După ani de întârzieri cauzate de birocrație, reduceri de fonduri și opoziție acerbă din partea diverselor organizații religioase și politice, prima moschee finanțată de guvern după 1833 și-a deschis porțile vineri, 6 noiembrie 2020.
Sutele de mii de musulmani provenind din diverse țări, printre care Pakistan, Siria, Afganistan și Bangladesh, care locuiesc în Atena(mai mult sau mai puțin legal…), nu a avut o moschee „oficială” în care să se roage, încă de la plecarea otomanilor, în urmă cu 200 de ani.
Ideea de construire a unei moschei în Atena a apărut cam pe la 1890, dar au durat zeci de ani pentru ca planurile de construcție să se materializeze, mai ales din cauza opoziției populației, predominant creștine ortodoxe și a naționaliștilor, a unei birocrații lente, dar, mai ales, a crizei financiare.
Restricțiile impuse pe fondul pandemiei au făcut ca doar un număr limitat de credincioși, purtând măști și la distanță unul de celălalt, să participe la rugăciuni.
“Este un moment istoric pentru comunitatea musulmană care locuiește în Atena, așteptăm această moschee de atât de mult timp”, a declarat Heider Ashir, membru al consiliului de conducere al moscheii. „Mulțumită lui Dumnezeu, în sfârșit, avem o moschee deschisă și ne putem ruga aici liber”.
Alți musulmani însă au fost nemulțumiți de cum arată noua moschee. O structură gri, dreptunghiulară, fără cupolă sau minaret, departe de înfățișarea moscheelor tradiționale.
“Nu arată deloc ca un lăcaș de cult, este o clădire mică, pătrată, mizerabilă”, a spus Naim El Ghandour, șeful Asociației Musulmane din Grecia. „Le mulțumim foarte mult pentru ofertă, dar vom lupta pentru a o atinge la nivelul pe care îl merităm”.
Mai mult, în încercarea de a stopa răspândirea virusului, adunările pentru rugăciune au fost interzise începând de sâmbătă până pe 30 noiembrie.
“Ne vom ruga acasă și, de îndată ce restricțiile vor fi ridicate, moscheea va fi din nou deschisă pentru credincioși”, a spus Ashir.
Sursa: @Reuters