Salamat sore! Pe romaneste: Buna ziua! Suntem in Insula Zeilor adica un alt paradis de pe Planeta albastra. Un loc unde poti petrece o vacanta romantica pe ritmuri ale celebrului dans Kecak, specific insulei si insotiti de versuri din nu mai putin faimosul poem Ramayana. Dar mai sunt si alte dansuri care te pot legana in Bali: Barong si Rangda, Legong, Baris, Ramayana, Kebyar, Janger, Topeng, Pendet, Sanghyang.
Intre insulele Java si Lombok, o insula micuta supranumita Dimineata lumii reprezinta una dintre cele mai cunoscute atractii turistice ale zonei. Bali, caci despre ea este vorba, reprezinta un taram magic care aprinde imaginatia turistului venind de aiurea. Si nu e o insula mare: doar 140 km lungime si 80 de km latime. Suficient pentru un paradis exotic dominat de un relief muntos, cu varfuri care ajung la peste 2 000 de metri inaltime, cu un vulcan imens – Agung (3 142 m) – sursa de panica de-a lungul istoriei zbuciumate a acestei zone din Oceanul Indian, cu un pamant fertil, cascade ireal de frumoase, vegetatie luxurianta si plaje cu nisip extrem de fin.
Privita din avion, Bali este o insula care aduce cu un pestisor, iar ochiul acestui pestisor este tocmai vulcanul Agung – un loc sacru pentru hinduism, care constituie religia populatiei balineze. Denpasar, situat pe coasta de sud este cel mai mare oras al insulei, nu si cel mai ravnit de catre turisti. Insula are plaje minunate, cele mai importante fiind: Legian – pe coasta de nord, unde poti “sta de vorba” cu delfinii, Jimbaran, Kuta – cea mai animata plaja din Bali, Tuhan, Sanur – pe coasta de est, preferata practicantilor de snorkeling, Nusa Lembongan – ideala pentru croaziere si Tanaj Lot – de pe coasta de vest, vestita printre surferi.
Fie ca vrei sa mergi in luna de miere, fie de Revelion, fie vara in concediu, Bali te asteapta cu o multime de surprize placute: apusuri de soare splendide, temple hinduse maiestoase, festivaluri de muzica si dansuri populare, ghirlande de orhidee, scufundari in ocean, recifurile de corali care inconjoara insula si, sa nu uitam, mancare exotica.
Ce mancam? In primul rand pietele din Bali sunt o inepuizabila sursa de fructe si legume proaspete. Apoi se pot incerca, afara de preparatele diverselor mari hoteluri ale insulei, si preparatele locale cum este orezul. Nu ati auzit bine? Da, orezul! Pe langa care puteti adauga un curry de peste – kuah ikan, o salata de ferigi si germeni de soia – urab pakis, taietei prajiti – mie goreng. ?i nu uitati sa beti dalumen – adica un fel de sos din frunze verzi cu orez, zahar de palmier si lapte de nuca de cocos. Sau mai bine beti vin de orez si ceai de hibiscus.
Bali este insula celor 1000 de temple. Altarele sunt raspandite pretutindeni in insula, de la intersectiile strazilor la amplasarea in magazine. Regula este: nu calcati, loviti sau luati flori de pe asemenea altare. Nu ratati templele: Kehen – unde se afla cele mai vechi manuscrise in bronz, Makori aflat la 55 de kilometri de Denpasar si amplasat in padure, Batur – cunoscut si ca Ulun Danu, aflat la 900 m deasupra marii, Watukuru – un templu incojurat de vegetatie luxurianta, Pucak Penulisan – celebru pentru statuile megalitice de patru metri inaltime, cunoscut si ca Arca da Tonta sau Ratu Gede, si mai ales Tanah Lot, unul dintre cele mai importante temple ale marii de pe insula, templu incojurat de ape in timpul fluxului. De asemenea, vizitati Pancering Jagat, Jagadnatha, Maospahit, Besakih (cel mai mare din Indonezia), Taman Ayun si Pengerebongan, doar alte sase temple faimoase din cele 1.000 ale insulei.
Mai trebuie sa vizitati in Bali: cascadele Git Git, padurea sacra cu maimute de langa Sangeh, pestera Elefantilor, lacul si vulcanul Batur, plantatiile de orez, vanilie, ciocolata, cafea si struguri.
Aveti grija la: cum gesticulati, fiindca balinezii sunt superstitiosi si nu le place cand folositi mana stanga sa dati sau sa luati ceva. Nu atingeti pe altii pe cap si nu aratati cu degetul (intre noi fie vorba nici la noi nu e politicos sa arati cu degetul!). Nu mergeti la templu fara o tinuta decenta – adica fara pantaloni si tricouri cu maneca scurta. Mergeti in Bali mai ales in perioadele sfarsit de aprilie, octombrie, cand e sezonul uscat si nu ploua. Nu beti decat apa imbuteliata!
Alice-Claudia Gherman