Suntem în ajun de An Nou și toată lumea se pregătește să sărbătorească sfârșitul unui an mai mult decât complicat și intrarea intr-un nou an, cu speranța că va fi mult mai bun și mai ales cu dorința încheierii nebuniei generate de pandemie.
Deși nu vor mai fi petrecerile de altă dată, cu mulțimi în stradă sau în alte locuri de distracție, cu siguranță momentul va fi marcat de ciocnirea unui pahar de șampanie, băutura tradițională dedicată momentelor speciale.
Șampania este însă mai mult decât o simplă băutură; este și un loc. Fiecare sticlă de șampanie adevărată provine din Champagne, regiune situată în nord-estul Franței. Dacă nu provine din regiunea Champagne, atunci nu este șampanie. Este evident că oamenii din Champagne au o înțelegere diferită – mai profundă – a băuturii servite în întreaga lume.
Pentru că nimeni nu cunoaște mai bine șampania decât cei care o produc, Nickolaus Hines, de la matadornetwork.com a contactat trei experți în domeniu, care au oferit informații esențiale despre cum trebuie să fie servită șampania. Cei trei sunt Arnaud Richard, directorul de marketing și comunicare de la Champagne Laurent-Perrier, Christian Holthausen, directorul de comunicare de la la Champagne AR Lenoble și Marie Petit Loriot, vinificatorul din spatele șampaniei Apollonis Michel Loriot.
Temperatura este esențială
Șampania ar trebui să fie servită între 8 și 12 grade Celsius. O șampanie răcită corespunzător „exprimă note florale, în timp ce aromele de fructe sau produse de patiserie apar pe măsură ce temperatura crește”, spune Richard.
Loriotul este indicat să servească la o temperatură ceva mai scăzută, sub 6 grade Celsius. Aceasta „deoarece temperatura va crește în sticlă după deschidere”.
Nu vă panicați dacă ați uitat să răciți șampania. Regula numărul unu în ceea ce privește răcirea este să nu o introduceți niciodată în congelator. În schimb, „puneți sticla într-o găleată cu gheață timp de o jumătate de oră sau puneți-o în partea inferioară a frigiderului timp de patru ore”, spune Holthausen.
Renunță la paharul înalt, tradițional
Aproape în toate fotografiile cu sticle de șampanie apare și tradiționalul pahar înalt și subțire, cunoscut sub numele de flaut. Total greșit.
„Șampania este un vin”, spune Halthausen. „Șampania ar trebui servită într-un pahar de vin. Aceste pahare înalte sunt o insultă adusă vinurilor din Champagne. ” AR Lenoble folosește paharul de vin universal Zalto fabricat manual.
„Deoarece forma paharului influențează fizic ceea ce simțim, este primordial să alegem sticlăria adecvată”, spune Richard. Paharele înalte și cupele, paharul cu gură largă care este, de asemenea, utilizat în mod obișnuit pentru șampanie, sunt mai mult decât nepotrivite. Richard folosește un pahar cu formă de lalea în care paharul se curbează în partea de sus, deoarece permite bulelor să se ridice la suprafață, în timp ce buza paharului reține aroma vinului. „Chiar dacă cu bule”, spune Petit Loriot, „șampania este mai întâi un vin”.
Referitor la pahare, Richard recomandă: „Clătiți întotdeauna paharele cu apă fierbinte înainte de utilizare, astfel încât detergenții să nu distrugă efectul bulelor”.
Nu vă mai gândiți la șampanie doar ca la o băutură specială
Doar pentru că este asociată cu petreceri de lux sau cu ocazii speciale, nu înseamnă că nu se poate bea în fiecare zi. După cum spune Petit Loriot, „Toate ocaziile sunt bune pentru a bea șampanie! Noi spunem: „Șampania este singura băutură pe care o poți bea în orice situație”. „Nu este nevoie de un prilej special să ne bucurăm de un pahar de șampanie cu prietenii sau familia!” spune Richard.
De regulă, două treimi din șampanie se vinde din septembrie până în decembrie, potrivit The Drinks Business.
La fel ca și alte vinuri, există o mulțime de variante de șampanie, diferite de la un producător la altul.
Șampania se face în principal din trei soiuri de struguri: chardonnay, pinot meunier și pinot noir. Vinificatorul decide cât de mult din fiecare strugure va fi folosit, precum și cât de sec sau dulce va fi vinul. Cele mai frecvente categorii de la sec la dulce sunt natura brut, extra brut, brut și demi sec.
„Asortați” șampania cu mâncarea potrivită
„Oamenii din Champagne beau șampanie cu orice”, spune Halthausen. Varietatea șampaniei o face o băutură versatilă pentru orice masă. Tot ce trebuie să faceți este să găsiți șampania potrivită.
„Există atât de multe modalități de a asocia șampania cu mâncarea”, spune Richard. „Unele dintre ele sunt tradiționale, altele sunt neașteptate. Credem că șampania se poate asorta cu aproape orice mâncare. ”
Pentru asocieri, Richard sugerează un ultra brut cu fructe de mare și parmezan, Cuvée Rosé cu mâncare picantă și brânză Chaource, brut Champagne cu terină de foie gras și carne de pasăre și demi sec cu deserturi dulci sau sărate.
„Cred că în Champagne, nu avem nicio limită să împerechem șampania”, spune Petit Loriot. Există o șampanie pentru aperitive, deserturi ori sesiuni de trabucuri, „chiar și pentru pizza și cheeseburgeri”.