Când vine vorba de călătorii internaționale, Europa este unul dintre concurenții grei la nivel mondial. Datele Organizației Națiunilor Unite Mondiale a Turismului (UNWTO) au arătat că 563 milioane de oameni au vizitat Europa în 2013, cifră care a ajutat la generarea a 489 miliarde dolari în încasări din turism, făcând continentul european cel mai mare executant din lume atât în numărul de turiști, cât și în venituri. Recent, Comisia Europeană a lansat noi date, oferind o defalcare detaliată a pieței turistice din Europa sau, mai precis, a UE-28. Statisticile furnizate au un aspect interesant al fiecărei țări despre modul în care acestea au evoluat în ultimii ani.
Spania, în vârful topului turistic
Datele reflectă, de asemenea, un impact mai larg al turismului asupra regiunii din punct de vedere economic, cât și asupra națiunilor specifice din cadrul acesteia. Spania, Italia și Franța sunt primele trei cele mai populare destinații din UE-28, reprezentând o cifră incredibilă de 568 de milioane de nopți petrecute de turiști în unitățile de cazare de pe teritoriile țărilor. Deși toate cele trei țări au excelat în turism în 2013, Spania a fost cea care a ocupat direct vârful topului. Țara a reprezentat 21.2 la sută din toate nopțile turistice petrecute în UE-28, în 2013 – un lucru cu adevărat impresionant. Adunate laolaltă, aceste trei națiuni au reprezentat aproape jumătate (47.7 la suta) dintre toate nopțile de cazare înregistrate în 2013, în Europa.
Spania, Franța și Italia – cele mai mari încasări
Mixul electric al Spaniei cu incredibilele peisaje, plajele superbe, istoria diversă și cultura colorată, fără îndoială a ajutat națiunea să ajungă cel mai popular loc printre turiștii din Uniunea Europeană. Luxemburg, Letonia și Lituania au fost cele mai puțin vizitate națiuni, însă acest lucru nu este neapărat un o situație negativă. În această statistică trebuie să se țină cont de dimensiunea acestor țări în comparație cu cu Franța și Spania. Luxemburg, de exemplu, a înregistrat o creștere de sosiri inbound în 2013, care a ajutat la o majorare modestă a pieții de turism. Cum poate era de așteptat, Spania, Franța și Italia au înregistrat cea mai mare sumă de încasări internaționale de turism de-a lungul anului trecut, acestea acumulând 56 milioane dolari, 52 miliarde dolari și respectiv 38.5 miliarde dolari.
Croația, destinația de top a Europei Centrale și de Est
Cu toate acestea, comparând încasările internaționale la PIB, alte trei națiuni s-au făcut remarcate în 2013 prin numărul de sosiri turistice. Croația (16.7 la sută), Malta (14.5 la sută) și Cipru (13.2 la suta) au înregistrat cele mai mari cifre în termeni de PIB la încasări. Punând aceste cifre în context, raportul Spaniei raportat la PIB este de 11 la sută. Croația a înregistrat 59 de milioane de sejururi turistice de-a lungul anului 2013, fiind una dintre cele mai puternice destinații turistice din Europa Centrală și de Est.