Colorate, fresh şi… extrem de ciudate! 11 fructe din jurul lumii de care foarte puţini ştiu şi pe care sigur nu le-ai încercat. Nici noi nu am facut-o, însă vrem să o facem! Aşa că, fie că eşti gurmand sau fie că ţii la dietă, pregăteşte-te de o expediţie culinară pentru a descoperi cele mai nebănuite savori din jurul lumii. Odată ce le afli denumirile, le vei găsi mai uşor în magazine! Unele se află şi în supermarketurile noastre, iar altele pot fi comandate online! Depinde doar de tine cât de pofticios eşti!
1. Rambutan
Ai putea spune că-i o castană cu ţepi coloraţi. De fapt, este un fruct răcoritor, cu un gust dulce destul de plăcut. Rambutan este un fruct tropical produs de arborele cu acelaşi nume care creşte, în mod natural, în întreaga Asie de Sud-Est. Coaja este similară cu cea de castană (doar că mai moale) şi interiorul este alb şi cărnos, foarte bun la gust, spun unii. Noi nu l-am încercat încă.
2. Jackfruit
Este o specie de arbore din familia dudelor. Fructul lui seamănă cu un pepene galben, este dulce şi, în unele bucătării, se foloseşte pe post de curry vegetarian. Jackfruits sunt foarte populare în Asia de Sud-Est, acestea putând fi mâncate proaspete sau feliate şi uscate, apoi consumate ca cipsuri. În Brazilia, ele sunt adesea lăsate să putrezească pe pământ.
3. Para coreeană
Dacă te-ai întrebat vreodată de unde provine aroma dulce coreeană a sosului de barbeque, acum ai aflat răspunsul. Perele coreene sunt o mare afacere în Asia, fiind adesea oferite drept cadouri. Ele pot fi mâncate proaspete sau, şi mai bine, sub formă de sos. Perele coreene sunt suculente și dulci, au cea mai subţire coajă din soiul perelor şi sunt bune la orice, de la salată, la deserturi şi până la mâncare. În plus, o pară are doar 50 de calorii!
4. Fructele Dragon
Ca să fiu sinceră, am văzut review-uri şi fructele Dragon nu să fi făcut impresii bune. Dar, cu toate astea, merită încercate! Au o textură crocantă, o uşoară aromă dulceagă, dar adevăratul punct forte este aspectul. Fructul are pielea de un roşu dramatic izbitor, iar interiorul este cărnos, de un alb imaculat, cu seminţe negre. Mâncat rece, este foarte răcoritor, însă consumul lui este mai degrabă o laudă si un mod de a-ţi evidenţia rafinamentul culinar pe Facebook. Spectaculos de frumos şi… cam atât!
5. Persimmon sau Kaki
Un fruct ciudat care provine dintr-o specie de arbori din genul Diospyros (copaci curmal) şi care se găseşte în două soiuri: crocant și moale, ambele foarte dulci. Fructul seamănă cu o pătlăgea roşie, dar nuanţa sa tinde către portocaliu şi codiţa este diferită. Îl găseşti şi la noi în supermarketuri, sub denumirea de kaki. Specia cultivată pe scară largă este curmalul japonez din Asia, Diospyros kaki. În funcţie de specie şi de soiul arborelui, culoarea fructelor poate varia de la galben-portocaliu, la portocaliu-roșu închis. Atenţie: dacă nu e copt bine, fructul are un gust astringent foarte puternic şi ţi se lipeşte de limbă.
6. Cherimoya
Cherimoya este considerat originar din Anzi şi se mai numeşte şi „fructul-îngheţată”, datorită texturii cremoase, care-ţi permite să iei pulpa fructului cu lingura. Este dulceag şi cremos, iar textura pulpii poate fi asemănată cu o îngheţată stracciatella. Este recomandat să-l mănâci rece. Fructul este cultivat în întreaga Asia de Sud, America Centrală, America de Sud, California de Sud, Portugalia şi Italia (Calabria).
7. Mangosteen
Este un pom fructifer tropical care, în ciuda numelui său, nu are nicio legatură cu mango. Mangosteen creşte din belşug în Asia de Sud-Est şi fructele sale, cu coajă cu tot, pot fi făcute piure şi consumate ca shake. Fructul are coaja de aproximativ 4-6 mm grosime şi destul de moale, iar miezul său seamănă la aspect cu o portocală, doar că este alb. El este dulce, iar coaja este amăruie, amândouă formând o combinaţie tocmai bună pentru un shake racoritor.
8. Starfruit sau Carambola
Denumirea provine de la forma ciudată de stea. Carambola are, de obicei, cinci laturi, este galben, dulceag şi este originar din Filipine, Indonezia, Malaezia, India , Bangladesh și Sri Lanka. Fructul este oval, dacă îl tai, pe orizontală vei obţine felii în formă de stea. Învelişul este aspru, iar interiorul este dulce şi suculent. În poţi mânca crud, îl poţi face suc sau îl poţi pune în diferite sosuri. Eu l-am găsit şi în supermaketurile noastre.
9. Cacao
Ciocolata provine din semințe de cacao, dar puţini ştiu că fructe în sine ale arborelui de cacao sunt extrem de gustoase. Seminţele mari sunt învelite într-o coajă cărnoasă albă aromată, care se suge. În fine, asta dacă eşti norocos să ajungi prin Amazon. Nu de alta, dar coaja nu se găseşte în magazine. În ciuda aşteptărilor, aceasta nu are deloc gust de ciocolată. Dezamăgitor, nu?
10. Maracuja/fructul pasiunii
Maracuja este un deliciu brazilian, un fruct foarte puţin cunoscut la noi, deşi se găseşte în supermarketuri. Brazilienii fac din el tarte, creme, şarlote şi cocktailuri fresh, cu arome dulci, destul de puternice. Deşi este un deliciu, brazilienii îl consideră periculos şi îl consumă cu moderaţie, fiind adesea folosit ca sedativ. Aşa că, ai grijă când şi unde îl mănânci.
11. Durian
Durian este regele fructelor și, probabil, singurul cu un „corp” periculos. Nu-i o glumă, ci acest fruct este ca o ghiulea ţepoasă, care îţi poate fi fatală dacă ai ghinionul să îţi cadă în cap. Arborele cu acelaşi nume este originar din zona Indoneziei, Malaieziei şi a Bruneiului, dar poate fi întâlnit şi în toată Asia de Sud. De obicei, copacii Durian cresc departe de sate din cauza mirosului puternic şi al gustului neobişnuit al fructelor, iar transportul acestora este interzis în unele ţări. Durian este fructul care, ori îţi place, ori îl deteşti! Unii spun că aroma lui este plăcută, iar alţii o descriu drept o combinație de alimente putrezite. Trebuie să ştii că, dacă ai pus mâna pe un fruct Durian, palmele îţi vor mirosi zile bune. Aroma fructului seamănă cu o cremă de alune, iar gustul poate fi amărui sau dulceag, în funcţie de origine. Iubitorii de Durian preferă fructele amare, dar alegerea este ca o artă a ghicitului. Niciodată nu ştii peste ce dai, până nu guşti.
Gina Rotaru