Schimbarea înseamnă evoluţie, iar industria turismului a evoluat în ultimii 20 de ani pe toate planurile. Călătoriile cu avionul s-au înteţit, pentru unii fiind deja o banalitate, iar facilităţile hoteliere îi surprind uneori chiar şi pe cei mai chiţibuşari turişti. Cu toate acestea, conceptul de a merge în vacanţă nu s-a schimbat cu adevărat. Încă există aspiraţia, dorinţa de dscoperire, planurile, alegerea, cumpărarea vacanţei şi, în sfârşit, călătoria propriu zisă. Atracţiile turistice precum Turnul Eiffel, Piramidele egiptene sau drumeţiile pe Inca Trail s-au păstrat la fel, însă au devenit şi mai iubite datorită poveştilor lor promovate în jurul lumii.
1. Planificarea vacanţei a devenit o formă de artă „do-it-yourself”
Acum 20 de ani, găseai informaţii despre destinaţii doar în bibliotecă, în secţiunile de călătorie ale ziarelor, şi în agenţiile de turism. Înainte de vacanţă, toţi îşi cumpărau revistele de ghid turistic, unde erau scrise poveştile şi experienţele celor care au fost deja în acea destinaţie. Agenţia oferea toate informaţiile necesare (de altfel, ca acum), plus cele privind moneda utilizată acolo, vizele şi modalitatea de obţinere a acestora. Deşi mai greoi şi mai restrând informativ decât astăzi, întregul proces de planificare al vacanţei te încărca cu bucurie şi entuziasm, tocmai pentru că aveai sentimentul că străbaţi necunoscutul.
Astăzi, informaţiile şi posibilităţile de rezervări online sunt nenumărate. Site-uri, precum TripAdvisor asigura accesul la opiniile altor turişti referitoare a destinaţii, hoteluri, companii aeriene și restaurante, oferindu-şi mai multă siguranţă. De asemenea, Google Maps îşi planifică distanța și cel mai bun traseu de la aeroport la hotel, din propria casă la hotel şi spre orice alte obiective turistice pe care vrei să le vezi.
2. Sarcina este mult mai uşoară
Acum 20 de ani, paşapoartele, biletele print, voucherele pre-platite, cecurile de călătorie şi alte contracte de călătorie erau necesare la îmbarcare. Toată lumea avea în geantă un pachet cu casete, CD-uri, jurnale de călătorie, carte de adrese, ghiduri, hărţi şi o carte de citit. Aparatele de fotografiat aveau film, care era păstrat în pungi de plumb pentru al proteja de aparatele cu raze x. Trebuia să ai grijă câte poze faci, pentru a nu rămâne fără film, chiar în cel mai frumos moment al vacanţei.
Acum, aproape toate documentele de călătorie pot fi stocate în cloud sau ca fotografii pe telefon, la fel ca muzica, fotografiile, hărţile, revistele, ghidurile şi multe alte documentaţii. Smartphone-ul a ajuns un fel de portofel de călătorie, beneficiind de o mulţime de aplicaţii care-ţi uşurează mersul lucrurilor (GPS, traducere).
3. Traficul aerian a devenit, oarecum, mai incomod
Acum 20 de ani, securitatea aeroportului era mai puţin strictă. Angajaţii erau mai veseli, zâmbitori în timp ce bagajele treceau prin aparatele cu raze X. Fumatul era permis la bordul aeronavei, chiar şi pentru însoţitorii de zbor, se foloseau tacâmuri din metal şi pasagerii primau pungi cu articole de toaletă – pentru a mai mult confort pe timpul zborului. Mesele erau un punct culminant somptuos, iar alcoolul era oferit din belşug.
Acum, securitatea avionului include teste explozive, limite de sticlă cu lichide de 100ml și căutări invazive ale personalului de securitate fără compromisuri. Preţul biletelor de avion a crescut, însă au crescut taxele, păstrându-se un nivel pe picior de egalitate cu cel de acum 20 de ani. Pentru a rămâne pe linia de plutire, companiile aeriene au trebuit să reducă dramatic serviciile, iar transportatorii low-cost au avut un impact enorm, făcând călătoriile la preţuri mai accesibile pentru mase. De asemenea, … Virgin Airlines vând acum locuri în spaţiul cosmic!
4. Interacțiunile cu valuta au evoluat
Ajuns la destinaţie, primul gând era să găseşti o bancă pentru a-ţi converti banii în valută sau cecuri de călătorie. Astăzi, tot ce ai nevoie este un simplu card de credit sau de debit, cu care poţi plăti direct sau poţi extrage bani locali din orice ATM.
5. Tehnologiile de comunicare au făcut lumea mai mică
Acum 20 de ani, telefonia era singura formă de comunicare directă cu familia şi prietenii. Puteai merge la serviciul de telecomunicaţii sau, dacă aveai noroc, puteai face un apel de taxare inversă de la o cabină telefonică. Însă, cele mai cunoscute forme de comunicare erau scrisorile, fotografiile şi cărţile poştale, trimise printr-un oficiu poştal. Astăzi, suntem tot timpul cu telefonul în mână. Datorită internetului şi a tehnologiei smart, putem vorbi cu familia sau prietenii prin e-mail, telefon sau Skype indiferent de locul în care te afli. Poţi trimute familiei poze la minut sau le poţi posta pe reţele de socializare, care te ajută să ţii legătura cu ei în timp real.