Când spui insule, gândul îţi zboară la o vacanţă în Thassos, în Creta, Rhodos sau într-un colţ îndepărtat de lume precum Cambodgia, Caraibe, Mauritius sau Hawaii. Te visezi pe o plajă nisipoasă, înconjurat de verdeaţă şi de marea turcoaz, tocmai bună de înot. Este imaginea clasică la care visăm toţi, fără a şti însă că insulele nu înseamnă doar atât. Există mii pe planetă, fiecare cu alte caracteristici, iar de multe dintre ele nici nu am auzit. Pentru cei care vor să evadeze din civilizaţia modernă, aici găseşti 5 insule neexplorate sau puţin explorate de turişti.
Insulele Azore, Portugalia: izolate în Oceanul Atlantic de Nord, Insulele Azore sunt un lanţ de nouă insule vulcanice portugheze, necunoscute pentru majoritatea europenilor. Fiecare dintre cele nouă insule – de la insula principală Sao Miguel, la cea mai mică denumită Corvo (cu o populaţie de aproximativ 400) – are caracteristici distincte. Cu toate acestea, toate sunt înrădăcinate în farmecul lumii vechi şi oferă o mulţime de modalităţi de a experimenta cultura locală. Poţi simţi parfumul celor mai mari mamifere din lume într-o expediţie de balene, poţi străbate caldere, poţi vizita cratere cu lacuri limpezi sau poţi cerceta canale de lavă, dacă eşti pasionat de speologie.
Insula Ibo, Mozambic… Fortificaţii portugheze, piraţi şi prizonieri. Te-am intrigat? Insula Ibo este o destinaţie care-ţi poate schimba viaţa. Tradiţia, obiceiurile, modul de trai şi localnicii îţi vor da toate valorile peste cap. Parte din Arhipelagul Quirimbas din Oceanul Indian, insula a trecut conducere arabă, la cea portugheză, până în Mozambic, câştigându-şi independenţa în 1975. Cu toate acestea, influenţele arabe sunt încă evidente în dhow-uri (veliere realizate manual din lemn) şi în bijuterii filigran de argint lucrate de generaţii de artişti calificaţi. Insula este o adevărată comoară a Oceanului Indian, unde întâlneşti o cu totul altă lume. Mâncarea diferă cu totul, printre repere fiind pesto din frunze de manioc, paozinho (un tip de rulou) şi mâncăruri cu piper piri-piri, iar peisajele includ lagune cu mangrove şi bibani roşii de mare, baracuda şi alţi peşti tropicali. Ajuns acolo, trebuie să te apropii de Parcul Naţional Quirimbas, zona de coastă rămase protejate prin eforturi mari de conservare.
El Hierro, Insulele Canare, Spania: cea mai mică dintre Insulele Canare, El Hierro este o insulă bătută de vânturile coastei africane, ce aparţine provinciei Santa Cruz de Tenerife şi a cărei capitală este Valverde. Considerată „sfârşitul lumii cunoscute”, insula are o coastă şi păduri interne luxuriante protejate de UNESCO. Cel mai înalt punct al insulei este vârful Malpaso, cu 1.501 m, iar simbolul ei este stânca „Roque de la Bonanza”. Cei care au străbătut-o spun că El Hierro este una dintre cele mai bune locuri de scufundări din Spania.
Insula Holbox, Caraibe: În ciuda apropierii sale de înghesuita Riviera Maya, această insulă aflată pe vârful nordic al Peninsulei Yucatan din Mexic a reuşit să rămână neafectată de turism. Ea este considerată una din cele mai bune destinaţii de pe planetă unde poţi pracrica snorkeling printre rechini balenă- creaturi enorme, inofensive care migrează spre apele insulei în fiecare an, între iunie şi septembrie.
Ynys Llanddwyn sau Llanddwyn Island – o minune a naturii, o creaţie a mării. Ynys Llanddwyn este o mică insulă a mareelor de pe coasta vestică a Insulei Anglesey, Ţara Galilor, de mare interes geologic. Llanddwyn nu este o insulă în sine, ea fiind ataşată la continent, însă despărţită uneori de maree. Insula a apărut în Precambrian prin mici erupţii vulcanice. Ajunsă la suprafaţa apei, lava s-a transformat în roci, formând o insulă pe „perne de lavă”, Llanddwyn de astăzi. De-a lungul timpului, pe roci au răsărit pete de iarbă, care s-au dezvoltat rapid fiind udate constant de apa mării. Insula merită vizitată datorită frumuseţii şi a multitudinii de legende pe care le poţi afla de la localnicii din nordul Ţării Galilor.