Aflata la doar cateva ore distanta de mers cu masina (si putini bani cheltuiti pe transport daca masina ta nu consuma mult) de la granita cu Romania, Sofia este adesea trecuta cu vederea de romani fiind considerata o capitala murdara a unor vecini saraci. Dar odata ajuns acolo sunt sanse foarte mari sa te indragostesti de un oras pe care nu ai avut ocazia sa-l exporezi pana acum si despre care nu stii mare lucru.
Aflata la poalele masivului muntos Vitosha, capitala Bulgariei are mai mult de 1 milion de locuitori si este acum intr-o puternica expansiune in urma aderarii Bulgariei la Uniunea Europeana. Orasul are o istorie ce dateaza de acum 7000 de ani, urmele unor asezari preistorice fiind descoperite in urma unor excavari recente din centrul sau. De-a lungul timpului aseazarea a avut mai multe nume, de la Serdica in timpurile tracilor pana la Sredets in secolul 18 moment in care a devenit Sofia.
De ce e bine sa mergi in Sofia? Vremea este apropiata cu cea a noastra, indiferent de anotimp. Vara este placut si extrem de turistic, iar iarna sansele ca zilele sa fie mai insorite sunt mai mari. Decembrie este luna in care orasul e imbracat “de gala”, toata lumea pregatindu-se de sarbatorile de iarna, asa ca acel plus de luciu ce lipseste de obicei oraselor est-europene este mai mult decat prezent prin decoratiunile de pe strazi dar si din vitrinele magazinelor sau de la ferestrele unei cladiri obsinuite. Cu toate acestea, iti recomandam sa il strabati mai intai in sezonul cald, pentru a vedea in liniste si la temperaturi confortabile toate atractiile lui.
Chiar daca orasul nu este foarte intins si nici populat intens de turisti, acestia sunt mai prezenti decat in Romania si au la dispozitie unul dintre cele 78 de hoteluri de toate categoriile cu preturi rezonabile. Ca a venit vorba de preturi, iti pot spune ca pentru 48 de euro poti innopta intr-o camera dubla la un hotel de 3***, Hotel Orlando, aflat central iar daca iti doresti si iti permiti ceva mai mult ai la dispozitie cel mai nou hotel de 5***** din oras, Arena di Serdica, unde o camera dubla costa 170 euro pe noapte.
La capitolul atractii turistice Sofia sta foarte bine, tot ce ai de vazut important fiind concentrat in zona centrului istoric iar distantele pot fi parcurse foarte usor pe jos la o plimbare relaxata. Iti sugerez sa incepi prin a vizita celebra Catedrala Alexander Nevsky cu o arhitectura ce aminteste de Aya Sofia din Istanbul. Costruita la inceputul secolului 20 in memoria celor peste 200.000 rusi decedati in razboiul Turco-Rus de la 1877-1878, catedrala este una dintrele cele mai mari catedrale ortodoxe din Europa de Est, inaltimea domului placat cu aur fiind de 45m iar a turlei de 50 de metri.
In drum spre Biserica Ruseasca te poti opri pentru cateva fotografii in fata Palatului Parlamentului aflat in aceeasi piata cu statuia Tarului Eliberator, Alexander II. De la Biserica Ruseasca mergi pe unul dintre principalele bulevarde pavate cu piatra galbena vieneza catre cladirea restaurata a Teatrului National. In zona Teatrului National vei putea vedea multe cladiri a caror arhitectura este un melanj unic intre stilul Europei Centrale si de Vest cu multe influente din arhitectura franceza. Odata ajuns aici te indrepti catre strazile inguste din zona pline de magazine si ti se va deschide apetitul de shopping cu siguranta. In drum nu rata piata de carti in aer liber din Piata Slaveykov. Chiar daca majoritatea cartilor sunt in limba bulgara, vei avea ocazia sa gasesti albume de arta si fotografie interesante dar si ghiduri ale orasului de unde poti afla despre locurile mai putin batute de turisti. Si pentru ca la un moment dat iti vei dori sa faci si altceva, iti sugerez sa mergi cu masina pe muntele din apropiere, Vitosha, in perioada asta vremea e perfecta pentru putin schi sau snowboarding.
Cat despre alte atractii turistice, te las sa le descoperi la fata locului. Ceea ce iti pot spune este ca nu trebuie sa ratezi chioscurile aflate la tot pasul de unde poti cumpara fructe confiate, alune sau castane delicioase. Si, bineinteles, sa nu uitam de mierea cu nuci si dulceata de trandafiri specifice Bulgariei.
Si pentru ca ziua nu s-a incheiat inca, te invit sa iei masa la Motto, unul dintre cele mai trendy restaurante ce in timpul zilei se transforma in cafenea iar seara devine club cu DJ. Meniul este unul variat, daca vrei sa incerci ceva local alege o salata Shopska, un fel de salata bulgareasca, urmata de o supa de rosii si apoi o delicioasa portie de lasagna cum nu ai mancat pana acum. Preturile sunt rezonabile, asa ca asteapta-te sa platesti cam cat platesti la un restaurant obisnuit in Romania plus bacsisul aferent.
Pentru distractia de dupa restaurant iti sugerez doua cluburi pe care trebuie neaparat sa le vezi: Brilliantin si Yalta. Ambele sunt de dimensiuni mici dar sunt cele mai cunoscute din Sofia. Si daca la Yalta ai sa gasesti in fiecare saptamana cei mai in voga DJ, la Brilliantin atmosfera este de nedescris, muzica este formata numai superhituri ale anilor ’70 – ’90 si toata lumea danseaza non-stop. Un amanunt sa nu uiti insa, la Brilliantin ai nevoie de rezervare ca sa poti intra, asa ca… suna inainte! Ambele cluburi sunt situate central, la mai putin de 15 min de mers pe jos unul de celalalt.
Si uite asa ai rupt plictiseala cotidiana si ai descoperit un oras, despre care lumea nu vorbeste de bine intotdeauna. Sa ne aduci fotografii si sa ne povestesti ce ai facut si vazut acolo pentru ca si alti cititori sa se poata bucura de experienta ta.
Catalin Alionte