Mirela Sandu
AIG Europe –filiala a corporatiei American International Group Inc., lider in domeniul asigurarilor–, a lansat un infografic care scoate in evidenta cele opt escrocherii ce-i afecteaza frecvent pe turistii care calatoresc in Europa. Informeaza-te inainte de a porni la drum, astfel incat sa nu cazi victima “piratilor autostrazilor” sau falsilor ofiteri de politie, in urmatoarea ta calatorie.
Italia: inteparea pneurilor
In Italia, ai grija la “piratii autostrazilor”, care inteapa pneurile in parcare si apoi te urmaresc pana cand esti nevoit sa opresti. Se prefac ca te ajuta si in acelasi timp te jefuiesc. Daca faci pana, ai grija la cei care-ti ofera ajutorul –mai ales in zona orasului Napoli– si nu lasa la vedere bani si obiecte de valoare.
Franta: petitii false
Ai grija la copii si persoanele care pretind ca nu lucreaza, dar reprezinta fundatii de caritate. Acestia iti vor cere semnatura si imediat si bani. Ignora aceste persoane si mergi la politie. In Franta, in urma acestor acte de crima organizata, se incaseaza anual amenzi de peste un million de euro.
Spania: taxe de intrare false
Artizanii escrocheriilor se prezinta cu identitate falsa la frontiera spaniola si pretind “taxa de intrare” in Gibraltar. Autoritatile locale nu percep taxe pentru trecerea frontierei spaniole, deci ignora-i pe cei care cer bani si nu lasa la vedere obiecte de valoare.
Cehia: falsi ofiteri de politie
Un grup de “ofiteri de politie” iti va iesi in fata si te va acuza de comiterea unei infractiuni. Ti se va cere sa prezinti actul de identitate. Refuza sa faci acest lucru pentru ca, in Cehia, daca nu te legitimezi, vei fi dus la cea mai apropiata sectie de politie. Falsii politisti stiu acest lucru si vor pleca. Pentru siguranta, nu uita ca dupa aceea sa anunti autoritatile despre intamplare.
Ungaria: bani falsi
Soferii de taxi si casele de schimb valutar dubioase fac uz de bani falsi si de facturi / note de plata contrafacute, pentru turistii creduli. Schimbati bani numai la banci sau in aeroport si asigurati-va ca facturile sunt emise in moneda corecta.
Olanda: locuri de distractie aglomerate
Ai grija in restaurantele din centrul orasului Amsterdam. Cineva intra in restaurant sub pretextul ca isi cauta prietenii sau cu orice alt motiv de distragere a atentiei. De fapt, in timpul scurtei conversatii iti fura geanta. Asigura-te ca obiectele pe care le porti sunt permanent in fata ta si nu lasa nimic agatat de spatarul scaunului.
Croatia: note de plata “incarcate”
In Croatia exista baruri si restaurante –in special cluburi exclusiviste, in care ti se adauga pe nota de plata o taxa inexplicabila. Miza este faptul ca nu vei avea asupra ta suficienti bani lichizi. Ve fi dus la un ATM si ti se va cere sa scoti mai multi bani decat ar fi necesar. Inainte de calatorie, documenteaza-te. In plus, poti cere recomandari la receptia hotelului mai degraba decat la soferii de taxi.
Polonia: soferi de taxi neautorizati
In aeroporturi si in jurul atractiilor turistice din Polonia, sunt numerosi soferi de taxi neautorizati. Odata urcat in masina, cu motivul ca nu functioneaza aparatul de taxare, soferul iti va cere un tarif mai mare decat cel real. Este recomandat sa verifici daca pe masina in care urci sunt inscrise numele companiei si numarul acesteia de inregistrare. Legitimitatea companiei poate fi verificata si prin solicitarea de a plati cu un card bancar.