Travel Magazine

Insula Pastelui

Statui imense in picioare, statui imense rasturnate. Unele privesc spre ocean, altele stau cu spatele la el. Vulcani stinsi, palcuri de palmieri ramasi din vechea padure care acoperea insula pe vremea cand aceasta apartinea populatiei Rapa Nui. Vegetatie putina, plaje si stanci pe o insula la capatul lumii, undeva in Pacificul de Sud. Mister – cine a creat aceste statui uriase si de ce? Intrebari fara raspuns intr-o insula cu nume nu mai putin ciudat – Insula Pastelui, cand de fapt nu are nici o legatura cu sarbatoarea crestina. Si totusi…

Mii de turisti vin pe acest pamant sa se minuneze, nu mai vorbim de numerosii savanti si exploratori care trec pe aici si emit ipoteze care mai de care mai indraznete. Da, Insula Pastelui merita vizitata indiferent daca credeti ca niste extraterestrii au coborat pe aceste meleaguri si au creat colosii din roca vulcanica sau credeti ca zeii insisi au cerut localnicilor sa li se ridice in semn de pretuire minunatele sculpturi.

Isla de Pascua sau Rapa Nui este o insula in forma de triunghi – simbol al focului, al gandirii, al sentimentului, un simbol puternic inclusiv pentru crestinism (simbolul Sf. Treimi). Un taram descoperit accidental de capitanul danez Jacob Roggevven si echipajul sau intr-o zi de Paste, in anul 1722. Coincidenta? Destin? Cine stie! Sigur este ca de aici se trage numele de Insula Pastelui. 71,3 kmp de sol vulcanic care ascund una dintre cele mai interesante mistere ale umanitatii: 700 de statui ginantice moai. Sutele de statui uriase masoara intre 10 si 12 metri inaltime si cantaresc de la zece tone la 80 de tone si chiar mai mult. Insula a devenit cunoscuta in deosebi datorita relatarilor din anii ’50 facute de exploratorul norvegian Thor Heyerdahl – celebru pentru cartea sa “Kon-Tiki” despre expeditiile intreprinse de el in America de sud si pana in insulele polineziene.

Sunt doua modalitati de a ajunge pe Insula Pastelui. Una presupunea o calatorie de sase ore cu avionul de la Santiago de Chile. Cealalta inseamna sa iei vaporul. Exist? croaziere, dinspre Tahiti, cu vaporul, cu linia numit? Windstar, dar costa o avere si sa faci trei saptamani. Cel mai avantajos este avionul! Sunt zboruri regulate intre Chile si Tahiti cu oprire in Insula Pastelui. Pe insula puteti veni asadar fie dinspre Chile – deci va veti interesa de zborurile interne din Chile, Rapa Nui fiind provincie chiliana, fie puteti ajunge dinspre Tahiti si atunci veti avea un zbor international. Compania care zboara din Chile catre Insula Pasatelui se numeste LANChile. Decembrie, ianuarie, februarie si martie sunt cele mai aglomerate luni in insula si, in consecinta, compania aeriana chiliana are mai multe zboruri catre Isla de Pascua. In restul anului exista doar doua zboruri pe saptamana spre Insula Pastelui.

Coasta chiliana se afla la 3.600 km de Rapa Nui, iar cu avionul se fac sase ore pe deasupra oceanului. Odata ajunsi pe aeroportul Mataveri din oraselul Hanga Roa – port si capitala a provinciei chiliene Insula Pastelui – va puteti caza cu circa 80 de dolari/noapte in camera dubla la una dintre pensiunile sau hotelurile din localitate. Pe insula exista numeroase restaurante cu meniu international si polinezian. Pentru a face un tur complet de insula poti inchiria cu 50 de dolari o masina timp de opt ore sau cu 40 de dolari o motocicleta pentru intreaga zi, iar cu 15 dolari poti inchiria o bicicleta pe parcursul intregii zile.

Ce trebuie vizitat pe acest taram scaldat din toate partile de ocean? Bineinteles ca in primul rand numeroasele statui presarate in toate colturile insulei. Ele sunt marturii tacute si taince ale civilizatiei care a trait pe aceste meleaguri, de fapt sunt statui “moai” si platforme din piatra numite “ahu”. Toate au fost sculptate din roca vulcanica, din piatra vulcanului Rano Raraku. Unele statui par sa priveasca cerul, altele stau cu spatele la mare si au ochii larg deschisi. Unele statui au cap, gat si trunchi altele sunt numai cap sau doar bust, iar unele au si un fel de coroane sau palarii facute din piatra rosiatica. Sunt 240 de ahu-ri pe intreaga insula, o parte amplasate asemenea unor paznici, in toate cele trei colturi ale triunghiului: Ahu Vinapu, Ahu Hekii si Ahu Tongariki. Unele ahuri nu au statui moai. Formele acestor platforme sunt diferite: semipiramidale, dreptunghiulare cu camere ascunse sub pardoseala de piatra.

Afara insa de statuile moai si de ahuri, pe insula merita vizitate: coasta de vest Ana Te Pora (o pestera unde aveau loc ritualuri ancestrale), Maunga Terevaka (cel mai inalt deal/munte de pe insula – 570 m inaltime) frumosul crater al vulcanului stins Rano Aroi, Ana o Keke (Pestera Virginei), lacul care a luat fiinta pe caldarea unui crater de vulcan Rano Kau, satul unde se pot urmari diverse ceremonii Orongo s.a. Fie ca doriti un tur pe coasta de vest, fie spre est, un tur cu ghid costa intre 25 si 50 de dolari, functie de traseul ales.

Alice-Claudia Gherman

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *