Travel Magazine

15 noi monumente „schimbă” misterul de la Stonehenge

Oamenii de ştiinţă au făcut mari progrese privind desluşirea misterului de la Stonehenge, unul dintre cele mai enigmatice relicve antice ale lumii. Cu toate acestea, există mult mai multe lucruri ce aşteaptă să fie descoperite. Zona înconjurătoare cu ale sale pietre înalte, masive, conţine mai multe monumente neolitice cunoscute, nedescoperite încă sau descoperite anterior şi îngropate chiar sub suprafaţa pământului, arată un studiu realizat recent de cercetatori britanici şi austrieci. Noile dovezi zguduie descoperirile anterioare, demosntrând că Stonehendge nu a fost nici pe departe un sit izolat.

15 noi monumente aflate sub pământ
O echipă de cercetători audescoperit cu ajutorul unei tehnici noninvazive de radar-penetrant al solului şi de scanare cu laser 3D, 15 noi monumente aflate sub pământ. Studiul, denumit Stonehenge Hidden Landscape Project (Proiectul tărâmului ascuns Stonehenge), arată că cercetatorii au descoperit 15 noi monumente în apropierea Stonehenge: un inel vechi de 4.000 de ani din pietre permanente, verticale, aflate în Wiltshire, Anglia. Mai mult, ei au descoperit caracteristici create de om, inclusiv gropi, şanţuri şi roabe – movile de pământ şi piatră folosite pentru a marca unul sau mai multe morminte, spune Smithsonian Magazine.

„Acesta este unul dintre cele mai importante tărâmuri şi, probabil, cel mai studiat în lume. După acest studiu, percepţia asupra zonei a fost complet schimbată. Ea nu va mai fi niciodată aceeaşi”, a declarat Vince Gaffney, un profesor de la Universitatea din Marea Britanie Birmingham şi cercetator principal al studiului de patru ani dedicat Stonehenge, finalizat recent, citat de Smithsonian Magazine.

Rute de procesiune
Echipa de cercetare a constatat, de asemenea, lacune în apropierea celor aproape două mile lungime de cursus-uri Stonehenge – curcus este un nume dat şanţurilor mari, paralele, neolitice găsite peste tot în Marea Britanie, pe care arheologii le consideră unele dintre cele mai vechi structuri monumentale preistorice din Marea Britanie. Scopul cursus-urilor a fost multă vreme dezbătut, însă oamenii de ştiinţă sugerează ca ele serveau drept rute de procesiune. Aceste cursus urmau, de multe ori, aliniamente astronomice, aşa cum este cazul cursus-urilor Stonehenge, care urmăresc răsăriturile echinocţiilor de primăvară şi de toamnă. Cele 15 monumente ascunse în apropierea Stonehenge sugerează că situl nu era un loc izolat, vizitat doar la ocazii speciale, cum spunea anterior ştiinţa, ci a fost un site plin de viaţă, pe care se desfăşurau diverse activităţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *