Cine nu şi-a dorit măcar o dată să viziteze Viena? Şi cine a vizitând-o, nu a rămas uimit de frumuseţea ei, de eleganţa clădirilor, de măreţia Domului Sf. Ştefan, de înălţimea turnului Primăriei (Rathaus), de Palatul şi domeniul Schönbrun, cu cea mai veche grădină zoologică din lume, de Hofburgul imperial, de muzee sau de zecile de magazine de pe Mariahilfer Strass?
Chiar şi după 200 de ani, Viena încă îşi mai păstrează şarmul şi prestanţa unei capitale de imperiu. Este un oraş-grădină scăldat de apele unei Dunări albastre şi limpezi, este oraşul muzicii şi locul de origine al valsului. Şi bineînţeles, este oraşul unde s-a născut şi a creat Gustav Klimt.
Probabil că pentru mulţi Klimt nu mai are nevoie de nicio introducere. Pictor şi decorator, fondator şi simbol al mişcării Secesioniste vieneze (Art Nouveau sau Jugendstil), liderul avangardei austriece de la începutul secolului XX, un artist admirat, dar şi controversat în timpul vieţii, mai ales din cauza temelor erotice abordate în lucrările sale. Dacă vei ajunge să-l înţelegi pe Klimt, vei ajunge să cunoşti o parte a Vienei. Caută-i picturile în muzeele oraşului şi rămâi măcar câteva minute în faţa lor. Vei fi hipnotizat de strălucirea culorilor (Klimt folosea uneori foiţe de aur pentru lucrările sale!), de bogăţia detaliilor, de complexitatea modelelor şi a texturilor.
Klimt s-a născut la 14 iulie 1862, într-o casă care astăzi nu mai există, astfel că primul loc unde ne vom opri în călătoria pe urmele sale în Viena este Teatrul Burg (Burgtheater). Aici, între 1886-1888, artistul a creat impresionante picturi pe tavan, dar şi reproduceri ale Teatrului Antic din Taormina, Teatrului Globe din Londra şi scena finală din „Romeo şi Julieta”, pentru care împăratul Franz Josef i-a acordat Crucea de Merit din Aur.
Următoarea escală trebuie neapărat să fie Muzeul de Artă din Viena (Kunshistorisches Museum) de pe celebra RingStrasse, unde vei putea admira peste 40 de picturi aflate pe pandantivele și pe spaţiul dintre coloanele din casa scărilor, create de Klimt împreuna cu fratele său Ernst şi artistul Franz Matsch.
Palatul de expoziţii al Secesiunii vieneze este un alt obiectiv ce nu trebuie ratat în acest tur. Aici, în 1902, a avul loc o expoziţie dedicată lui Beethoven, realizată de artiştii din mişcarea de Secesiune. Klimt ?i-a adus contribu?ia cu o oper? monumental?, pe perete, numit? „Frizele Beethoven”, ce înconjoară statuia compozitorului realizată de Max Klinger şi care astăzi reprezintă una dintre marile atracţii ale Vienei.
Urmează apoi Pavilionul Stadtbahn, cu ornamente specifice stilului lui Klimt, Muzeul Karlsplatz (unde se pot vedea numeroase lucrări ale pictorului, printre care „Emilie Flöge” şi „Pallas Atena”), Muzeul Austriac de Arte Aplicate (cu 9 preţioase schiţe create de Klimt în perioada 1905-1909) şi Muzeul Leopold (cu opere semnate de Klimt, dar şi de alţi artişti secesionişti).
Călătoria se încheie la Palatul Belvedere, în fa?a celei mai celebre picturi izvorâte din geniul lui Klimt: „Der Küss”, „Sărutul” care a creat istorie. Terminat în 1908 şi decorat cu foiţe de aur şi argint pentru a-i spori efectul decorativ, „Sărutul” a devenit în timp una dintre imaginile reprezentative pentru turismul vienez. Chiar dacă este omniprezent pe străzile din Viena şi în magazinele de suveniruri, imaginea „Sărutului” rămâne mereu fascinantă şi magică. Nu-ţi poţi lua ochii de la ea şi mereu descoperi câte un detaliu nou. E ca şi când ai vedea-o pentru prima dată, de fiecare dată.
Este de menţionat că în anul 2012 Viena sărbătoreşte 150 de ani de la naşterea lui Klimt printr-o serie de evenimente şi expoziţii, dar şi prin deschiderea unui nou important obiectiv: Vila Klimt din Hietzing, folosită de artist ca atelier de lucru în ultimii ani ai vieţii.
Aşa ca, dragă călătorule, ce mai aştepţi? Ce te opreşte să mergi, să descoperi şi să te bucuri de asemenea bogăţii care îţi vor hrăni mintea şi spiritul? Nu trebuie decât să îţi doreşti, să îndrăzneşti şi să te laşi încântat. Restul îl va face Viena. Şi bineînţeles, Gustav Klimt.
Oana SERBAN