Dacă bearking news-urile sunt un indicator, atunci apocalipsa a venit şi a luat forma ciumei sângeroase Ebola. Dintr-o dată, din 2011, posturile de ştiri naţionale şi internaţionale şi-au făcut parcă o ţintă din promovarea dezastrelor provocate de Ebola. Să fim sinceri, Ebola este periculoasă şi destul de înspăimântătoare. Focarul din Africa de Vest este o tragedie îngrozitoare, care ne arată defectele sistemelor globale de sănătate publică. Ebola este o boală oribilă şi un mod groaznic de a muri, act în sine înfricoşător. Însă, întreaga panică creată în jurul virusului este, în mare parte, o încercare cinică a agenţiilor de presă de a-şi creşte ratingul.
Probabil nu vei contracta niciodată Ebola
Cei care au contractat Ebola au fost în trei ţări: Liberia, Guineea și Sierra Leone. Din cele aproape 9.000 de cazuri de Ebola din întreaga lume (înregistrate la acest moment), aproximativ 17 au fost depistate în afara acestor ţări. Dintre acestea 17, patru persoane au murit – una în SUA, două în Spania şi una în Germania. Boala este deosebit de violentă şi înfricoşătoare dar, pentru a vă face o idee, oriunde în lume, între 3.000 şi 50.000 de americani mor anual din cauza gripei comune.
Pentru a contracta Ebola, trebuie să intri în contact direct cu fluidele corporale ale vreunei persoane nu doar infectate, dar şi cu simptome aparente – simptome care apar, de obicei, la opt zile după contractarea virusului. Odată ce infectaţii prezintă simptome, virusul devine contagios şi fiecare bolnav ajunge să infecteze două persoane sănătoase. Este îngrijorător – de aceea carantina este extrem de importantă – însă alte boli precum SARS, rujeolă şi oreion sunt mult mai infecţioase, răspândindu-se cu mai multă rapiditate. Practic, dacă în ultimele câteva săptămâni n-ai fost în Africa de Vest şi nici n-ai intrat în contact fizic apropiat cu cineva care, nu doar că a fost în Africa, dar care prezintă deja simptome asemănătoare gripei, atunci n-ai practic nicio şansă să te infectezi cu Ebola.
Cum sunt afectaţi turiştii?
Evident, călătorii au mult mai multe motive de îngrijorare şi nervozitate din moment ce nu ştiu dacă persoanele care le stau alături în avion au fost recent în Africa de Vest sau nu. Este posibil ca simptomele gripei să nu fie observate imediat de echipaj sau de pasageri. Iar acesta este motivul pentru care o mulţi propun interzicerea momentană a zborurilor spre Africa de Vest. Nicholas Kristof, de la New York Times, a explicat de ce această idee este un greşită:
„Întreruperea zborurilor ar îngreuna lupta împotriva virusului în Africa de Vest, prin reducerea numărului de specialişti medicali şi a transportului de provizii. Şi, în cele din urmă, singura modalitate de a pune capăt virusului Ebola este de a-l extermina de la sursă, din Africa. Cel mai mare risc pentru populaţie este că un călător va aduce virusul în ţară însă, fără ajutor, acesta va deveni endemic în Africa de Vest şi creşte riscul de a se răspândi în Mali, Guineea-Bissau, Ghana, Senegal şi în alte ţări. Dacă se întâmplă asta, virusul va avea mai multe canale pe care să pătrundă în America şi în alte destinaţii ale lumii. Deci, modalitatea de stopare nu este întreruperea zborurilor spre Africa de Vest, ci menţinerea acestor legături deschise.”
Din fericire, la ora actuală, Casa Albă nu se gândeşte serios la o interdicţie de călătorie, ci dezvoltă sistemele de control al pasagerilor pentru Ebola la cele cinci aeroporturi, care aduc cei mai mulţi turişti din Africa de Vest.
Cum te poţi proteja?
Pentru început, nu călători în Africa de Vest, îns pecial în cele trei ţări afectate – Guinea, Liberia şi Sierra Leone – decât dacă eşti cadru medical specialist. Şi călătorilor din Republica Democratică Congo le-a fost emis un avertisment de călătorie de la CDC. Nigeria a avut un focar mult mai mic, dar CDC consideră că l-au exterminat cu succes, reducând alertele de călătorie şi reintroducând „practica măsurilor de precauţie obişnuite.” Cu toate acestea, pentru siguranţa proprie şi a celor din jurul tău, evită călătoriile aici până la exterminarea completă a virusului.
În aldoilea rând, dacă nu te duci îna ceste zone, nu te panica. Eşti supus unul risc extrem de mic de a contracta Ebola, iar cea mai mare linişte este că focarul Ebola este în Africa de Vest şi nu se răspândeşte în întreaga lume prin aer. Cel mai bun lucru pe care-l poţi face pentru liniştrea ta, este că te educi verificând site-ul CDC şi citind despre modul în care funcţionează virusul. Dacă însă abia îţi planifici călătoria, verifică înainte dacă destinaţia a fost trecută pe în lista ţărilor cu alertă. Dacă nu, ai grijă doar ca în timpul călătoriei să ai o igienă corectă.