Pofticios din naştere sau gurmand de meserie? Sigur nu refuzi o bucată de carne suculentă, abia luată de pe grătar. Însă, unde o gaseşti pe cea perfectă? Pun pariu că ai un restaurant al tău, unde te bucuri de fiecare îmbucătură cu gândul că ai dat lovitura. Preţuri modeste, bucătar zâmbitor, o servire bună şi bucate care te ung pe suflet. Însă, eşti convins că aceasta este reţeta gustului perfect? Dacă ţi-am trezit îndoieli, iată 7 semne că n-ai simţit vreodată adevărata savoare a bucatelor pe grătar.
1. Ai vizitat doar localuri cu ‘World Famous’ în denumire sau în meniu
Dacă simt nevoia să spună că sunt „World Famous”, atunci clar nu au bunătăţuri cu care să se laude. Un adevărat local BBQ îşi atrage clientela prin recomandările din „gură-n gură” a celor care au păşit prin local. Sfat: lăsaţi mai mulţi amici să încerce „faimoasele” preparate BBQ înainte de a-ţi cheltui banii. Dacă este bun, îţi vor spune.
2. Nu ştii ce este un inel de fum
Nu mă refer la inelele de fum ale ţigării, ci la indelul de fum care se formază deasupra cărnii așezate pe grătar. Un adevărat inel de fum are 33 mm și nuanțe rozalii.
3. N-ai servit niciodată coaste afumate pe hârtia măcelarului
Multe localuri grozave de barbeque servesc bucatele pe o bucată de hârtie maro, de împachetat. Acest stil de şcoală veche arată că restaurantul pune mai multă valoare pe gătitul cărnii decât pe orice altceva artificiu comercial. Iar asta este extrem de important când vrei un grătar adevărat.
4. Restaurantul frecventat serveşte carne înăbuşită în sos
Nu tuturor ne plac sosurile. Unii sunt chiar de părere că preparatele bine făcute la grătar sunt delicioase fără ele. Dacă bucăţile sau sendvişul îţi vin îmbibate în sos (în loc să primești sosul separat), atunci localul vrea probabil să mascheze aromele nedorite sau, în cel mai rău caz, lipsa fumului natural. Pont: dacă nu poţi primi sosul separat, du-te în altă parte.
5. Crezi că fumul lichid înlocuieşte fumul clasic
Iar asta e de-a dreptul ridicol. La competiții, multe echipe folosesc fum lichid, pe care-l adaugă în sos ca supliment, nu ca înlocuitor, pentru a oferi cărnii mai multă savoare în timpul procesului de afumare. Deci, repet: este un supliment, nu un înlocuitor.
6. Comanzi un preparat aparte, deşi nu eşti în ţara lui de origine
Ca regulă, pentru a simţi gustul unui preparat delicios la grătar, mănâncă doar preparatele specifice zonei în care te afli. Nu comanda sendviş cu şniţel de pui în Grecia. Mănâncă coaste de miel. Vei primi un produs autentic şi nu o reprezentare fake.
7. Savurezi mai mult look-ul decât grătarul
Dacă un restaurant foloseşte trucuri culinare ca să te impresioneze, precum inscripţii pe ambalaj sau o atmosferă kitsch, atunci mâncarea nu este grozavă. Un restaurant bun nu are nevoie de artificii. Un local BBQ de calitate se va axa în totalitate pe gătit, nicidecum pe servire. Unde mai pui că nici bucătarul s-ar putea să nu fie prea prietenos. Aşadar, înainte de a-ți alege localul, află de ce este considerat bun. Iar dacă mâncarea este cea mai lăudată, mănâncă acolo. Te asigur că, după o experienţă reală de barbeque, vei uita de restaurantele superficiale în care obişnuiai să mergi.