple intalnesti caluguari budisti, yoggini, guru in varianta nepaleza sau indiana, procesiuni mortuare sau negustori galagiosi.

Patan sau orasul artelor fine. Denumit si Lalitpur, Patanul se afla la opt kilometri sud de centrul Kathmandu, amplasat pe un platou dincolo de raul Bagmati. Piata Patan Durbar este in patrimoniul UNESCO, monumente sale si sculpturile in lemn de tec impresioneaza turistul venit de orinde din lumea asta. Krishna Mandir, construit in secolul al XVII-lea de regele Siddi Narsingh Malla, un exemplu de arta shikhara timpurie, Hiranya Varna Mhavilar sau Templul de aur, o pagoda aurita realizata in cinstea lui Buddha in secolul al XII-lea de catre regele Bhaskar Verna, Mahaboudha – templu budist din teracota din secolul al XIV-lea… sunt doar cateva dintre bijuteriile pe care Patanul le ofera turistilor.

Lor li se mai adauga: templul Kumbheshwor, cele patru stupe Ashoka, construite in anul 250 i.Hr. de catre imparatul Ashoka in cele patru colturi ale Patanului (Pulchowk, Lagankhel, Ebani si Teta), o gradina zoologica, templele rosii Machhendra Nath si Minnath. Aproape de Piata Patan Durbar, se afla Mangal Bazar un loc de unde se pot cumpara suveniruri si diverse produse Made in Nepal. Este extrem de pitoresc sa te plimbi pe numeroasele stradute inguste, sa servesti masa ori sa bei o cafea in restaurantele si cafenelele zonei. Chelnerii sunt binevoitori si mai ales cinstiti cu clientul.

Kathmandu vine de la Kasathamandap. Prima oprire trebuie sa fie Piata Kathmandu Durbar unde se ajunge dinspre asa numita Sosea, nou construita dupa cutremurul din 1934. La intrarea in piata se plateste o taxa de 200 de rupii nepaleze. In Khatmandu sunt de vizitat turnul-pagoda Basantapur – care inseamna „locul primaverii” – construit ca un palat al placerii consacrat festivalului Fagu in 1770, Kasathamandap – un complex de trei cladiri sub forma de pagoda datand din 1048 – de unde a fost preluat numele de Kathmandu, templul Ganesh, Palatul Hanuman Dhoka, templul Taleju ridicat in 1564 si, mai ales, nu trebuie ratata Casa Kumari sau Kumari Ghar, casa destinata copilei zeita, fetita care este considerata o incarnare a zeitei Taleju.

Sunt in Valea Kathmandu mai multe astfel de case Kumari, dar aici turistul o gaseste pe cea mai importanta dintre ele. Este vorba despre o fetita cam de cinci-sapte ani, selectata din randul mai multor copile, care se presupune ca poseda 32 de virtuti. Pentru a exista garantia ca fetita aleasa este cu adevarat o incarnare a zeitei Taleju, ea va fi tinuta in templul Taleju o noapte, iar un om mascat va incerca sa o sperie. Daca nu se va speria inseamna ca ea este aleasa. Daca aveti noroc, o veti vedea pe micuta Kumari la fereastra, dar nu veti avea voie sa faceti fotografii.
La 11 km de centru, spre nord-estul Khatmandu, se afla una dintre cele mai mari stupe din lume Boudhanath. Este absolut obligatorie vizitarea acestui lacas de cult budist. Din 1979 a intrat in patrimoniul UNESCO. Stupa trebuie inconjurata in sensul acelor de ceasornic, iar credinciosii ating rotile pe care sunt incrustate rugaciuni/mantre. In apropierea stupei sunt o multime de magazine cu suveniruri, ateliere de pictura traditional budista, iar in fundal se aude celebra rugaciune pentru pace in lume „Om mani padme hum”.

Bhaktapur sau Orasul devotiunilor. Pentru intrarea in aceasta zona turistii straini platesc 10 dolari sau 750 de rupii nepaleze. Acest oras este vestit pentru cele trei piete ale sale: Darbar, Taumadhi si Dattatreya. Principala piata a Bhaktapur-ului este totusi Piata Durbar unde se poate vizita Palatul celor 55 de ferestre, construit de catre regele Bhupatindra Malla in 1769. Nu trebuie omise nici templele Nyataponla, Bhairavnath, Taleju, templul de aur Barahi, Poarta de aur, Marele Clopot s.a. Sawayambhunath, a doua stupa importanta din capitala nepaleza dupa Boudhanath, este si ea un obiectiv care trebuie atins. Intrarea aici costa 75 de rupii nepaleze, iar numeroasele mamimute care se gasesc in parcul de pe dealul unde este amplasata stupa i-au adus acestui lacas sfant al budismului numele de Templul maimutelor. De pe dealul unde se afla stupa, vizitatorului i se infatiseaza o panorama spectaculoasa asupra Khatmandu-ului.

E bine de stiut… In Nepal sunt acceptati atat dolarii cat si rupiile indiene, de perferat insa este sa aveti rupii nepaleze. Daca totusi aveti rupii indiene vanzatorii nu accepta in general decat rupiile indiene in bancnote de 100 sau 200. Bancnotele de 500 de rupii indiene sunt cu greu acceptate, fiindca multe dintre aceste bancnote se considera ca pot fi falsificate. Nepalezi sunt oameni foarte cinstiti, deschisi si va vor da restul corect intotdeauna. Ora Nepalului fata de cea a Romaniei este cu 3 ore si 45 de minute inaintea noastra, iar fata de cea a Indiei cu 15 minute dupa. Khatmandu este un oras poluat in ansamblul sau, zona mai putin poluata este in Bhaktapur asa ca, daca puteti alegeti-va un hotel sa va cazati aici.

Alice-Claudia Gherman

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *