Cu un număr tot mai mare de drone care se îndreaptă spre cer, NASA a hotărât să dezvolte un program autonom de management al traficului aerian destinat acestora. Dronele constituie un serviciu ieftin şi mai uşor, iar în viitorul apropiat toată lumea ar putea beneficia de ele. Livrarea lor este pe cale să devină o realitate şi, prin urmare, managementul lor devine esenţial. Datorită acestei dezvoltări rapide, NASA a hotărât să dezvolte un program dedicat traficului de drone. Mai exact, să atribuie coridoare de zbor pentru drone, evitând astfel eventualele posibile coleziuni.
Culoare dedicate şi restricţii de siguranţă
FAA (Administraţia Federală a Aviaţiei) controlează deja spaţiul aerian la peste 152 de metri altitudine, dar golul până acolo necesită control managerial. La centrul NASA – Ames Research, din Moffett Field, California – în inima Silicon Valley, cercetători şi ingineri ai NASA caută modalităţi de a gestiona eficient decalajul care va face, de asemenea, loc şi pentru avioanele autonome de mici dimensiuni.
Restricţiile impuse vor ajuta dronele să ştie cu exactitate zonele pe care trebuie să le evite, precum aeroporturile, zonele în care spaţiul aerian este puternic restricţionat pe o procesiune de creştere a altitudinii şi momentele în care există operaţiuni aeriene speciale (precum spectacole aviatice, acţiunii de stoparea incendiilor), mai exact, toate zonele în care se desfăşoară activtăţi aeriene, organizate sau în regim de urgenţă. Atât dronele autonome cât şi dronele cu pilot vor trebui să adopte şi să respecte regulile, care se pot schimba rapid. De asemenea, dronele care zboară aproape de nivelul solului vor trebui să fie atente, să nu intre în zonele cu acces limitat, în spaţiile aeriene şi să nu zboare cu viteză printre clădiri.
Drone pentru livrări la domiciliu
Va mai dura până când dronele vor deveni o practică curentă, aşa cum au promis giganţii Amazon şi Google. Cu toate acestea, până la împlinirea dorinţei de a exista drone pentru toată lumea, vor fi amenajate puncte de control pentru ca acestea să aterizeze în zone bine definite, evitând astfel pericole aeriene de coleziune. De asemenea, coridoarele de zbor vor permite dronelor de livrare să „alerge” liniştite pe rute de zbor bine definite, fără riscul de a se izbi de vreo clădire sau de o dronă aflată ep acelaşi traseu.
Monitorizarea agriculturii
NASA plănuieşte să folosească drone în monitorizarea şi inspecţia agriculturii în mai puţin de un an. În acest sector, testarea lor este mai sigură şi mai eficientă, evitând astfel perturbarea traficului aerian. Dronele vor fi, cu siguranţă, o binecuvântare dacă vor fi adoptate în viaţa noastră de zi cu zi şi, probabil, vor constitui o necesitate dacă sunt folosite în condiții de siguranță în scopuri comerciale. Cum Google și Amazon rezolvă o mulțime de probleme prin drone, aşa şi noi putem rezolva livrarea la domiciliu în siguranţă, un serviciu pe care tot mai muţi şi-l doresc.
Foto: nasadrones.com