În sfârșit, mult așteptatul sistem de bariere împotriva inundațiilor a intrat în acțiune sâmbătă, 3 octombrie 2020 și a protejat cu succes Veneția de maree. Pentru prima dată, locuitorii lagunei răsuflă ușurați, după ani și ani de inundații repetate.
„Astăzi totul este uscat”, a spus primarul Luigi Brugnaro pe Twitter. “Mandrie si bucurie.”
Cele 78 de bariere vopsite în galben strălucitor, străjuiesc intrarea în delicata lagună venețiană și se ridică de pe fundul mării pe măsură ce valurile, împinse de vânturi puternice și ploi, ridică nivelul apei.
Oficialii orașului prognozaseră o maree de 130 cm, cu mult sub cea devastatoare de 187 cm care a lovit Veneția în noiembrie anul trecut, dar suficientă pentru a lăsa zonele joase sub apă.
Cu toate acestea, când vârful așteptat a venit la scurt timp în această după amiază, faimoasa Piață San Marco, unul dintre primele locuri din Veneția care se inundă, a rămas în mare parte uscată.
Sistemul de apărare împotriva inundațiilor în valoare de mai multe miliarde de euro, cunoscut sub numele de MOSE (Modulo Sperimentale Elettromeccanico, Experimental Electromechanical Module), urma să intre în funcțiune în 2011, dar proiectul a fost afectat de corupție, depășiri de cheltuieli și întârzieri prelungite.
În cele din urmă a fost testat în iulie 2020, iar inginerii au considerat că este gata de utilizare în caz de nevoie.
Inundațiile de la Veneția, „acqua alta” cum le numesc italienii, sunt cauzate de o combinație de factori, intensificați de schimbările climatice – de la creșterea nivelului mării și maree neobișnuit de ridicate, până la afundarea solului care a cauzat, practic, „scufundarea” parțială a orașului.
MOSE este conceput pentru a proteja Veneția de maree înalte de până la 3 metri, mult peste nivelurile înregistrate până acum, dar sunt experți care atrag atenția că schimbările climatice ar putea determina creșterea nivelului mării și implicit maree mai inalte.