In inima Europei, se afla una dintre cele mai vestite statiuni balenare din lume: Karlovy Vary. Un loc cu puteri curative (circa 14 izvoare cu apa termala) si de o frumusete si un romantism speciale. J. W. Goethe, Friedrich Schiller, Ludwig van Beethoven, Johann Sebastian Bach sau tarul Rusiei, Petru cel Mare, au fost printre oaspetii de seama ce au trecut prin aceste locuri. Pe langa faima de statiune balneoclimaterica, Karlovy Vary mai este vestita si datorita Festivalului International de Film care se tine aici in luna iulie, de obicei. In plus, Karlovy Vary este renumit si pentru lichiorul numit Becherovka – o bautura traditionala ceha – preparata cu apa termala din izvoarele statiunii.
Daca ajungeti in Cehia, faceti neaparat o vizita si la Karlovy Vary (Orasul Colonadelor). Nu veti regreta! Sunt numai 130 de km de parcurs de la Praga, printr-o zona rurala cu localitati si campuri bine ingrijite. Daca mergeti cu masina proprie e una, iar daca va inscrieti la una dintre numeroasele excursii organizate cu autocar local din Praga, trebuie sa va asteptati la un pret pe masura – circa 56 de euro de persoana. Dar cand veti intra in Karlovy Vary veti descoperi ca ati patruns in paradis si o sa uitati de suma platita. Orasul incepe dupa ce treci raul Tepla, de fapt el se afla intr-o vale frumos impadurita, strabatuta de doua rauri Ohre si Tepla. Un intreg lant de hoteluri si pensiuni, minuni arhitecturale construite in stil Art Nouveau, cafenele si restaurante cochete, aliniate de-a lungul cheiului si gradini luxuriante, alei cu plante ornamentale dintre cele mai diverse va vor intampina urandu-va: Bun venit!
Potrivit legendei, orasul Karlovy Vary (in germana Karlsbad, in engleza Carlsbad), a fost descoperit si fondat de catre regele ceh Carol al IV-lea. Acesta a pornit la vanatoare de cerbi in anul 1358, descoperind izvoarele termale care au adus dat celebritate acestui loc. Istoria scrisa a locului incepe, insa, odata cu 14 august 1370. Reputatia de statiune balneoclimaterica Karlovy Vary si-a castigat-o odata cu secolul al XVIII-lea cand a sosit aici tarul Rusiei, Petru cel Mare. Dezvoltarea cea mai mare orasul o cunoaste odata cu 1900, cand s-au construit hoteluri si sosele in jurul sau. In timpul celor doua mari razboaie mondiale orasul a cunoscut numeroase distrugeri, dar nu s-a lasat ingenunchiat.
14 izvoare termale au pus de fapt temelia Karlovy Vary. Dintre acestea, sapte sunt mai vestite: izvorul Fierbinte, care are o temperatura a apei de 72oC – recomandat pentru bai termale si tratamente ale afectiunilor inimii; izvorul Carol IV, numit astfel pentru ca aici isi trata picioarele insusi descoperitorul acestor minuni ale naturii, regele Carol al IV-lea (1316-1378); izvorul Castelului Intunecat, cu o temperatura de circa 62o C, apreciat pentru apa bogata in numeroase minerale; izvorul Castelului de Sus – izvor dedicat curelor de baut; izvorul din Targ, care este totodata si un monument arhitectural deosebit; izvorul Printului Vaclav I, cu apa minerala fierbinte la aproximativ 64oC, utilizat mai ales pentru bai. Celor sapte li se mai adauga alte sapte, nu mai putin importante in tratamentul diferitelor boli: izvorul Morii, izvorul Nimfelor, izvorul Livezii, Izvorul Serpilor, Izvorul Libuse, izvorul de pe Faleza, izvorul Libertatii, izvorul Stefanka, izvoare cu ape minerale de baut pentru diverse afectiuni. In general, la Karlovy Vary se trateaza boli digestive si metabolice, diabetul, guta, obezitatea, gingivitele, parodontozele, afectiuni ale apartului locomotor, cancer convalescent, afectiuni neurologice etc.
Karlovy Vary nu are doar izvoare termale, statiunea se mandreste si cu cateva biserici impunatoare precum: biserica Sf. Andrei, Biserica Ortodoxa Sf. Petru si Pavel Biserica Anglicana ori Catedrala Sf. Maria Magdalena, dar si cu Teatrul Municipal, Sinagoga si Colonadele. Tot la Karlovy Vary se afla si cel mai vechi teren de golf din Cehia. Sunt de admirat, de asemenea, complexul de cladiri ale Sanatoriumului Savoy Spa, vilele Cleopatra si Carlton construite de arhitectul vienez A. Bayer in 1897, dar si o serie de hoteluri precum Richmond Hotel cu terase si gradini vaste sau Hotelul Imperial – un fel de “castel modern” ridicat oarecum deasupra orasului. O alta atractie turistica o constituie gradina japoneza de meditatie, construita de gradinarii japonezi din regiunea Aichi. Iar daca ati obosit sa mergeti pe jos prin orasul care numara 52.000 de locuitori, atunci puteti lua una dintre numeroasele trasuri care circula pe strazile statiunii.
Anul 1946 a mai adaugat ceva la fala din ce in ce mai mare a localitatii: a fost fondat Festivalul International de Film Karlovy Vary, care a inceput sa se tina aici incepand cu 17 iulie 1948 si a adus numeroase personalitati ale lumii artistice pe aceste meleaguri: Leonardo DiCaprio, Edward Norton, Salma Hayek, Morgan Freeman, Sean Connery, Michael Douglas, Roman Polanski, Ben Kingsley, Elijah Wood, Michael York, Gregory Peck, Andy Garcia, Robert De Niro, dar si Cristian Mungiu.
Si daca tot sunteti la Karlovy Vary ar fi bine sa faceti si o vizita muzeului destinat lichiorului Becherovka si creatorului lui, Jan Becher Karlovarska. O licoare care contine 32 de plante, macerate in alcool si care a inceput sa se produca aici odata cu anul 1807. Becherovka se bea rece, in doua doze de cate un pahar de 200 ml zilnic. Pretul unei sticle de 500 ml de Becherovka ajunge la 9 euro. Se spune, ca band Becherovka tineti la distanta medicii. Tineti la distanta medicii si va bucurati de bucatele traditionale ale Bemiei din numeroasele restaurante pe care le gasiti la Karlovy Vary.
Alice-Claudia Gherman