Când călătorești în lume, găsești numeroase feluri de mâncare – unele cu care ești familiar, iar altele pe care nu le-ai văzut și nici nu le-ai auzit vreodată. Și cum nu suntem dornici să arătăm ca niște turiști și, mai ales, să părem nepricepuți, este recomandat să ne informăm la obiceiurile alimentare locale, înainte de a pleca în vacanță. Pentru astăzi, am ales Italia și ale sale paste recunoscute în lumea largă. Citește, aruncă-ți o privire în galeria foto și… fii convins că vei arăta ca un localnic!
Italienii cresc învățând cum se învârt spaghetele și alte paste lungi în jurul furculiței lor, prin mișcări repetate ale mâinii și ale degetelor. Au o dexteritate impresionantă și fii convins că îți va fi greu să arăți ca un italian veritabil în timpul mesei. Cu toate astea, te poți apropia de imaginea clasică a acestora, știind câteva lucruri elementare în alegerea, așezonatul și mâncatul spaghetelor, fie în casa unui italian, fie într-un restaurant tradițional. În primul rând, aveți grijă la sos și… uită de folosirea furculiței și a lingurei. Obiceiul nu este deloc italian!
Așezarea mesei
În orice casă de italieni sau restaurant care se respectă, vei găsi pe masă un castron „piatto fondo”, pentru felul principal, și o farfurie numită „piatto piano”, pentru felul secundar. Mulți cred că bolul este pentru supă, însă el este adesea folosit și pentru paste, în special pentru cele lungi, precum spaghete, linguine sau tagliatelle, întrucât au o suprafață curbată și poți răsuci mai ușor pastele cu furculița.
Pastele și sosul corect
Asociază pastele cu sosul corect (sugestie: tortellini merg doar cu bulion). Cu o tăiței lungi (spaghete, spaghettini, linguine) nu merg sosurile grase, ci doar cele care se lipsesc de paste. Alege pesto, sos de roșii sau un sos alb, cu mentă sau busuioc. Pastele precum pene, macaroane, farfalle sau canneloni merg de minute cu sosuri consistente, făcute cu roșii și smântână, brânză ricotta sau carne tocată de vită.
Când pui bânză și când sari peste ea
Brânza se pune de obicei înainte de sos. Nu este o lege italiană, dar se știe că dacă presari brânza peste paste înainte de a pune sosul, acesta se va lipi și se va amesteca mai bine cu pastele. Există cazuri în care nu se pune brânză, în special când vine vorba de pește. Pastele cu usturoi și chili cu siguranță nu au „Parmigiano” și nici un alt fel de brânză.
Mănâncă întâi pastele, apoi salata
Pastele se consumă singure. Nu le mănânci împreună cu salata și nici nu mănânci salata înaintea lor. În Italia, pastele sunt „primo piatto” (felul principal) care nu se combină cu nimic, exceptând sosul aferent lor. Pastele nu sunt un aperitiv și este întotdeauna servit separat de alte preparate. Pastele, orezul și mămăliga sunt feluri principale, după care urmează celelalte – niciodată împreună cu ele.
Uită de lingură
Niciodată, repet, niciodată, nu folosi lingura la paste, decât dacă acestea sunt în supă! Știu, am văzut la televizor, în restaurante de lux și chiar la mama acasă. Însă, nu! În Italia, rotirea pastelor nu se face în lingură. Se bagă vârful furculiței în paste (în special la marginea farfuriei sau a castronului), apoi se rotește furculița în sens opus acelor de ceasornic.
Pastele nu se „sorb” și nu se taie
Este distractiv și mai ușor să sprbi bastele sau să le tai, însă NU. Evită să faci asta, oricât de funny sau de ușor ți-ar părea. Folosește corespunzător furculița (vezi mai sus) și ia câte puține spaghete, cât pentru o îmbucătură decentă. Îți va fi mai ușor așa… și nu vei risca să-i stropești cu sos pe cei din jur.
Gina Rotaru