Situate in mijlocul Oceanului Indian, insulele Maldive pot fi destinatia perfecta pentru iubitorii de vacante exotice. Cele 1190 de insulite au format 26 atoli de coral in Oceanul Indian, in mijlocul carora se afla lagune cu ape calme, potrivite pentru inot si scufundari.
Maldive, sau Malé, dupa cum le numest localnicii, sunt insorite tot timpul anului, cu temperaturi cuprinse intre 24° C si 33° C, fiind o destinatie potrivita pentru plaja tot timpul anului, desi cea mai potrivita perioada in care puteti alege o vacanta aici este intre lunile decembrie si aprilie, cand musonul dinspre nord-est nu aduce prea multe ploi, iar umiditatea este scazuta. Lagunele formate in mijlocul inelelor de coral sunt perfecte pentru scufundari , iar cluburile de scubadiving ofera pachete cu diferite de cursuri pentru toti turistii. A fost amenajata pentru scufundari chiar si o zona unde turistii pot hranii rechinii. Pentru cei care doresc o experienta cu mai putina adrenalina, majoritatea zonelor pentru scufundari ofera privelisti acvatice impresionante ale lanturilor exotice de corali.
Doar aproximativ doua sute din cele peste o mie de insule ce formeaza Maldive sunt locuite, iar cea mai cunoscuta este Malé, care este si capitala tarii de coral. Cei care aleg un sejur in Malé pot vizita Centrul Islamic, una dintre atractiile arhitecturale ale capitalei. Constructia Centrului Islamic a fost finalizata in 1984 si cuprinde o moschee ce poate gazdui 5000 oameni, o biblioteca islamica, o sala de conferinte, sali de clasa si birouri. Moscheea cu domul auriu urias este pentru localnici un simbol important al religiei islamice, care a dominat toate aspectele vietii din Maldive.
O alta moschee ce merita vizitata este Huskuru Miskiiy, contruita de sultanul Ibrahim Iskandhar in 1656 si care a servit ca lacas de cult timp de patru secole. Huskuru Miskiiy este o capodopera a sculpturii traditionale in coral si este considerata una dintre cele mai impresionante constructii de acest gen din lume. In fata Huskuru Mikiiy este “Mulee-age”, un palat construit in anul 1906 de catre Sultanul Mohamed Shamsuddeen al treilea pentru fiul sau, a devenit resedita oficiala a presedintiei insulelor Maldive in anul 1953 cand acestea au fost declarate republica prezidentiala si a ramas asa pana in anul 1994, cand un nou Palat Prezidential a fost construit. Astazi cladirea gazduieste biroul oficial al presedintelui.
Daca doriti sa aflati mai multe despre cultura insulelor, vizitati Muzeul National din Malé, gazduit in singurul corp de cladire al Palatul Sultanului care a ramas intact, o constructie edwardiana de trei etaje, ce detine obiecte ale fostilor sultani, carabina folosita in secolul al saisprazecelea de Mohamed Thakurufaanu in lupta impotriva portughezilor, precum si diverse statui datand din secolul al unsprazecelea, gasite in templele sultanilor. Muzeul este deschis zilnic intre orele 9:00 – 11:40 si 15:00 – 17:40, cu exceptia zilelor de vineri si a sarbatorilor.
Pentru a nu va strica planurile, este bine de tinut minte ca localnicii lucreaza de duminica pana joi, avand vinerile si sambetele libere. Programul de lucru pentru sectorul privat este cuprins intre orele 9:0 si 17:00 de duminica pana joia, iar sambata se lucreaza o jumatate de zi. Cu toate acestea, hotelurile au tot felul de facilitati si servicii puse la dispozitia turistilor pe tot parcursul sejurului.
Limba vorbita de localnici este Divehi, insa va puteti face ursor intelesi in limba engleza, in special in capitala. In plus, pentru ca turismul este principala ocupatie si sursa de venit pentru locuitorii din Maldive, cei care lucreaza in domeniu vorbesc fluent engleza, franceza, germana, italiana sau japoneza.
Moneda oficiala este Rufiyaa – echivalentul a 100 Laaree, insa cea mai folosita moneda de operatorii turistici este dolarul, iar plata la majoritatea hotelurilor se poate face usor prin intermediul cardului.
Daca planificati o vacanta in Maldive, nu aveti nevoie sa obtineti viza in prealabil, turistii primid o viza de 30 zile la sosire. Aveti nevoie doar de pasaport, bilet de intoarcere si voucher pentru cazare asigurate. In cazul in care pachetul vostru turistic nu include cazare, trebuie sa faceti dovata detinerii a unei sume minime de 30 dolari/zi.
In ceea ce priveste calatoria spre Maldive, trebuie sa va pregatiti din timp pentru zborul cu avionul, pentru ca poate dura in jur de 13 ore, iar din Romania nu exista zboruri directe spre aeroportul international din Maldive.
Iubitorii de vacante exotice si relaxare intr-un resort confortabil de 4-5 stele pot gasi pachete turistice atractive la majoritatea agentiilor din tara sau strainatate, costul unui sejur de o saptamana ce include transport cu avionul si cazare cu mic dejun fiind de aproximativ 2000 dolari.