La numai o ora de zbor cu avionul de la Bucuresti si cu o temperatura medie de 20 grade Celsius in aceasta perioada, Atena este destinatia perfecta pentru un weekend putin costisitor departe de casa. Biletul de avion costa in jur de 200 euro dus-intors si ai la dispozitie mai mult de trei zboruri directe aproape zilnic operate atat de Tarom cat si de compania aeriana elena Olympic Airways sau de Aegean Airlines, o companie Lufthansa, membra a Star Alliance.
Ideal este sa pleci din Bucuresti vineri dimineata la prima ora si sa te intorci duminica seara astfel incat vei avea aproape trei zile pline in care vei putea vizita, vei putea face cumparaturi sau chiar un pic de plaja daca vremea e potrivita. Odata ajuns pe aeroportul din Atena, cauta indicatoarele care te trimit la metrou, e cel mai comod si putin costisitor mod de a ajunge in oras, pretul unui bilet este de 8 euro.
Atena nu duce lipsa de hoteluri fiind un oras turistic. Ai optiunea de a alege un hotel in centrul orasului unde esti aproape de locurile pe care trebuie sa le vizitezi sau un hotel pe malul marii, in apropierea portului Pireu sau in cartierul-statiune Glyfada.
Pentru 50 euro pe noapte iti recomand un hotel de trei stele din lantul Best Western, Hotel Pythagorion, localizat central in zona Teatrului National, la cativa pasi de cartierul Plaka, cea mai petrecareata zona din oras si in acelasi timp un cartier pitoresc si istoric ingramadit pe un labirint de stradute inguste in nordul si estul colinei Acropole.
Plaka este una dintre cele mai vizitate zone din oras cu cateva sute de mii de turisti ce-i calca stradutele anual si este o zona aflata sub stricta observatie din partea autoritatilor fiind in conservare. Este de altfel o zona in care vehiculele cu motor nu au acces marea majoritate a strazilor fiind foarte inguste. In schimb aici gasesti foarte multe restaurante pitoresti unde un pranz nu depaseste 15 euro.
O atractie importanta este Piata Syntagma, punctul zero al orasului. Pe una dintre laturile pietei se afla Mormantul Soldatului Necunoscut unde schimbarea garzilor este un adevarat ritual si in acelasi timp un spectacol gratuit in aer liber. Pe latura opusa a pietei Syntagma incepe strada Ermou, intesata cu magazine si numai buna pentru un shopping intens la preturi bune.
Dupa o sesiune intensa de shopping, poti continua catre atractia principala a orasului, Acropole. Cu o istorie remarcabila si in acelasi timp zbuciumata, templele de pe Acropole atrag milioane de turisti anual ce vor sa afle mai multe despre istoria Atenei si despre arhitectura perioadei antice, chiar daca o parte din sculturile celebrelor temple sunt astazi plasate in British Museum de unde guvernul elen incearca sa le recupereze pentru intregirea peisajului de pe Acropole.
Si pentru a-ti completa imaginea unei Atene antice iti recomand sa vizitezi pentru cateva minute si ceea ce a mai ramas in picioare din Templul lui Zeus Olimpianul aflat in apropiere de Piata Syntagma si Acropole.
Daca timpul iti permite, fa o scurta calatorie cu metroul spre unul dintre cele mai mari porturi ale Greciei, Pireu, aflat la numai cateva minute distanta de centrul capitalei. Aici zona comerciala este foarte dezvoltata si pe langa privelistea unica, poti face cumparaturi intr-unul dintre cele mai mari centre outlet din Sudul Europei.
In apropiere de Pireu, pe malul marii se afla o suburbie a orasului, numita Glyfada, resedinta mai multor personalitati elene, milionari si politicieni, o zona cosmopolita unde restaurantele si magazinele sunt de alta clasa, iar sutele de iahturi ce stationeaza in portul din apropiere i-au adus denumirea de “Hamptons” a Greciei.
In total, costul unui weekend la Atena nu ar trebui sa depaseasca 400 euro si unde mai pui la socoteala ca acolo vremea e tot timpul frumoasa, asa ca nu mai sta pe ganduri si da o fuga intr-unul din weekendurile viitoare.
Catalin Alionte